Skocz do zawartości

Blanki COUSINS

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronie Kuzynów jest już co nieco o materiałach użytych w ich wyrobach,- katalog str 36.

Jeśli dobrze zrozumiałem (mój angielski jest tragiczny) to szklaki są z e-glasu ale jakoś tak przetworzonego, że są jak s-glasy  :lol:  :lol:  :lol: pod ich oryginalną nazwą smoth glas....

A może ktoś z biegłym angielskim by to rozszyfrował  :rolleyes:

Podaj link Arek, zerkne :)

...a muchowe szklaki też mają bo tylko w tym segmencie widzę pole do popisu i może bym coś sobie spróbował uzbroić.Już daaawno kusi mnie to :)

Z tych króciakow 6 i 8lb mogą być fajne muchówki,- jeśli są podobne do Seekerów :rolleyes:  

Osobiscie wole zielone seekery od czarnych :) sa szybsze i fajniejsze. Gdyby tylko jakosc poszczegolnycg blankow byla mniej loteryjna a bardziej powtarzalna....

Dluzsze czarne serkery przerabialem na przykladzie steelheadowki 8'3 bodajze i 15lb. Ogolnie nie bylo to nic ciekawego moim zdaniem i skutecznie zniechecilo mnie do ryzykowania dluzszego szkla. Wydaje mi sie ze dla szklaka o sporej zbieznosci optimum to 6'6"

Wedlug tego co pisza to caly myk jest w zywicy. Uzywaja roznych mat z e-glass (pewnie do roznych modeli) i lacza to swoja specjalna mocniejsza zywica (nie pisza czy ta zywica robi blank poprostu sztywniejszy, ale moze w tym jest caly myk) 

Niestety po jednym zdaniu na ten temat ciezko cos konstruktywnego wywnioskowac :)

Edit: 

Nawet same blanki nazywaja: Epoxy E-Glass Blanks

Edytowane przez Del Toro

Żywice potrafią sporo zmienić, zarówno w wadze jak i sztywności.

Marketingowy bełkot czy niechęć do pokazania czy powiedzenia - jak to jest zrobione, lub z czego,- jednych przyprawia o podniecenie a innych o nudności.

Nie ma co bić piany,- zobaczymy jak blank dojdzie, ile waży, jaki balans, jakie ugięcie potem jak wędka będzie gotowa, podzielę się pierwszymi wrażeniami z pierwszego łowienia a potem po czasie albo szafa albo giełda  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

• Like 2

Dluzsze czarne serkery przerabialem na przykladzie steelheadowki 8'3 bodajze i 15lb. Ogolnie nie bylo to nic ciekawego moim zdaniem i skutecznie zniechecilo mnie do ryzykowania dluzszego szkla. Wydaje mi sie ze dla szklaka o sporej zbieznosci optimum to 6'6"

Ja nie miałem tak spolaryzowanego układu długości w Seekerach jak Ty  :)

Długasy 9" 17lb super narzedzie :) ale męczący jak cholera... :angry: 8"6' 20lb super :) pod każdym względem :wub:

Edytowane przez Rheinangler

Tym razem ja sprawdzę  ;) rozczarowanie biorę pod uwagę, niestety nie mam innej możliwości sprawdzenia choć u mnie zaczyna się dwa miesiące nieustających wielkich targów wędkarskich nigdzie nie zauważyłem żeby Kuzyni się wystawiali....

Także zwróciłem uwagę na to określenie, które jednak w praktyce może oznaczać wszystko od akcji tupu guma do majtek do (oby) nawiązania do "tradycji" znanej z Seekera o której nie mogą napisać wprost...

Jeśli dzięki tej żywicy o której piszą udało im się pójść w kierunku uzyskania "s-glasowych parametrów" lekkości i balansu a "klasyczne czucie" jest dopiero w holu podobnie jak w s-glasie to wszystko jest w porządku i mogą być fajne blanki.

Swoją drogą wzmianki o ciężarze blanków Kuzynów próżno szukać gdziekolwiek a gdyby były lekkie warto by się tym było pochwalić :rolleyes: ...

Ciężar i brak balansu w dłuższych e-glassowych Seekerach był spowodowany w znacznej mierze tym iż struktura ich e-glassowego włókna przypominała plaster miodu wypełniony boronowym pyłem, co z drugiej strony dawało także niespotykaną wytrzymałość urazową blanków.

Zobaczymy, bo na razie to gdybanie i wędkologia takie 50/50 między życzeniem a rozsądkiem....

Co do wagi, to napisałem bezpośrednio do nich żeby podali mi wagę tych które mnie interesują tj. ESP 702 oraz ESP 730 albo jakąś specyfikację gdzie to jest zawarte. 

Jakby komuś udało się gdzieś doszukać specyfikacji wagi tych blanków to dajcie znać :-) 

Dostałem już maila bezpośrednio od producenta co do wagi tych dwóch blanków:

FSP702- is a 2 piece blank that is rated 4-8#, 1/8-3/8oz, and weighs 1.6oz

FSP730- is a 2 piece blank that is rated 2-6#, 1/32-1/4oz, and weighs 1.6oz also Let me know if you have anymore questions. Thanks, Charlie

• Like 1

@Del Toro,- co prawda pisałem, że nie będę brał króciaków ale po przeglądnięciu po raz kolejny katalogu jednak się chyba zdecyduję  :rolleyes: na:

FSP 591-3 i FSP 702-4 ale dopiero w lecie,- jak ruszę z pracownią  ;)

• Like 5

@Del Toro,- co prawda pisałem, że nie będę brał króciaków ale po przeglądnięciu po raz kolejny katalogu jednak się chyba zdecyduję  :rolleyes: na:

FSP 591-3 i FSP 702-4 ale dopiero w lecie,- jak ruszę z pracownią  ;)

Dobra wiadomosc :)

To wedki sam zaczynasz tez skladac? :)

• Like 1