Skocz do zawartości
  • 0

Klemy do akumulatora, jakie kupić ?

thug

Pytanie

Na hasło 'klemy' wpisane w wyszukiwarce, wyskakuje kilka wielostronnicowych wątków związanych z akumulatorami i silnikami.

Mam mały dylemat. Zmieniłem swój stary aku, na nowego ZAPa. Potrzebuję do niego zakupić klemy. Poprzedni aku miał połączenie za pomocą śrub M8. Wybierać, przebierać, czy brać co będzie pod ręką ? Wiadomo, że mosiężne.

Takie będą ok ?

148597783955405995c1f17.jpg

A jak sprawdzają się te 'automatyczne ?

14831752015540552faa307.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dokładnie,tylko dobrze je dobierz bo są różne średnice klem i słupków ,sprawdź i wybierz te które mają równą powierzchnie od środka.Dokręć mocno ale bez przesady ,bo zrobią  wgnioty w słupkach, posmaruj złącze wazeliną tech. i na sezon masz z głowy.Po sezonie rozkręć ,wyczyść posmaruj skręć i czekaj na kolejny .Nie czyść nigdy słupków papierem ściernym lepiej je  delikatnie oskrobać ,przy nowym nie ma potrzeby ale za kilka lat.

• Like 1

• 0

Tak, ale zawsze lepiej ściśniesz śrubą.

Andrzej dobrze Ci radzi, kup klemy z motylkiem. Klemy na stałe przykręcasz do akumulatora( możesz nawet spinać 2 akumulatory razem) a kable od silnika z końcówkami zakręcasz na śrubie.

Należy tylko dać jeszcze podkładki miedziane by była lepsza przewodność

• Like 2

• 0

Już Panowie, dziėkuję za pomoc, decyzja podjęta. Kupię te skręcane, dołożę motylki. Mam tylko nadzieję, że znajdę takie w mojej mieścinie. Może w jakimś intercarsie itp. Jeśli nie to zakupie w internecie

Pierwszy lepszy motoryzacyjny powinien rozwiązać problem. Sądzę, zę koszt przesyłki może być wyższy niż koszt klem. Ja kupowałem w sklepie z częściami do ciągników - kilka zł za szt. Pamiętaj tylko, żeby wziąć klemy + i - bo słupki mają różne średnice.

Edytowane przez psulek
  • Like 2

• 0

Ja używam tych 4 lata, zero problemów, trzymają solidnie.

http://allegro.pl/klema-klemy-samozaciskowe-do-akumulatora-i5672028914.html

Miałem i jeśli zamierzasz ściągać je co pewien czas to zdają egzamin.

Pierwszy lepszy motoryzacyjny powinien rozwiązać problem. Sądzę, zę koszt przesyłki może być wyższy niż koszt klem. Ja kupowałem w sklepie z częściami do ciągników - kilka zł za szt. Pamiętaj tylko, żeby wziąć klemy + i - bo słupki mają różne średnice.

Mogą też być z domieszką ołowiu. Nawet podobno lepiej. Takie ciemne.

• Like 1

• 0

"Miałem i jeśli zamierzasz ściągać je co pewien czas to zdają egzamin.

Mogą też być z domieszką ołowiu. Nawet podobno lepiej. Takie ciemne."

Najlepsze materiały jeżeli chodzi o przewodność to miedź, mosiądz, ołów, itd.

W końcówki kabli najlepiej wlutować końcówkę z oczkiem miedzianą. Do tego nakrętka "motylek" na śrubę (najlepiej miedzianą, mosiądz) wkreconą w klemę. I jest super!!!!

Jeżeli ktoś chce najtaniej to na szrotach samochodowych znajdzie to wszystko przy kablach "masowych" czy zasilających przy rozrusznikach i kupi za "piwo".

• Like 1

• 0

Jak już musisz kup klemy dedykowane do szybkich wpięć i wypięć http://boatshop.pl/product/1294/klemy-do-akumulatora-samozaciskowe-komplet-2-szt.html#article

I taniej nie znaczy gorzej https://sklep.eljacht.pl/index.php?main_page=product_info&products_id=322

Edytowane przez Paweł J

• 0

Ja mam założone na stałe klemy te z motylkiem , kable do silnika mam z oczkiem w momencie dokręcasz . Połączenia z akumulatorem muszą być bardzo mocne inaczej będą Ci się kable grzały

Czy zdejmujesz te klemy do ładowania?

Ja też mam oczka na kablach ale akumulator będę wyjmował za każdym razem.

• 0

Nie ma po co zdejmować klem do ładowania. Użyj motylkowych śrub na klemie a potencjalnie zamiast końcówek oczkowych użyj widełkowych albo zrób sobie krótkie wyprowadzenie kabla od klemy do wtyku anderson. Wypinasz wtyczkę i zabierasz cały aku

Edytowane przez wuran