raven88 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Szanse oceniam na spore, ale przy gramaturze 5-10 gr + 3 cale Do 5-20 gr + 4 cale brałbym 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Kurde, głupieję już "4000"...? Pierwszy raz z takim "dużym, niedużym kręciołem" No to rozmiar mamy - 4000...Biomistrz, Rarek...i co jeszcze ? Sustain...? Wszystkie Sustain'y mają przełożenie 6:0:1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Doman Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Kup rozmiar 4000 z przełożeniem od 4.8 do 5.2 i będzie git .A który to zależy od portfela . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Kurde, głupieję już "4000"...? Pierwszy raz z takim "dużym, niedużym kręciołem" No to rozmiar mamy - 4000...Biomistrz, Rarek...i co jeszcze ? Sustain...? Wszystkie Sustain'y mają przełożenie 6:0:1 ?Nie jest aż taki duży-uniwersalna korba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Nie wszystkie. Europejska wersja czyli Sustain FG ma regular gear czyli w wielkości 4000 przełożenie 4,8:1, dlatego nie ma co sugerować się opiniami o wersji USA która ma wyższe przełożenie (to młynek o innej charakterystyce pracy). Testowałem Sustain 4000 FG vs Biomaster 4000 FB i wybrałem Bioma. Imho Sustain ciężej nawija i ma niewygodny uchwyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 A czy mam szanse gdzieś jeszcze kupić...może i nawet dobrze zadbaną używkę Twin Power'a 3000 SFC ? Czy jak kupiłbym Biomistrza 4000, któś z Was były w stanie zmienić mi uchwyt korbki na "I" ? :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 A czy mam szanse gdzieś jeszcze kupić...może i nawet dobrze zadbaną używkę Twin Power'a 3000 SFC ? Czy jak kupiłbym Biomistrza 4000, któś z Was były w stanie zmienić mi uchwyt korbki na "I" ? :/Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi,ale mam wrażenie ,że koledzy którzy Ci próbują pomóc wogóle nie czytali Twoich poprzednich postów.KIjek do 20g i przynęty 3,5' plus główki max. 12g i do tego propozycja kołowrotka w rozmiarze 4000... .Do takiej gramatury i agresywnego ''łopadingu'' wystarczy Shimanowski rozmiar 2500-3000 od modeli Technium w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi,ale mam wrażenie ,że koledzy którzy Ci próbują pomóc wogóle nie czytali Twoich poprzednich postów.KIjek do 20g i przynęty 3,5' plus główki max. 12g i do tego propozycja kołowrotka w rozmiarze 4000... .Do takiej gramatury i agresywnego ''łopadingu'' wystarczy Shimanowski rozmiar 2500-3000 od modeli Technium w górę. Parę postów wyżej zasugerowałem, że do główek 5-10 gr i kopyta 3 cale rozmiar 2500-3000, a główek 5-20 gr i kop. 4 cale rozmiar 4000 A czy mam szanse gdzieś jeszcze kupić...może i nawet dobrze zadbaną używkę Twin Power'a 3000 SFC ? Czy jak kupiłbym Biomistrza 4000, któś z Was były w stanie zmienić mi uchwyt korbki na "I" ? :/ Twin Power FC to raczej jeden z najgorszych modeli tej serii.... Co do uchwytu to zamawiasz sobie u Mefisto taki jak Ci odpowiada od innego kołowrotka razem ze śrubką i ewentualnie łożyskiem jeśli chcesz podmienić (np. od Biomastera 2500) i sam sobie zakładasz Żeby mieć pewność, że będzie pasować trzeba by było zapytać kogoś doświadczonego w serwisie, np. Pana Józefa Leśniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertouno Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 A czy mam szanse gdzieś jeszcze kupić...może i nawet dobrze zadbaną używkę Twin Power'a 3000 SFC ? Czy jak kupiłbym Biomistrza 4000, któś z Was były w stanie zmienić mi uchwyt korbki na "I" ? :/Odpuść sobie tego TP serii FC, miałem taki szału nie było . Za używkę żądają więcej jak za nowego biomka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramzes102 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Potwierdzam mam TP 4000 FC i po 2 sezonach zajechany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamilton Opublikowano 31 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 W końcu kupiłem kołowrotek Shimano w rozmiarze 4000 i jestem teraz zadowolony. Nie mam już tych problemów z podbijaniem przynęty, jednak pomagam też trochę szczytówką. Ustąpiły również problemy z plątaniem się nanofila, przynajmniej na razie. Zatem dzięki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 A z ciekawości co wziąłeś dokładnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamilton Opublikowano 31 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 W końcu uparłem się na najnowszą Stelkę i ją kupiłem. Dotychczas jestem bardziej niż zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 4000FI czy 4000 JDM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamilton Opublikowano 31 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 4000FI czy 4000 JDM?Zwykła 4000 fi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 4000FI czy 4000 JDM?Z tego co się dowiedziałem w nowych Stellach i Twin Powerach już nie ma podziału na JDM i reszta świata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamilton Opublikowano 31 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Z tego co się dowiedziałem w nowych Stellach i Twin Powerach już nie ma podziału na JDM i reszta świata.Całkiem możliwe, w każdym razie mój kołowrotek został kupiony w eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 O ile wiem to jest już tylko jeden Twin Power, natomiast Stella dalej jest JDM i FI na pozostałe rynki. Pytałem, bo różnica w cenie jest dość znaczna - 4000 FI z niemieckiej dystrybucji dostępna za około 1850 zł, a wersja 4000 JDM u Mefisto na chwilę obecną 2425 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Przecież Stelle u Mefisto to te same co z niemieckiej dystrybucji, a to że Mefi ma drożej to fakt, ale on musi opłacić wszystkie cła i vaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 A Niemcy to jakiś raj podatkowy, że nie płacą cła i vatu ? Moim zdaniem Mefi importuje z Japonii wersje JDM, bo w jego ogłoszeniu (http://www.mefistofishing.pl/shimano-stella-4000-new-2014-p-1227.html) oraz w odnośniku do japońskiej strony Shimano (http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/3504) jest mowa o modelu 4000. Natomiast na rynek EU przeznaczony jest model 4000 FI, który można kupić w Polsce, Niemczech itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Może i masz rację , dobrze by było, aby ktoś bardziej zorientowany się w tej sprawie wypowiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Napisałem do Mefisto prośbę o komentarz w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Tak szczerze to ja nie mam czasu na siedzenie na forach i pitolenie o dupie maryny, wam radzę to samo, zajmijcie sie swoimi sprawami a nie czyimiś. To czy sprzedaję takie czy takie nie jest istotne i to temat jest szeroki, w wielu obecnych modelach nie am czegoś takiego jak jdm czy nie jdm, podatki zarówno w Europie czy Japonii czy Polsce trzeba płacić, nie ma czegoś takiego jak stella FI, stella japońska 2014 i europejska to te same młynki, opis FI jest jedynie na okładce i schemacie, wiec to rzeczy wydrukowane w drukarni jedynie, a nie na kołowrotku, który jest w 100% identyczny jak kupiony w Osace czy Tokio itp... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertouno Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Zwykła 4000 fiStella 4000Fi o przełożeniu 5,1 nawój linki 78cm piszesz teraz że jesteś zadowolony.Z poprzedniego wańka 3000 o przełożeniu 5,2 i nawoju 76cm byłeś niezbyt zadowolony. Co sprawiło tą zmianę czy rozmiar kołowrotka,czy może praca nowej stelki a może coś innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamilton Opublikowano 31 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Stella 4000Fi o przełożeniu 5,1 nawój linki 78cm piszesz teraz że jesteś zadowolony.Z poprzedniego wańka 3000 o przełożeniu 5,2 i nawoju 76cm byłeś niezbyt zadowolony. Co sprawiło tą zmianę czy rozmiar kołowrotka,czy może praca nowej stelki a może coś innego ?Przede wszystkim rozmiar w stosunku do vańka oraz sposób nawijania linki w stosunku do caldii, otrzymałem swoistą hybrydę tych dwóch i o to mi właśnie chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi