Michał Pawłowski Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) W tym poście pragnę przedstawić Wam krok po kroku jak wykonać piankowego żuka, niezwykle skuteczną broń na letnie, głodne kleniska. Będzie dużo zdjęć, dzięki czemu mam nadzieję że kolejne czynności będą dobrze widoczne, a cały "stepik" okaże się pomocny i uwiążecie sobie fajnego robala Do wykonania muchy wykorzystam następujące materiały:- hak Gamakatsu F-11 nr 2,- nić czarna Uni Thread nr 6,- pianka w kolorze czarnym i zielonym,- czarny dubbing,- pióro w czarnym kolorze,- zielona lameta Uni Thread - Mylar,- zielona nić ozdobna ( nie znam nazwy tego ustrojstwa 1. Zaczynamy od wycięcia z arkusza czarnej pianki paseczka w kształcie "trumny", na długość około 8 cm. 2. Przywiązujemy paseczek pianki węższym końcem do kolanka haczyka. 3. Krok kolejny to wycięcie następnego paska pianki, który może być krótszy od pierwszego. Przycinamy jego koniec tak, jak zaprezentowałem na zdjęciu i przywiązujemy identycznie jak poprzedni. 4. Teraz pora na "dupkę". Zakładamy na nić zielony dubbing i obwiązujemy nią miejsce, gdzie zostały dowiązane paski pianki. 5. Pora przyszykować potrzebne do kontynuacji materiały. Są to czarne piórko na jeżynę oraz zielona ozdóbka, którą w formie zwiniętej rolki kupiłem w pasmanterii. Myślę że u siebie znajdziecie ją bez problemu. Do tego zielona, odblaskowa "przewijka". 6. Przywiązujemy naszykowane części do haka. 7. Dubbing nakręcamy na nić i obwiązujemy nim haczyk mniej więcej do połowy. 8. Pora na dodatki. Zielona przewijka, następnie ozdóbka, na koniec jeżyna. Co ważne: po nawinięciu do środka przywiązujemy nicią ale nie odcinamy resztek. 9. Krótszym paskiem pianki, który przywiązaliśmy jako drugi, przykrywamy całość i przywiązujemy. Odcinamy resztkę. 10. To samo wykonujemy paskiem następnym, lecz nie odcinamy pozostałej reszty materiału. 11. Na tym etapie szykujemy odnóża naszego owada. W tej wersji wykonam je z body glassa oraz stosin pawiego pióra. 12. Przygotowane odnóża wiążemy do tułowia mniej więcej w połowie owada. 13. Pozostaje zakryć czystą cześć haka w ten sam sposób. Po kolei dubbing, przewijka, ozdóbka i jeżynka. Wszystko obcinamy przy oczku haczyka. 14. Całość znów zamykamy odstającą resztą piankowego paska. Przyłapujemy przy oczku haka.. 15. .. i po odwinięciu pozostałej resztki pianki do tyłu przywiązujemy ją w tym samym miejscu, formując główkę owada. 16. W kolejnym kroku "przeskakujemy" nicią w zagłębienie, w którym przywiązane są odnóża i po raz kolejny i ostatni przyłapujemy pasek pianki. Po jego zawiązaniu możemy już przyciąć odstający "odwłok", ja robię to w kształt trapezu. 17. W tym miejscu pora na wycięcie z arkusza pianki w jaskrawym, dobrze widocznym kolorze znacznika, który uczyni naszego ciemnego owada bardziej widocznym na dużym dystansie. 18. Znacznik przywiązujemy w ostatniej już sekcji owada, tej samej gdzie znajdują się odnóża. Jest to ostatnia czynność, więc nicią wykonujemy w tym miejscu węzeł. Na pewno zauważycie, że jest to już całkiem sporo warstw materiałów, więc warto wzmocnić całość kroplą szybkoschnącego kleju zaraz po wykonaniu kończącego węzła finisherem. Żukopodobny owad jest już gotowy Pozostaje dopracować estetykę, wyrównać kończyny i można startować na klenie Edytowane 15 Października 2015 przez Michał P. 44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Super Nawet artykul mozna z tego zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Świetny tutorial! Gratuluję! Brakuje mi tylko informacji (a może ją przeoczyłem?), jakich haków używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 15 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Nie przeoczyłeś Kamilu, już poprawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David72 Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Super, moje uznanie. Takie poradniki krok po kroku są, że tak powiem bardzo cenne. Dużo można się nauczyć. Mam cichą nadzieję, że w tej formie, czyli krok po kroku, pokażesz inne swoje owady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 To już wiem co będę robił w długie zimowe wieczory. Dziękuję za już i czekam na więcej , bo zima jest dłuuuuga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Bardzo fajna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwan krk Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Dzięki za tutorial. Przyda się bardzo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Oooo! Fuck! Robi wrażenie. Chciałbym tak umieć. Serdeczne graty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelo Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Dzięki Michał jutro siadam do imadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skagit Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Chetnie sprobuje cos takiego ukrecic.Dzieki za opis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) Kawał muchy miesci się to kleniowi 30cm w pysku ? , czy to przynęta typowo selektywna ? Edytowane 15 Października 2015 przez jacob1993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 15 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Fajnie, że się podoba jacob1993 myślę że w jakimś stopniu mucha tej wielkości jest selektywna, ale 30 cm klenie, a nawet i mniejsze radziły sobie bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumek66 Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Da radę łowić na to z pomocą czeburaszki czy tylko muchówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 jak obciążysz sucha muche czeburaszką to ci będzie tonąc spróbuj swobodnego spływu smużakiem lub kula wodna ale to chyba nie jest dozwolone u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regnow Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Świetny tutorial! Gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janos75 Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Ładny żuczek. Czy taka pianka mocno chłonie wodę, zwłaszcza przy delikatnym dociążeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Bez problemów wytrzymuje cały dzień łowienia od świtu do wieczora także chłonność wody jest znikoma. Co do delikatnych obciążeń nic na ten temat nie wiem bo nigdy ich nie stosowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regnow Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Bardzo fajny , przydatny , na pewno skorzystam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 @Michał świetne, tylko dlaczego tak mało?Czekamy na następne ślicznotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordin Opublikowano 9 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 Pomysł i wykonanie "pierwsza klasa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi