Skocz do zawartości

Blanki COUSINS

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Ja także dostałem info z BRC,-  blanki są na cle. Co prawda przyszły tydzień to początek lutego a nie z "początkiem stycznia" ale z tzw "dostawami" to jak z wizytą informatyka,- 20 razy przekładana a na koniec spóźnienie 3 godziny :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

• 2 tygodnie później...

Hey.

Jako, że jest duże zainteresowanie tymi blankami, a ja swojego Kuzyna już potestowałem, chciałem pierwsze wrażenia opisać- może komuś coś to pomoże w podjęciu decyzji. Kijek to Cousin Fiber Glass Trout 7'9'' 2-6lbs. c.w. 0.9-5g;

Jak pisałem wcześniej nie miałem nigdy szklaka, oprócz muchowego Cult Fiber'a, i trudno mi jest się odnieść do przeszłości ale pierwsze wrażenie jest takie, że wędka w ogóle nie wygląda mi na szkło. Jakbym nie wiedział, myślałbym, że to jakiś grafit IM6, akcja Fast... Pewnie duże znaczenie ma uzbrojenie Pstrągmana- Wojtek zalecał jak najlżejsze, więc jest Torzite po całości. Po rzucie nie ma efektu latającej szczytówki na wszystkie strony, koniec szybko się uspokaja - celność rzutu świetna. Kij jest sprężysty - rzuty spod jajek bez problemu. Tak na marginesie, to czuję się jakbym się powtarzał bo te same argumenty wczoraj podawałem Zbyszkowi @Yglo jak recenzowałem jego robotę (przerobił mi G.Loomisa-mistrzostwo). Ale takich właśnie cech poszukuję w moich kijach pstrągowych. Wracając do Kuzyna, ugięcie ujawnia pochodzenie wędki- pełna "szklana" parabola :) amortyzacja ryby znakomita.

Co do przynęt- wędka idealna na moje ciurkowe potrzeby. Wahadełka wąskie listki 3-4,5cm waga 2-6g; wąskie woblery 3-5cm, np. Shogun Hunter (szarpać też się da ale może x-fasty grafitowe są lepsze; nie wiem bo nie znam się na modnym pstrągowym twitchingu); gumki typu 5,5cm shadki Phoenixa na czeburaszcze 1g do 4g bez problemu (cięższych nie stosowałem bo na tych potoczkach nie ma tak głębokich miejsc). Co do przynęt <1g np. jakieś mikrojigi nie wiem bo nie mam takich przynęt...

Rear grip Wojtek zrobił króciutki (do połowy przedramienia) co by kijek był manewrowy i dać więcej efektywnej długości - jakoś nie przyzwyczajony jestem do b.krótkich kijów.

Co do ryb... Nie wiem czy kij podołałby silnemu pstrągowi w trudnym miejscu... Wolę nie ryzykować i na takie okazję @Yglo przerobił mi wspomnianego Loomisa. Ale na ryby 50- Kuzyn jest mocny, 30cm pstrąg musi jeszcze sporo urosnąć, żeby dogiąć wędkę do rękojeści.

Ale się rozpisałem... Jak macie pytania to postaram się odpowiedzieć.

Pozdrawiam i polecam!

Tomek

• Like 2

Dzięki Tomek, z tego co piszesz widać, że jest wyraźna różnica pomiędzy starymi czarnymi Seekerami a tym co proponują kuzyni.

Analogiczne modele (e-glasowe) zachowywały się delikatnie mówiąc inaczej.

Co z pewnością dobrze rokuje w dłuższych blankach,- z czego się bardzo cieszę ;)

Z tego co się dowiedziałem próbując rozszyfrować marketingowe hasła z ich katalogu wynika iż bardzo prawdopodobna jest najwyższa z możliwych zawartość węgla (czyli ok 10%) by jeszcze blank nazywał się szklanym a nie już kompozytem i do tego jeszcze jakaś nowoczesna żywica,- ale to tylko domysły i gdybologia....

Także z tego co dowiedział się @sslonio odnośnie 703-ki widać gigantyczną różnicę w masie blanku.

Owa 703-ka jako jeden z bardziej udanych w ogólnie słabej s-glassowej serii Seekera waży 77g i jest dobrze zbalansowana a kuzyni podają iż ten ich blank o analogicznych parametrach parametrach waży 44g  :o

Dzięki Tomek, z tego co piszesz widać, że jest wyraźna różnica pomiędzy starymi czarnymi Seekerami a tym co proponują kuzyni.

Analogiczne modele (e-glasowe) zachowywały się delikatnie mówiąc inaczej.

Co z pewnością dobrze rokuje w dłuższych blankach,- z czego się bardzo cieszę ;)

Z tego co się dowiedziałem próbując rozszyfrować marketingowe hasła z ich katalogu wynika iż bardzo prawdopodobna jest najwyższa z możliwych zawartość węgla (czyli ok 10%) by jeszcze blank nazywał się szklanym a nie już kompozytem i do tego jeszcze jakaś nowoczesna żywica,- ale to tylko domysły i gdybologia....

Także z tego co dowiedział się @sslonio odnośnie 703-ki widać gigantyczną różnicę w masie blanku.

Owa 703-ka jako jeden z bardziej udanych w ogólnie słabej s-glassowej serii Seekera waży 77g i jest dobrze zbalansowana a kuzyni podają iż ten ich blank o analogicznych parametrach parametrach waży 44g  :o

Arku, mała korekta. Moje zapytanie dotyczyło modelu 702 oraz 730. Poniżej info z maila bezpośrednio od producenta:

FSP702- is a 2 piece blank that is rated 4-8#, 1/8-3/8oz, and weighs

1.6oz

FSP730- is a 2 piece blank that is rated 2-6#, 1/32-1/4oz, and weighs 1.6oz

also

Let me know if you have anymore questions.

Thanks,

Charlie

Na zapytanie o Twoje blanki do chwili obecnej nie otrzymał odpowiedzi.....

Blanki już są.... w Fishing Center w Warszawie. Może jeszcze gdzie indziej - tego nie wiem - ale w Warszawie na pewno ;)  jutro umówiłem się na "macanko" w pracowni więc zdam relacje z wyginania na sucho ;) Irek Matuszewski wypowiadał sie o nich pozytywnie - może wprowadzi do swojej stałej ofert zatem, kto wie...

• Like 3

Fajnie, że coś drgnęło  :rolleyes: choć widać, że to już chyba światowy trend.... Tzn,- czas od zamówienia do realizacji coraz bardziej absurdalnie wydłużony...

Może zagościł już na dobre na światowych rynkach? Ten zabidzony, tułający się po opłotkach dawnego bloku socjalistycznego bidulek,- zwany kapitalizmem bez kapitału  B)

A kuku,- nie wiem co to oznacza w praktyce ale właśnie dostałem maila z BRC potwierdzającego dostępność blanków Couisins.

Popatrzyłem na stronę i faktycznie zmienił się status dostępności.

Co prawda jakaś złośliwa część mojej natury podpowiada mi iż właściciel BRC się zorientował iż konkurent ma już blanki w ręku i zmienił status na dostępny w ciągu 5 dni, co i tak jest dobrą wiadomością bo oznacza to iż wreszcie dokończone zostaną rozliczenia z celnikami.

Teraz zobaczymy kto będzie miał lepszą cenę  :rolleyes:

• Like 1

Arku, wiem że wybierasz co chcesz a nie to co w promocji.

Nie przewiduję starcia cenowego. Natomiast jest taka różnica że FC ma 40 blanków zapoznawczych aby poznać właściwości i zamówić w serii te które nie będą budziły zastrzeżeń. To trochę inna polityka niż przedsprzedaż towaru wirtualnego z otoczką zajebistości.