Skocz do zawartości

Blanki COUSINS

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Typy zastępcze za 652 mam dwa - właśnie wspomniana przez Ciebie Arku 702 lub 730. Tego blanku 652 narazie nie będzie i trudno powiedzieć kiedy i czy w ogóle się pojawi w ofercie w PL a import prywatnego z USA z uwagi na koszty przesyłki, cło orazpodatek wyjdzie prawie 2 krotność ceny w PL więc... jak się nie ma co się lubi, to się lubi to co ma :-)

Udało się w końcu obejrzeć kilka tych tak długo oczekiwanych szklaków Cousins. Kilka suchych faktów:

1. Są zdecydowanie szybsze od starych czarnych Seekerów.

2. Waga - są zdecydowanie lżejsze od czarnych i zielonych Seekerów.

3. Grubość ścianek - ścianki grubsze od zielonej serii Seekera ale od czarnej trochę cieńsze.

4. Średnica - szczytówka w tych, które widziałem się zgadza, dolnik wg. danych tabelkowych jest zaniżony. Tak jak kolega @MrWrite7 pisał.

5. Gwarancja - na wady materiałowe bezterminowa.

6. Zwracajcie uwagę na złącze ponieważ nie we wszystkich blankach jest idealnie spasowane (klika). Podobno da się to zlikwidować lepiszczem i szklane blanki dość często tak mają ale płacąc 500 PLN lub więcej za blank chyba lepiej żeby fabrycznie złącze było poprawnie spasowane.

• Like 1

Super Tomek, ze skrobnąłeś coś i coś konkretnego po wizycie u Zbyszka.

Tak z grubsza, analizując dotychczasowe doniesienia wydaje się poprawna teza o zastosowaniu bardziej nowoczesnej żywicy w "tradycyjnych Seekerach" na co wskazują wymieniane cechy, takie jak - większa szybkość i lekkość w stosunku do analogicznych starszych modeli przy zachowaniu "starego" ugięcia.

S-glassowa seria Seekera jak chodzi o tzw szybkość na pewno zniechęciła spore grono "wielbicieli" ze względu na to iż to co mówiło się zawsze o czarnych Seekerach, że są to "samonaładowane blanki" w tej serii praktycznie nie występowała.

Teraz zobaczymy jak sie to wszystko sprawuje w warunkach łowiska i pod rybami, oby jak największymi.

Myślę, że pod koniec czerwca będę miał już spory ogląd w tej sprawie i na pewno skrobnę parę słów jak to wygląda  ;) żeby nikt nie musiał błądzić bez potrzeby  :)

Komponenty do mojego kija są już zamówione, mapa rozmieszczenia przelotek w rozpracowaniu, więc pewnie pod koniec kwietnia zacznę nim łowić i na pierwszy strzał pójdą brzany i bolenie a potem docelowe sandacze...

Edytowane przez Rheinangler

S-glassowa seria Seekera jak chodzi o tzw szybkość na pewno zniechęciła spore grono "wielbicieli" ze względu na to iż to co mówiło się zawsze o czarnych Seekerach, że są to "samonaładowane blanki" w tej serii

...starych wielbicieli moze nie przekonala ale za to starych sceptykow juz tak ;)

Porownywalem zielona 703 z analogicznym modelem z Kuzynow - i zielona jest szybsza. Ma tez bardziej rownomierne ugiecie, kuzyni gna sie nieco 'kwadratowo' co oczywiscie ma tez swoje plusy / jest cecha ktora mozna wykorzystac.

Biorac jednak pod uwage cene za jaka byly sprzedawane zielone seekery a za jaka sprzedawani sa kuzyni, to pozostane po zielonej stronie ;)

• Like 1

Biorac jednak pod uwage cene za jaka byly sprzedawane zielone seekery a za jaka sprzedawani sa kuzyni, to pozostane po zielonej stronie ;)

Też się nad tym zastanawiam  :)

Z Kuzynów, które miałem możliwość obejrzeć najbardziej podpasowała mi 702. To coś trochę jakby połączenie starego czarnego Seekera z nowym zielonym  :) ceny jak na szkło w porównaniu do zielonego Seekera spore bo np. 703 kosztuje 526 PLN + uzbrojenie to spokojnie 1000 PLN pęknie więc...albo rozsądek albo ciekawość  :)

kuzyni gna sie nieco 'kwadratowo' co oczywiscie ma tez swoje plusy / jest cecha ktora mozna wykorzystac.

napisz proszę, które modele mają kwadratowe ugięcie, bo ten który zamówiłem ESP 892 a także, ten który dotarł do Artura ESP 854 nie pokazują tej cechy oba mają bardzo płynne progresywne ugięcie, być może  to "zaleta" serii S&S a tylko "trout-y" się tak kwadratowo gną...

To może być faktycznie wpływ sztywniejszego materiału, stara czarna Seekerowa 703 wykazuje podobne skłonności ale pod rybą dolnik szybko i z wyraźnym przyrostem mocy przejmuje obciążenie. W sztywniejszym materiale ten przeskok może być bardziej wyraźny i może denerwować.

Zobaczymy jak połowią Ci co ukręcą 703-kowego kuzyna, bo samo suche gięcie blanku bez przelotek  pokazuje jednak tylko "skłonności blanku" i zostawia zwykle jakieś tam  pole do manewru i ewentualnej poprawy niepożądanej "skłonności" przez uzbrojenie.   

Nie wiem czy to sztywnosc materialu czy tez jego ilosc/rozlozenie. Zielona 703 seekera jest odczuwalnie 'szybsza' w sensie materialu (s-glass) a ugiecie ma bardziej rownomierne. Zgadza sie ze ta hot-shot'owatosc ugiecia upodabnie kuzynow do starych czarnych seekerow - w pracowni u Zbyszka byl kij na starej czarnej 703 wiec byla okazja porownac i jak pisalem wczesniej widac bardzo duze podobienstwo.

Odkąd pamiętam zdarzały się takie kwiatki... Nawet na jakimś filmie z fabryki widać jak jakiś kolorowy "pracownik" patrzy w sufit i tnie blank zupełnie nie kontrolując gdzie przykłada piłkę :wacko: tzn w czarnych Seekerach tak było.... Więc pewnikiem i u kuzynów tak będzie wszak prawie wszystko leci tak samo...

Ale dla prawdy muszę powiedzieć, że w trzech przypadkach które znam ze sprowadzeniem szklanego kuzyna, wszyscy trzej "szczęśliwcy" potwierdzili  poprawność złącza. Dla pełnego obrazu niech się może wypowie ktoś kto ma niepoprawne złącze.

Nigdy nie ma gwarancji, że przyślą Ci Tomku poprawny,- jeśli można to poprawić smarem grafitowym to poprawiam jeśli wada jest zbyt duża odsyłam.

Tu musisz wiedzieć jeszcze, że w starych Seekerach i zapewne nowych Kuzynach część męska prawie zawsze wchodzila bardzo płytko 4-5 cm,- bez względu na to jak to brzmi  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: działało zawsze dobrze  ;)

Smar grafitowy to jeszcze było by do zaakceptowania :-) jest na tyle dużo luzu, że trzeba nakładać żywice i szlifować żeby to jakoś spasować a nie wiem jak w przyszłości złącze po takim zabiegu będzie się sprawować. Wiadomo, że gwarancja też nie obejmuje utopienia szczytówki w wodzie :-)

Smar grafitowy to jeszcze było by do zaakceptowania :-) jest na tyle dużo luzu, że trzeba nakładać żywice i szlifować żeby to jakoś spasować a nie wiem jak w przyszłości złącze po takim zabiegu będzie się sprawować. Wiadomo, że gwarancja też nie obejmuje utopienia szczytówki w wodzie :-)

To mi się wydaje zbyt dużym niedociągnięciem,- odesłał bym blank w takim przypadku.

Może się trochę pospieszyłem z odpowiedzią Tomek.... Bo, przynajmniej kiedyś było tak że Seeker do blanków dawał takie specjalne lepiszcze do uszczelniania złącz i wprawni rodbuilderzy robili to bez problemowo, również dlatego iż taka "wada" nie była traktowana przez firmę jako wada materiałowa na którą jest gwarancja itd... 

Tak czy owak po obróbce złącza często czaso i kaso chłonnej wszystko działało bez zarzutu i wylatujących szczytówek.

Może i nie powinno tak być, ale skoro firma nie ma z tym problemu na innych rynkach z pewnością nie zrobi wyjątku na polskim rynku i dalej będzie sprzedawać taki produkt, a do nas będzie jak zwykle należeć czy kupimy wymarzony blank w tej czy innej firmie...

Edytowane przez Rheinangler

• 1 miesiąc temu...

Cisza.... no tak - z jednej strony sam wywołałem i podsycałem wątek a teraz się domagam wpisów....  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: 

Ale z drugiej strony przypomina mi się sytuacja jaka była z czarnymi Seekerami pod "koniec"  :rolleyes: - były, leżały i nikt ich nie chciał a teraz nie ma tygodnia żeby się ktoś nie pytał  :o

• Like 2

Ja Arek dałem sobie na wstrzymanie z tym Kuzynem. Jak już byłem zdecydowany na konkretny model, czyli na ESP702 to w BRC już ich nie było a w innej pracowni był jeden i to chyba nie do końca udany jeżeli chodzi o konstrukcję.

Swoją drogą, blanki wykupione a jakoś nikt się wędkami nie chwali... :-)

• Like 1