Skocz do zawartości

Jakie przełożenie w kołowrotku do łowienia techniką z opadu?

Hamilton

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi,ale mam wrażenie ,że koledzy którzy Ci próbują pomóc wogóle nie czytali Twoich poprzednich postów.KIjek do 20g i przynęty 3,5' plus główki max. 12g i do tego propozycja kołowrotka w rozmiarze 4000... :blink:.Do takiej gramatury i agresywnego ''łopadingu'' wystarczy Shimanowski rozmiar 2500-3000 od modeli Technium w górę.

Paavo, myślałem o rozmiarze "4000" żeby mieć większy zapas mocy bo znając moje amatorskie łowienie i brak wprawy to rozmiar "2500-3000" to mogę zajechać ;)

To moja lista kandydatów na dzień dzisiejszy :

1. Sephia BB C 3000 S

2. Biomaster 3000 SFB

3. Nasci 2500 S

4. Aernos 3000 SF...i tutaj czy "A" czy "B" ?

5. Technium 3000 SF...i tu też nie wiem która wersja lepsza :)

Które pozycje z tej listy popieracie, które odradacie ?

Pierwsze 3 wchodzą w grę o ile uda mi się zmienić knobka na " I " :)

Przecież Stelle u Mefisto to te same co z niemieckiej dystrybucji, a to że Mefi ma drożej to fakt, ale on musi opłacić wszystkie cła i vaty.

http://www.mefistofishing.pl/shimano-stella-4000-new-2014-p-1227.html

https://www.raven-fishing.pl/shimano-stella-4000-fi/pl/product/9580/

http://centrumwedkarstwa.pl/product-pol-8653-Kolowrotek-Shimano-Stella-4000-FI-Japan.html

Drożej?

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Dzięki Panowie, po świętach przyprowadzę takową :)

...Myślałem nad wersją FB...bo ma X-Shipa ale jak dla mnie zdecydowanie za lekka i nie lubię " T " knobków...a ten okrąglak z pianki jest całkiem ok. mam takiego w Aernosie 3000  SFB :)

Wszystkim wesołych, zdrowych świąt...a ja w 2-gi dzień świąt - "Do ryby" :D

Dzięki Panowie, po świętach przyprowadzę takową :)

...Myślałem nad wersją FB...bo ma X-Shipa ale jak dla mnie zdecydowanie za lekka i nie lubię " T " knobków...a ten okrąglak z pianki jest całkiem ok. mam takiego w Aernosie 3000  SFB :)

Wszystkim wesołych, zdrowych świąt...a ja w 2-gi dzień świąt - "Do ryby" :D

Moge sie podmienic na knoby . Ja mam 4000FA z tym piankowym, a wole tradycyjne

Bomber, ja chyba odpuszczę tego Rar'a FB - bo jest jak dla mnie trochę za lekki :/

4000 FA waży 260g...i jak na taki rozmiar to jest dla mnie najlżejsze na co mogłem się zdobyć, FB waży tyle co wydmuszka :/

Chyba w końcu kupię Biomaster'a 4000 FB, zmienię knobka na " I " i przestanę w końcu kombinować bo lada dzień Aernos wysiądzie na tym telegrafowaniu z sandaczami, a ja nie będę miał czym zwijać :/

W razie jednak kupię coś z knobkiem " T " to Ci wyślę ;)

• 4 miesiące temu...

witam kolegow i prosze o podpowiedz za która z góry dziekuje

spinninguje glownie w tzw prowadzeniu czyli lapiac glownie szczupaki w ten week kolega zabral mnie na okonie i pokazal metode z opadu/podbijania  ale  zamiast okoni przylow  2 sandacze ok 75 cm nie ukrywam ze zajaralem się na maxa na ta metode

trzeba się rozwijać dlatego bardzo proszę doświadczonych kolegow o porade jaki rodzaj przelozenia ma mnie  kołowrotek do opadu 5.3, 5.8, 6.0 mam odgomna prosbe ---  proszę tylko o merytoryczne porady zebym zrozumial dlaczego akurat ma być tak a nie tak

moim skromnym laickim zdaniem 6.0 to chyba za wyski ( czy prztyneta nie będzie za szybko się przemiaszczac )?

ale to już zostawiam Wam koledzy  a dodam ze kołowrotek to simano 2500-3000 mysle ze na zalew nie ma co brac 4000

z góry dziekie za wyjaśnienie tematu :)

ja do szczupaków już mam stella 2500 i powiem ze do sczuplych wystarczy mi ta wielkość nawet nie jeknie na metrowce a drugi  kołowrotek chce kupic tylko pod sandacza z opadu gramatura od 7gr+3cale do 25+ 3 cale wedka 2,13 nie ukrywan ze tez mysle o stelli bo jakos mi lezy tylko co ztym przelozenie pytałem  kilku fachmanów ale ..... jeden tak drugi tak ale bez uzasadnienia dlaczego .... nie sadze żeby zalezalo to od preferencji szukam merytorycznego uzasadnienia bo nie sztuka jest wydac dla mnie dużo kasy żeby nie miec  potem zadowolenia .....

dostałem pyt na priva odpowiadam ze :

1.podbijam z kołowrotka  nie z kija ! bo tak mi  akurat przypasowalo :)

2. wedowanie  będzie na zalewie zegzrynskim   ,

wedki mam dziekie za wszelkie  rady :)

moje pyt dotyczy tylko merytorycznej madrej odpowiedzi na moje w/z pytanie :) dot  podbijania z kija w opadzie i odpowiedniego pod nie przelozenia

dziki