Skocz do zawartości

problem z pracą

grayo

Rekomendowane odpowiedzi

W podobnej wielkości stosowałem obciążenie 1.2 gr. Zatem tutaj jest ok. Zależy jeszcze, gdzie dałeś obciążenie. Jeśli na odcinku od głowy do oczka brzusznego to próbuj tak jak napisałem wcześniej, czyli ster i oczko.

Obciążenie zdecydowanie za duże zważywszy, że sama waga lipy jest już znaczna. Przykładowo Rapala Minnow Rap 7 cm wobler o podobnej bryle i zaznaczam, że z balsy posiada wewnątrz 1 g balastu. Kolejna sprawa jak zauważył kolega powyżej to gdzie umieściłeś obciążenie...? Przy dobrze rozmieszczonych obciążeniu wobler pracował by nawet i przy 3-4 gramach chociaż nie był by już taki "żywy". No i jak słusznie zauważył kół. Banjo ster powinien być dłuższy ; na moje oko nawet dwukrotnie. Powodzenia ;)

• Like 1

Dałbyś oczko pod samym "szpicem" wobka (nie w sterze) i byłoby OKI.

Jeżeli chcesz żeby woblery głęboko nurkował to ołów przy samym sterze i ster dłuższy o 1.5 X od długości steru (korpus oczko).

Ster musi być nacięty wyżej (bliżej "szpica) i drut oczka też razem z nim w górę.

Raczej nie długość steru a umiejscowienie oczka w sterze tak jak pisze Banjo.No i zawsze można ster podgiąć do dołu ale jak nie przesuniesz oczka zaczepu do tyłu tak na środek steru to będzie wobler jerkowy ze sterem a i taki może być dobry na pstrągi zawsze będzie udawał chorą rybe,a nietypowa praca może być kluczem do sukcesów.

• Like 1

Testowałem dzisiaj tego samego wobka z oczkiem pod szpicem i nie było git:/ a co do tego ze zdjęcia to zrobiłem mały manewr ze sterem ( wysunąłem go troche z nacięcia tak aby oczko było po środku steru) i się udalo :) tylko zastanawiam się jeszcze czy nie nadać mu bardziej agresywnej pracy... Czyli zmniejszyć obciążenie i przesunąć jeszcze w stronę steru

Testowałem dzisiaj tego samego wobka z oczkiem pod szpicem i nie było git:/ a co do tego ze zdjęcia to zrobiłem mały manewr ze sterem ( wysunąłem go troche z nacięcia tak aby oczko było po środku steru) i się udalo :) tylko zastanawiam się jeszcze czy nie nadać mu bardziej agresywnej pracy... Czyli zmniejszyć obciążenie i przesunąć jeszcze w stronę steru

Pokaż jak umiejscowiles to oczko?

Odetnij i wklej wkręt niżej, tuż przy nacięciu na ster tak żeby oczko go dotykało. Idealnie by było żebyś wyprofilował je nie na okrągło tylko tak by miało płaską podstawę przylegajcą do steru. Obciążenia do przodu nie przesuwaj tylko daj centralnie na środku na oczku mocującym kotwicę max 1 gram. Jak nie pomoże to spróbuj jeszcze delikatnie przegiac ster do dołu. Jak nie pomoże - zmień bryłę korpusu ;)

• Like 1

Odetnij i wklej wkręt niżej, tuż przy nacięciu na ster tak żeby oczko go dotykało. Idealnie by było żebyś wyprofilował je nie na okrągło tylko tak by miało płaską podstawę przylegajcą do steru. Obciążenia do przodu nie przesuwaj tylko daj centralnie na środku na oczku mocującym kotwicę max 1 gram. Jak nie pomoże to spróbuj jeszcze delikatnie przegiac ster do dołu. Jak nie pomoże - zmień bryłę korpusu ;)

Można by tak rowek naciąć po kątem ok 40 stopni w stosunku do linii poziomej przechodzącej przez oczko mocujące linkę. Trochę będzie płycej zanurzać się, ale powinien nabrać wigoru. Oczywiście oczko tak jak napisał spinnerman.