Skocz do zawartości
  • 0

Jerki i ich skuteczność jesienią

Nozo

Pytanie

Witam mam do was kilka pytań . Jak wam się udają jesienne wyprawy z castingiem i jerkami ? Jak łowicie gdzie łowicie i co sądzicie o skuteczności ich na jesieni na przykład teraz w pazdzierniku lub pozniejszą porą . W moim przypadku  zaczynam wątpić w skuteczność ich jesienią  od maja aż do września wszystko było świetnie gdy pod koniec września brania ustały . Łowie sliderami 10 f/s ,fatso , sweeperem  rzucam i nie ma efektów. Jeśli można to opiwiedzcie co tam u was sie dzieje :)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

U mnie jerki jesienią grzeją ławę. Sprawdza mi się tylko guma i im pózniej tym jaśniejsza. Pozdrawiam

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

A u mnie od 2 miesięcy tylko jerki. Wcześniej  jerk oklejany skórą z płotki a teraz tylko buster jerk 12 cm

• Like 1

• 0

Ryby być muszą , by brać chciały :

I to jest prawda. W zeszłym roku w okresie listopad - grudzień złowiłem na jerki 60-120 gram na wodzie o max głębokość 2,5 metra kilka 90+. W tym roku, to marzenie ściętej głowy. Mięsiarstwo z kartami i siaty zrobiły swoje.

• 0

Nie kumam Cię @yakato. Piszesz tylko po to żeby komuś dopierzyc? ok. W moim rejonie mam kilka dziurek szczupakowych i uwierz że w niemal każdym jeziorku szczupłe biorą zupełnie na różne przynęty. I nie jest to tylko moje spostrzeżenie. Pozdrawiam Cię.

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

• 0

Nie kumam Cię @yakato. Piszesz tylko po to żeby komuś dopierzyc? ok. W moim rejonie mam kilka dziurek szczupakowych i uwierz że w niemal każdym jeziorku szczupłe biorą zupełnie na różne przynęty. I nie jest to tylko moje spostrzeżenie. Pozdrawiam Cię.

Nie miałem takiego zamiaru. :) Napisałem że ja łowię na jerki- inni na gumki i inne przynęty czasami mają ryb  więcej, ale przeważnie mniejszych.Dla mnie wyjście pajka na tak płytkiej wręcz krystalicznej wodzie, nawet jak nie trafia w jerka lub z jakiegoś powodu rezygnuje w ostatniej chwili ma dużo większą wartość od 5 sztuk wycholowanych  z wody o głębokości 5m.Widoki-które długo pozostają w pamięci.

Łowię również (czasami)  gumami typu sebile magic swimmer soft ,które wręcz idealnie nadają się na preferowane przeze mnie łowiska,ale te dały mi tylko jedną rybę.

Wiara w przynętę to podstawa sukcesu.Dlatego już o jakiegoś czasu na ryby nie zabieram już korby. :D

Pozdrawiam Jarek

• 0

Napiszę Ci z mojego małego doświadczenia na małych dziurach -jeziorach jerki są bardzo ok, ale np. na jeziorze Bukowo (dość duże) próbowałem kilkanaście razy moczyć jerki i nic. Biała albo perłowa guma otwierała wodę. ☺. A swojego największego złapałem na 2' żółto czarne kopyto manns. A jerki skutkują rzeczywiscie na zarosnoetych i plytkich siurach .Nic nam nie pozostaje jak czekać do maja. Pozdro.

• 0

A to się dołączę. 2 i 3 lata temu , miałem bardzo fajne wyniki na jerki jesienią od sierpnia do listopada na mojej rzece , w zeszłym roku zrobiła się studnia po kilku dużych wodach plus kormoranach szczególnie tych bez skrzydeł. Rzeka o szerosci 10-20 m i głębokości do 1.5. Także też jestem zdania, że gdyby były ryby to by brały na jerki jak wściekłe.