Skocz do zawartości

Jakie przełożenie w kołowrotku do łowienia techniką z opadu?

Hamilton

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde, głupieję już ;) "4000"...? Pierwszy raz z takim "dużym, niedużym kręciołem" No to rozmiar mamy - 4000...Biomistrz, Rarek...i co jeszcze ? Sustain...? Wszystkie Sustain'y mają przełożenie 6:0:1 ?

Nie jest aż taki duży-uniwersalna korba!

Nie wszystkie. Europejska wersja czyli Sustain FG ma regular gear czyli w wielkości 4000 przełożenie 4,8:1, dlatego nie ma co sugerować się opiniami o wersji USA która ma wyższe przełożenie (to młynek o innej charakterystyce pracy). Testowałem Sustain 4000 FG vs Biomaster 4000 FB i wybrałem Bioma. Imho Sustain ciężej nawija i ma niewygodny uchwyt.

A czy mam szanse gdzieś jeszcze kupić...może i nawet dobrze zadbaną używkę Twin Power'a 3000 SFC ?

Czy jak kupiłbym Biomistrza 4000, któś z Was były w stanie zmienić mi uchwyt korbki na "I" ? :/

Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi,ale mam wrażenie ,że koledzy którzy Ci próbują pomóc wogóle nie czytali Twoich poprzednich postów.KIjek do 20g i przynęty 3,5' plus główki max. 12g i do tego propozycja kołowrotka w rozmiarze 4000... :blink:.Do takiej gramatury i agresywnego ''łopadingu'' wystarczy Shimanowski rozmiar 2500-3000 od modeli Technium w górę.

Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi,ale mam wrażenie ,że koledzy którzy Ci próbują pomóc wogóle nie czytali Twoich poprzednich postów.KIjek do 20g i przynęty 3,5' plus główki max. 12g i do tego propozycja kołowrotka w rozmiarze 4000... :blink:.Do takiej gramatury i agresywnego ''łopadingu'' wystarczy Shimanowski rozmiar 2500-3000 od modeli Technium w górę.

Parę postów wyżej zasugerowałem, że do główek 5-10 gr i kopyta 3 cale rozmiar 2500-3000, a główek 5-20 gr i kop. 4 cale rozmiar 4000 :)

A czy mam szanse gdzieś jeszcze kupić...może i nawet dobrze zadbaną używkę Twin Power'a 3000 SFC ?

Czy jak kupiłbym Biomistrza 4000, któś z Was były w stanie zmienić mi uchwyt korbki na "I" ? :/

Twin Power FC to raczej jeden z najgorszych modeli tej serii.... Co do uchwytu to zamawiasz sobie u Mefisto taki jak Ci odpowiada od innego kołowrotka razem ze śrubką i ewentualnie łożyskiem jeśli chcesz podmienić (np. od Biomastera 2500) i sam sobie zakładasz :) Żeby mieć pewność, że będzie pasować trzeba by było zapytać kogoś doświadczonego w serwisie, np. Pana Józefa Leśniaka.

Odpuść sobie tego TP serii FC, miałem taki szału nie było . Za używkę żądają więcej jak za nowego biomka.

W końcu kupiłem kołowrotek Shimano w rozmiarze 4000 i jestem teraz zadowolony. Nie mam już tych problemów z podbijaniem przynęty, jednak pomagam też trochę szczytówką. Ustąpiły również problemy z plątaniem się nanofila, przynajmniej na razie. Zatem dzięki za pomoc. Pozdrawiam

A Niemcy to jakiś raj podatkowy, że nie płacą cła i vatu :)? Moim zdaniem Mefi importuje z Japonii wersje JDM, bo w jego ogłoszeniu (http://www.mefistofishing.pl/shimano-stella-4000-new-2014-p-1227.html) oraz w odnośniku do japońskiej strony Shimano (http://fishing.shimano.co.jp/product/reel/3504) jest mowa o modelu 4000. Natomiast na rynek EU przeznaczony jest model 4000 FI, który można kupić w Polsce, Niemczech itd.

Tak szczerze to ja nie mam czasu na siedzenie na forach i pitolenie o dupie maryny, wam radzę to samo, zajmijcie sie swoimi sprawami a nie czyimiś. To czy sprzedaję takie czy takie nie jest istotne i to temat jest szeroki, w wielu obecnych modelach nie am czegoś takiego jak jdm czy nie jdm, podatki zarówno w Europie czy Japonii czy Polsce trzeba płacić, nie ma czegoś takiego jak stella FI, stella japońska 2014 i europejska to te same młynki, opis FI jest jedynie na okładce i schemacie, wiec to rzeczy wydrukowane w drukarni jedynie, a nie na kołowrotku, który jest w 100% identyczny jak kupiony w Osace :) czy Tokio itp...

• Like 3

Zwykła 4000 fi

Stella 4000Fi o przełożeniu 5,1 nawój linki 78cm piszesz teraz że jesteś zadowolony.Z poprzedniego wańka 3000 o przełożeniu 5,2 i nawoju 76cm byłeś niezbyt zadowolony. Co sprawiło tą zmianę czy rozmiar kołowrotka,czy może praca nowej stelki a może coś innego ?

Stella 4000Fi o przełożeniu 5,1 nawój linki 78cm piszesz teraz że jesteś zadowolony.Z poprzedniego wańka 3000 o przełożeniu 5,2 i nawoju 76cm byłeś niezbyt zadowolony. Co sprawiło tą zmianę czy rozmiar kołowrotka,czy może praca nowej stelki a może coś innego ?

Przede wszystkim rozmiar w stosunku do vańka oraz sposób nawijania linki w stosunku do caldii, otrzymałem swoistą hybrydę tych dwóch i o to mi właśnie chodziło