Skocz do zawartości

Blanki COUSINS

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś miałem możliwość krótkiego spaceru nad rzeką z wędką na blanku ESP 892 i muszę powiedzieć, że gdybym się wybierał na bezludna wyspę lub miałbym zostać o jednym kiju to wybrał bym właśnie ten kij  :)

A fakty poza emocjami są takie:

- woblery, 4cm płytki wideł (ok2,5g) -rzut ok 20m 6cm reński Wideł (4g) to już ok 25m nocne sandaczówki (Widły)7 i 9 cm ok 30m

wyczuwalność pracy nawet tych najdrobniej merdajacych wzorów więcej niż wzorowa.

DR-y do taildancera 9 i to w nurcie  :o

- gumy - najniżej 3,5g +ES 2" już czuć i szczytowka syganlizuje opad!!!! najwyżej 25h+4" ES (przy 25g już nie potrafiłem podbić na 2 razy)

Boleniowo także bardzo wydolny do RH12 włącznie!!!

Czułość zaskoczyła by nie jednego z wielbicieli HM-ów,- moim zdaniem nie odbiega od znanych mi ptaszorów M-1.

Wszystkie wymienione przynęty w trakcie prowadzenia uginają szczytówkę na odcinku ok 30 cm, oczywiście mniejsze mało a duże i ciężkie więcej ale przy żadnej z wymienionych przynęt, którymi dziś łowiłem nie było to ugięcie na tyle duże by zacięcie było niemożliwe. Twierdzenie to opieram tylko i wyłącznie na dość sporym doświadczeniu ze szklakami. Ostatecznie zweryfikują to ryby (a dziś nic nie złowiłem) ale mam nadzieję, że nie byłbym głodny na wspomnianej bezludnej wyspie... :)

Ps

proszę wziąć poprawke na:

- to był pierwszy i krótki wypad 

- nic nie złowiłem

- bardzo lubię szklaki (może wystąpić nadinterpretacja  :lol:  :lol:  :lol: i dorabianie ideologii)

- łowiłem  plecionka 8 splotową

- był mocny boczny wiatr 5-6m/s

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

Arku, to chyba oznacza, że będą następne Kuzyny w Twoim arsenale... :-) tylko znowu trzeba czekać na dostawę nie wiadomo ile i nie wiadomo kiedy :-)

Raczej nie, bo tym co mam ze szkła (Seeker - 4, Couisins - 1, Sevier - 1) jestem w stanie ogarnąć ten rodzaj łowienia do których one pasują.

Mocniej na razie nie muszę, lżej nie lubię,- próbowałem...

Po prostu ten kij postawił, przynajmniej  w jakiejś widocznej prespektywie kropkę nad 'i" w szklakach  ;)  :wub:

Trudno tak po jednym razie coś wiążącego i sensownego powiedzieć tym bardziej, że w takim porównaniu powinny wziąć udział te same blanki.

Na swoim kuzynie mam naklejkę Seekera, bo taka pasowała i gdyby mi ktoś dał do ręki ten kij to powiedział bym, że to e-glasowy Seeker.

W trakcie łowienia zachowuje się tak jak zachowywały się Seekery, czyli jak to się w skrócie mówi samonaładowany blank, bardzo czuły, ciepły, o pięknym progresywnym ugięciu...

Może troszkę bardziej szczytowy, może troszkę szybszy...

W trakcie dzisiejszego wypadu wjechałem dwa razy bardzo lekka gumą pomiędzy kamienie a cały czas podczas ich prowadzenia skupiałem się na tym  czy czuć podnoszenie, opadanie, pracę ogonka i tym podobnych pierdółkach ale wjazd w owe kamienie to był taki kop, że aż mnie z woderów wyrwało  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Raczej nie, bo tym co mam ze szkła (Seeker - 4, Couisins - 1, Sevier - 1) jestem w stanie ogarnąć ten rodzaj łowienia do których one pasują.

Mocniej na razie nie muszę, lżej nie lubię,- próbowałem...

Po prostu ten kij postawił, przynajmniej  w jakiejś widocznej prespektywie kropkę nad 'i" w szklakach  ;)  :wub:

Tjaaa i znów się myliłem.... Będą następne "kuzyny"  :D i to chyba nawet nie jeden :o

Przede wszystkim miałem w rękach Artura ESH 854 i muszę powiedzieć iż mimo wagi blanku 148g jest to blank dla mnie oczywiście dobrze zbalansowany, operatywny i to będzie następny szklak zrobiony typowo pod gumę.

Potem spróbuje się przymierzyć do  9" 6-10lb ESH 901 na zimowe klenie i bolenie  :)

Ostatnio także dobrze połowiłem swoim ESH 892 i nie było najmniejszych problemów z sandaczami (50-70cm) okoniami 40 i 47cm kleniami i boleniami.

Bez problemu mogę nim operować jedną ręka mimo wagi 220g, przynętami w takim wachlarzu, że w węglu można tylko powzdychać do tego stanu uniwersalności...

To co mogę już powiedzieć z całą pewnością to to iż udało się zachować Kuzynom czarno-seekerowe ugięcie, czułość i nieco zejść z wagi (prawdopodobnie za sprawą nowszej, lżejszej żywicy), przy znacznej poprawie balansu...

Do tego ryby wyjeżdżają na pełnej semiparabolicznej amortyzacji w tempie expresowym  ;)

• Like 1

• 4 miesiące temu...

Jakoś tak cicho o kuzynach to może ja napiszę parę słów o pstrągowym ESP 703 który sobie złożyłem kilka tygodni temu.Jest to mój pierwszy szklak,blank prosty i z poprawnym złączem (dzięki Robert). Kijek (w cascie)  waży 126g i jest poprawnie zbalansowany ok. 200g multikiem. Akcja to taki szybki szklany HS ,który pod rybą o wiele chętniej pracuje dołem niż grafit,ale ma moc.Opisany jest chyba 7-14g.,ale bez jęknięcia rzuca od jakichś 4 do 30,a może i więcej(choć jeszcze nie próbowałem).Moc w opisie 10lb.,ale dół ma potężny  i ja spokojnie bym dał ze 20lb.  Łowiłem nim jak dotąd kilka dni z brzegu i  łódki,trafiło się kilka sandaczy 50-65cm,okoni 30-40cm. i szczupak 92cm ,jak na razie zero spadów,brania (opadowe) jak i pracę przynęty sygnalizuje wzorowo. Szczupaczek 90+ po spompowaniu do łódki zanurkował 2-3 razy i skapitulował. Jak dla mnie to nie pstrągówka tylko szybka sandaczowa kosa z bardzo szerokim realnym zakresem  c.w. Odkąd go mam jest moim ulubionym łódkowym kijkiem  i choć zrobiłem go sobie pod duże okonie z możliwym  większym przyłowem,to jakoś na razie moje sandaczowe super szybkie kosy poszły w odstawkę...

post-48686-0-61827900-1477334510_thumb.jpg

post-48686-0-03324000-1477334539_thumb.jpg

pozdr.w.

• Like 10

Witam w kubie  ;) szklanym klubie  :)

Swoją drogą cicho o Kuzynach bo leżą niezrealizowane zamówienia, ja na swoje już trzeci miesiąc czekam i ani widu ani słychu kiedy będzie blank....

• Like 1

Trzeba bedzie z US sciagac :D

Powodem nie jest opieszałość czy brak pieniędzy jak to zwykle bywa w pl....

Powodem jest polityka sprzedażowa Kuzynów, prawie kalka, tylko udoskonalona nowocześnie z Seekera,- podobnie jak blanki  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Mimo wszystko czekam bo warto  :wub:

Powodem nie jest opieszałość czy brak pieniędzy jak to zwykle bywa w pl....

Powodem jest polityka sprzedażowa Kuzynów, prawie kalka, tylko udoskonalona nowocześnie z Seekera,- podobnie jak blanki  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Mimo wszystko czekam bo warto  :wub:

Ale ciagle chyba latwiej z dostepnascia w US? Bede cos pewnie sciagal w grudniu, to bym jakiegos kuzyna moze dodal do zamowienia ;)

Aluzju paniał  ;) jak BRC do tego czasu "nie da rady" to się chętnie odezwę  :) musisz tylko uważać bo słyszałem już o tym, że na stronie wisi, dokonujesz zakupu a tu kuku i pojawia się backorder, czyli płacisz i czekasz aż zrobią....

Nie,ale to moje (prywatne) subiektywne odczucie...  

Spoko , od szklaków trzymam się z daleka . Tylko zastanawia mnie po co takie bzdury ewidentne w opisie blanku . Stc przyzwyczaiło mnie do zanizania parametrów ale raczej  zwiazanych z górnym cw . Z mocą też różnie bywa lecz zazwyczaj jest to niewielka różnica , jeżeli jest  . A tu kuzyn bang !  

Spoko , od szklaków trzymam się z daleka . Tylko zastanawia mnie po co takie bzdury ewidentne w opisie blanku . Stc przyzwyczaiło mnie do zanizania parametrów ale raczej  zwiazanych z górnym cw . Z mocą też różnie bywa lecz zazwyczaj jest to niewielka różnica , jeżeli jest  . A tu kuzyn bang !  

Blad Mat blad ;) Szklaczki a fajne :) 

Co do Kuzyna to sie nie wypowiem, ale Seekery tez maja kawal blanku w dolniku ;) Ciagle to 10lb ale jakos tak czlowiek wiele pewniej sie czuje, niz przy graficie  B)

Aluzju paniał  ;) jak BRC do tego czasu "nie da rady" to się chętnie odezwę  :) musisz tylko uważać bo słyszałem już o tym, że na stronie wisi, dokonujesz zakupu a tu kuku i pojawia się backorder, czyli płacisz i czekasz aż zrobią....

Jak sie zdecyduje to pewnie najpierw maila bede pisal, czy maja na sklepie. Pozniej bede sie decydowal w zaleznosci co mi odpowiedza ;)

• Like 1

Jakoś tak cicho o kuzynach to może ja napiszę parę słów o pstrągowym ESP 703 który sobie złożyłem kilka tygodni temu.Jest to mój pierwszy szklak,blank prosty i z poprawnym złączem (dzięki Robert). Kijek (w cascie)  waży 126g i jest poprawnie zbalansowany ok. 200g multikiem. Akcja to taki szybki szklany HS ,który pod rybą o wiele chętniej pracuje dołem niż grafit,ale ma moc.Opisany jest chyba 7-14g.,ale bez jęknięcia rzuca od jakichś 4 do 30,a może i więcej(choć jeszcze nie próbowałem).Moc w opisie 10lb.,ale dół ma potężny  i ja spokojnie bym dał ze 20lb.  Łowiłem nim jak dotąd kilka dni z brzegu i  łódki,trafiło się kilka sandaczy 50-65cm,okoni 30-40cm. i szczupak 92cm ,jak na razie zero spadów,brania (opadowe) jak i pracę przynęty sygnalizuje wzorowo. Szczupaczek 90+ po spompowaniu do łódki zanurkował 2-3 razy i skapitulował. Jak dla mnie to nie pstrągówka tylko szybka sandaczowa kosa z bardzo szerokim realnym zakresem  c.w. Odkąd go mam jest moim ulubionym łódkowym kijkiem  i choć zrobiłem go sobie pod duże okonie z możliwym  większym przyłowem,to jakoś na razie moje sandaczowe super szybkie kosy poszły w odstawkę

pozdr.w.

Po latach łowienia grafitem grubość dolnika szklaka obiecuje moc dużo wyższą niż jest w rzeczywistości to zupełnie naturalne odczucie a do tego gdy zaczyna się giąć po całości męcząc rybę w dużo szybszym tempie niż znane grafitowe konstrukcje (z wyjątkiem starych grafitowych a w zasadzie kompozytowych kijów Hardego) zyskujemy pewność o wyraźnie większej mocy,- jednak jest to złudne i nieprawdziwe przynajmniej w odniesieniu do swoich odczuć.

Można się o tym przekonać łowiąc grafitem o pełnej amortyzacji. Dokładnie przeciwne odczucia miałem łowiąc swoim ulubionym grafitowym kijem 20lb, którego już sandacz 60cm wprowadzał w ugięcie dolnika co jest pewnym ewenementem w wędkach o tej mocy ale potem zauważyłem że 70,80, czy 90cm sandacz nie wygina dalej tego kija tylko jak w resorze łuk staje się coraz pełniejszy i ryba kapituluje bardzo szybko bez ryzyka spadu.

Z tych dwóch dość skrajnych przykładów wynika jednak wspólny wniosek, który dla wielu nawet bardzo sprawnych spinningistów pozostaje poza zasięgiem poznania a myślę tu o oddziaływaniu wędki na rybę,- nie widziałem ani jednego wątku o wędkach w którym ktoś by się wypowiadał na ten temat.

Gubimy się najczęściej w domysłach gdy grafit jest bardzo sztywny- myśląc że ma większą moc niż opisana i zaniżamy owe domysły - gdy kij jest miękki, a gdy dolnik jest sztywny a szczytówka miękka lub na odwrót co dość często występuję przy konstrukcjach z różnego rodzaju grafitu lub o różnych modułach (dolnik-szcztówka) opinie stanowią pomieszanie z polataniem.

Oddziaływanie wędki na rybę uważam za kluczową zaletę lub wadę konstrukcyjną i przyczynek do tego, że ktoś mówi "tą wędką mogę i łowię wszystko"...

Ci którzy polubili szkło dotykają tego dość szybko, ci którzy nie gonią za miliardami modułów także, tylko w najnowszych najmodniejszych patykach występuje to coraz rzadziej tak jakby było celowo ukrywane przed odkryciem, który popsuje sprzedawalność. Pewnie, że brzmi to jak teoria spiskowa, ale jakoś nie mogę się oprzeć takiemu wnioskowi, daleki także jestem od twierdzeń w stylu "dawniej wszystko było lepsze" bo wciąż jednak powstają takie konstrukcje :)

Słyszałem także o bardzo zaawansowanych pracach na stworzeniem takich blanków grafitowych, które będą działały zupełnie jak szkło ale będą od niego znacznie lżejsze, pewnie jeszcze usłyszymy o nich ;)

Puki co mamy e-glassowe Seekery pod nowym brendem Kuzynów i cieszę się niezmiernie z tego. Szkło w tych blankach jak i sama konstrukcja zapewnia dużą tolerancję cw ale nie jest ona nieskończona podobnie odczuwalna moc. Warto także pamiętać, że szkło ma także ograniczenia, które można czasem sprytnie wykorzystać ale które też bywają utrudnieniem...

Droga do poznawania szkła, jaką wybrał Wobi jest najwłaściwsza z tych jakie znam  :)

• Like 10

Masz rację Arku,tzn.im ostrzejsza kosa tym węższa specjalizacja(ja tak to widzę).Ale są przecież rzeczy (czyt.blanki) bardzo uniwersalne i przy tym skuteczne w użytkowaniu.

Dzisiaj testów ciąg dalszy,kanał z sandaczami i ja z kolegą.On z super szybką zajebi... kosą sandaczową (też taka mam tylko w caście ;) ) ja z kuzynem. Łowimy 3 godziny ,Ja wyjmuję 6 ryb,w tym 2 naprawdę fajne + mam jeden pusty strzał i jeden spadzik. On 3 ryby,ale zalicza kilka pustych strzałów i 2 lub 3 spady.Ryby biorą daleko na pogłębieniu koryta kanału z maxymalnego wyrzutu (ok 40m.).Przynęty i linki mamy praktycznie takie same.Szkło pomimo wiotkości szczytu przebiło pyski 2 sandaczy prawie 80 i 80+ z ok 30-40m. Poza tym (tak mi się wydaje) pozwala na większą dekoncentrację i lekkie spóźnienie zacięcia,przy graficie ryba czująca opór momentalnie wypluwa gumę. Jest jeszcze jedna dziwna rzecz ,mianowicie holując na tej ,,gumie" do końca nie wiemy jaka jest ryba ,po prostu ciężko jest ocenić wielkość ryby dopóki się nie wynurzy... Miałem tak też z moim pierwszym szklakiem do trola (DR1086 MHX) i może nie aż tak ale podobnie z moim boronem z Fishing Artu.

post-48686-0-70296200-1477601543_thumb.jpg

post-48686-0-59099800-1477601558_thumb.jpg

pozdr.Wobi 

PS.Tak se patrzę że pod zedy mógł by być fajny ESP704,przynajmniej z parametrów...

Edytowane przez Wobi
  • Like 6