DelTor0 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Na stronie Kuzynów jest już co nieco o materiałach użytych w ich wyrobach,- katalog str 36.Jeśli dobrze zrozumiałem (mój angielski jest tragiczny) to szklaki są z e-glasu ale jakoś tak przetworzonego, że są jak s-glasy pod ich oryginalną nazwą smoth glas....A może ktoś z biegłym angielskim by to rozszyfrował Podaj link Arek, zerkne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 ...a muchowe szklaki też mają bo tylko w tym segmencie widzę pole do popisu i może bym coś sobie spróbował uzbroić.Już daaawno kusi mnie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) http://www.cousinstackle.com/rods.shtmCousins Rods pdf str 36 Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 ...a muchowe szklaki też mają bo tylko w tym segmencie widzę pole do popisu i może bym coś sobie spróbował uzbroić.Już daaawno kusi mnie to Z tych króciakow 6 i 8lb mogą być fajne muchówki,- jeśli są podobne do Seekerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Spory watek jak na blanki ktorych nikt jeszcze nie mial w reku.... sam jestem ciekawy czy dotra do Polski. I kiedy. Faktycznie, 'katalogowo' 703 & 704 kusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Widać ssanie rynku na szklaczki jest nie mniejsze niż nadzieja na to, że nie gorsze od starych czarnych seekerów będą, to i wątek się rozwija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Osobiscie wole zielone seekery od czarnych sa szybsze i fajniejsze. Gdyby tylko jakosc poszczegolnycg blankow byla mniej loteryjna a bardziej powtarzalna.... Dluzsze czarne serkery przerabialem na przykladzie steelheadowki 8'3 bodajze i 15lb. Ogolnie nie bylo to nic ciekawego moim zdaniem i skutecznie zniechecilo mnie do ryzykowania dluzszego szkla. Wydaje mi sie ze dla szklaka o sporej zbieznosci optimum to 6'6" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) http://www.cousinstackle.com/rods.shtmCousins Rods pdf str 36 Wedlug tego co pisza to caly myk jest w zywicy. Uzywaja roznych mat z e-glass (pewnie do roznych modeli) i lacza to swoja specjalna mocniejsza zywica (nie pisza czy ta zywica robi blank poprostu sztywniejszy, ale moze w tym jest caly myk) Niestety po jednym zdaniu na ten temat ciezko cos konstruktywnego wywnioskowac Edit: Nawet same blanki nazywaja: Epoxy E-Glass Blanks Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Del Toro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Żywice potrafią sporo zmienić, zarówno w wadze jak i sztywności.Marketingowy bełkot czy niechęć do pokazania czy powiedzenia - jak to jest zrobione, lub z czego,- jednych przyprawia o podniecenie a innych o nudności.Nie ma co bić piany,- zobaczymy jak blank dojdzie, ile waży, jaki balans, jakie ugięcie potem jak wędka będzie gotowa, podzielę się pierwszymi wrażeniami z pierwszego łowienia a potem po czasie albo szafa albo giełda 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Gwarancja tez jest opisana jak ktos jest ciekawy. Akurat na gotowe juz wedki, ale moze blankow tez dotyczy taka sama.Strona 34-35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 7 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Dluzsze czarne serkery przerabialem na przykladzie steelheadowki 8'3 bodajze i 15lb. Ogolnie nie bylo to nic ciekawego moim zdaniem i skutecznie zniechecilo mnie do ryzykowania dluzszego szkla. Wydaje mi sie ze dla szklaka o sporej zbieznosci optimum to 6'6"Ja nie miałem tak spolaryzowanego układu długości w Seekerach jak Ty Długasy 9" 17lb super narzedzie ale męczący jak cholera... 8"6' 20lb super pod każdym względem Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 Wierzę na słowo ale sprawdzać nie mam ochoty Ten 'classic feel' w opisie katalogu Kuzynów troche mnie niepokoi... moze byc rozczarowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Tym razem ja sprawdzę rozczarowanie biorę pod uwagę, niestety nie mam innej możliwości sprawdzenia choć u mnie zaczyna się dwa miesiące nieustających wielkich targów wędkarskich nigdzie nie zauważyłem żeby Kuzyni się wystawiali....Także zwróciłem uwagę na to określenie, które jednak w praktyce może oznaczać wszystko od akcji tupu guma do majtek do (oby) nawiązania do "tradycji" znanej z Seekera o której nie mogą napisać wprost...Jeśli dzięki tej żywicy o której piszą udało im się pójść w kierunku uzyskania "s-glasowych parametrów" lekkości i balansu a "klasyczne czucie" jest dopiero w holu podobnie jak w s-glasie to wszystko jest w porządku i mogą być fajne blanki.Swoją drogą wzmianki o ciężarze blanków Kuzynów próżno szukać gdziekolwiek a gdyby były lekkie warto by się tym było pochwalić ...Ciężar i brak balansu w dłuższych e-glassowych Seekerach był spowodowany w znacznej mierze tym iż struktura ich e-glassowego włókna przypominała plaster miodu wypełniony boronowym pyłem, co z drugiej strony dawało także niespotykaną wytrzymałość urazową blanków.Zobaczymy, bo na razie to gdybanie i wędkologia takie 50/50 między życzeniem a rozsądkiem.... Edytowane 8 Stycznia 2016 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Co do wagi, to napisałem bezpośrednio do nich żeby podali mi wagę tych które mnie interesują tj. ESP 702 oraz ESP 730 albo jakąś specyfikację gdzie to jest zawarte. Jakby komuś udało się gdzieś doszukać specyfikacji wagi tych blanków to dajcie znać :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Dostałem już maila bezpośrednio od producenta co do wagi tych dwóch blanków: FSP702- is a 2 piece blank that is rated 4-8#, 1/8-3/8oz, and weighs 1.6oz FSP730- is a 2 piece blank that is rated 2-6#, 1/32-1/4oz, and weighs 1.6oz also Let me know if you have anymore questions. Thanks, Charlie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zapytałem jeszcze o gwarancje na blanki z E-glass w Europie i w Polsce. Jak mi odpisza to sam znać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Obiecująca ta waga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 (edytowane) @Del Toro,- co prawda pisałem, że nie będę brał króciaków ale po przeglądnięciu po raz kolejny katalogu jednak się chyba zdecyduję na:FSP 591-3 i FSP 702-4 ale dopiero w lecie,- jak ruszę z pracownią Edytowane 11 Stycznia 2016 przez Rheinangler 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 @Del Toro,- co prawda pisałem, że nie będę brał króciaków ale po przeglądnięciu po raz kolejny katalogu jednak się chyba zdecyduję na:FSP 591-3 i FSP 702-4 ale dopiero w lecie,- jak ruszę z pracownią Dobra wiadomosc To wedki sam zaczynasz tez skladac? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Tak,- przynajmniej chcę spróbować 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Arek, trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Trzymam kciuki za pracownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 ...no i jak doszły blanki czy dalej 'mają być' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 15 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Mój jeszcze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Wiadomość z wczoraj,- paczka jest w drodze tzn opuściła już USA i "jedzie" do BRC pewnie jeszcze z tydzień i jazda Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi