Skocz do zawartości

Gumy rozmiaru XXL Pig shad, Mc rubber, Rip shad, Steez i inne

lukson

Rekomendowane odpowiedzi

Ogrzewam temat gum w rozmiarze XXL :) Test shad teeza 27 cm wypadł pozytywnie ale czy ktoś z Was miał kontakt lub łowi na gumy Foxa ProShad w największych rozmiarach ? Jak te gumy się sprawują ? Jakieś porównanie do shad teezów ?

Nie wiem jak w rozmiarze 27, ale porównując wielkość 22 cm(shad teez) i 23cm(fox), to FOXY daja sie prowadzic uzbrojone w samą sprężynę i nie kręcą się tak jak Shad Teezy.

Spotkałem się właśnie z tym, że ProShady są wstanie pracować pod mniejszym obciążeniem niż ShadTeezy, wynikało by to z budowy jednej jak i drugiej gumy. Niemniej trochę mnie to też zastanawia, ponieważ przy liniowym zwijaniu, jednostajnym, shad teez 22,27 cm pracuje ładnie nawet przy bardzo niewielkim obciążeniu. Ogonek wywija a korpus listerkuje. Być może te różnice bardziej sprowadzają się do pracy tych gum w opadzie. A czy łowiąc na jedne i drugie gumy zauważyliście wyższą skuteczność jednej bądź drugiej ? mackot_88 Ty chyba masz jakieś tutaj porównanie ?

Cóż :) uwielbiam duże przynęty :) nad wodą inni wędkarze na widok mnie z gumą 22 cm robią oczy, ale żeby przekonać się do takich przynęt musieliby spróbować na nie łowić i być w tym konsekwentni. Problem w tym, że po kupieniu gum 22 cm wydawały mi się one duże a teraz są dla mnie taką normą :) stąd też chcę spróbować czegoś jeszcze większego :)

Łowiłem największą i są skuteczne, nie mam porównania z shad teez'em, ale fox pracuje poprawnie na samej dozbrojce i fajnie lusterkuje podczas prowadzenia. 

Jaka jest waga tych duzych foxow?

Wczoraj pół nocy szukalem wagi i nie namierzylem w koncu.

Cannibale 15cm wkręt plus kotwica pod brzuchem. Do łowienia w toni.

Dla mnie dobrymi przynetami są pigi. 20cm.

Zbrojone w jedną kotwice na srodku brzucha, oczywiscie wkręt plus czeburaszka. Przy 10g bardzo ładnie pracują, zarowno na plytkiej jaj i nieco głębszej wodzie.jak glebiej zmieniam czeburaszke na 15 lub 20g.

Pomimo tylko 1 kotwy zapinaja sie bezproblemowo zarowno krociaki jak i te większe szczupaczki.

Edytowane przez Drac

Szczepek - mowisz o rozm 23cm pewnie?

Dzięki wielkie za info.

A orientujesz sie jak z tym najwiekszym - 28cm?

Największy ma ta przewagę, że waży 85-90g a Westin 27 117g. Osobiście preferuje Westiny bo maja lepsza kolorystykę, i praca mi bardziej odpowiada;)

I tutaj mamy zasadniczą różnicę, pro shad 28 cm i Shad teez 27 cm pod względem masy chodzą w dwóch różnych ligach. Pro shad 85 g a shad teez 117 g, to spora różnica. Jedynego Foxa jakiego posiadam to w rozmiarze 18 cm, porównując tą gume do shad teeza 16 cm Westin jest większy. Patrząc na różnice w masie między Foxem 28 cm a Westinem 27 cm podejrzewam, że shad teez będzie tutaj dużo potężniejszy. Osobiście łowię na shad teeza w wersjach od 16 do 27 cm, na wszystkie wersje pada wiele ryb, praca ich jest bardzo fajna. Przystąpię jednak i do sprawdzenia Pro shada 28 cm. Jak by tutaj nie patrzeć to Shad teez 27 cm i pro shad 28 obok Mc Beast od Abu i Snack Baits to jedne z największych klasycznych kopyt dostępnych na rynku, nadających się jeszcze do łowienia z rzutu przy odpowiednim sprzęcie. Mam jednak wrażenie, że jakość wykonania Shad Teeza, użyta guma, odwzorowanie detali jak i ta świetna przezroczysta otulina sprawia, że jest ona wyższa niż u konkurencji.

• Like 1

Dokładnie tak. Wykonanie Westinów jest lepsze,dokładniejsze. To fakt,ze wiele ryb nie zwraca na to uwagi a szczególnie szczupaki ale po swoim doświadczeniu wiem,ze to tez ma jakieś znaczenie. Novis - kolor jest dla ryb i dlatego mówię, że kolorystyka Foxów jest uboga. Są dni gdzie łowię w Polsce po 30 szczupaków na wypad i przy takim łowieniu widać już różnice między przynętmi. Co innego jeśli mówimy o łowieniu tylko jednej czy kilku ryb na wypad wtedy nie można spradzić jak ryby reagują na poszczególne przynęty :) Czym bardziej realistyczna przynęta przy zachowaniu szczupakowej pracy tym większe szanse na powtarzalne przechytrzanie ostrożnych,doświadczonych ryb.

• Like 1