Skocz do zawartości

Gumy rozmiaru XXL Pig shad, Mc rubber, Rip shad, Steez i inne

lukson

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś podesłać zdjęcie ze zbrojeniem Shad tezza 27cm i Pro shada 28 cm. ????

Jeśli robiona własnoręcznie dozbrojka prezentowana przez Majkiego wydaje Ci się zbyt pracochłonna na początek, to zawsze możesz sięgnąć po gotowe rozwiązania. Dragon ma trochę w swojej ofercie, mamy również podwójnego Stingera od Savage Gear. Oczywiście jeśli chcesz być pewny końcowego zestawu to najlepiej zrób go samemu ale gotowce też dają radę, nawet przy dużych mamuśkach. Najbardziej newralgiczne miejsce to pierwsza kotwica od strony głowy, tutaj jednak najlepszym rozwiązaniem jest łączenie w postaci krętlika i kółeczek łącznikowych. 

• Like 1

Jeśli robiona własnoręcznie dozbrojka prezentowana przez Majkiego wydaje Ci się zbyt pracochłonna na początek, to zawsze możesz sięgnąć po gotowe rozwiązania. Dragon ma trochę w swojej ofercie, mamy również podwójnego Stingera od Savage Gear. Oczywiście jeśli chcesz być pewny końcowego zestawu to najlepiej zrób go samemu ale gotowce też dają radę, nawet przy dużych mamuśkach. Najbardziej newralgiczne miejsce to pierwsza kotwica od strony głowy, tutaj jednak najlepszym rozwiązaniem jest łączenie w postaci krętlika i kółeczek łącznikowych. 

Istotne jest także przełożenie przyponu trzy razy przez tulejkę czego niestety nie robią fabrycznie w 3D Trout.

Pytanie do tych osob, które łowią na gumy shad teez 27 cm lub inne gumy o podobnym rozmiarze, jakiej wielkości kotwic używacie do zbrojenia tych przynęt ?

To zależy raczej nie od samej długości przynęty, ale jej szerokości

Dla przykładu dla dużych pig shadów używam kotwic 2/0 lub 1/0

3/0

Ja używam identycznej wielkości kotwic do rozmiaru 27 cm. Obecnie zastanawiam się jednak nad zmniejszeniem ich rozmiaru ze względu na to, że mam wrażenie, że przy dobrej przejrzystości wody taka wielkość kotwic może zbyt bardzo rzucać się w oczy. Filip14 Ty pisałeś, że praca Shad Teezów podoba Ci się bardziej od pracy Pro Shadów, rozumiem, że w Twoim pudełku goszczą również Foxy ? 

Panowie pytanie o herringi 25 ,jak zbrojicie te gumy,wkrętka i kotwice?

Jeśli miałbym używać Herringów w tej wielkości, to zbroił bym je tak samo jak rozmiar 19 cm, na który swego czasu łowiłem, czyli wkręt + dozbrojka w postaci dwóch kotwiczek mocowanych do korpusu gumy lub wkręcana główka o wymaganej gramaturze + dozbrojka z dwiema kotwicami mocowanymi do korpusu. No chyba, że łowisz na wodzie, na której masz możliwość używania większej ilości haków, to wtedy możesz bawić sie jeszcze z tradycyjną główką jigową+ podwójna dozbrojka. 

Ja używam identycznej wielkości kotwic do rozmiaru 27 cm. Obecnie zastanawiam się jednak nad zmniejszeniem ich rozmiaru ze względu na to, że mam wrażenie, że przy dobrej przejrzystości wody taka wielkość kotwic może zbyt bardzo rzucać się w oczy. Filip14 Ty pisałeś, że praca Shad Teezów podoba Ci się bardziej od pracy Pro Shadów, rozumiem, że w Twoim pudełku goszczą również Foxy ?

Tak

I łowisz nimi ? a jeśli tak to notujesz na te gumy podobne wyniki co na Westiny czy jednak na wodach, na których łowisz lepsze efekty dają Shad Teezy ?

Łowie więcej na Westiny, bo poprostu więcej czasu nimi lowie niż na foxy. Ciezko powiedzieć, które są lepsze. Lepsze wyniki da ta guma, która jest częściej w wodzie
  • Like 1

Właśnie u mnie teraz gryzą tę 19 i chcę im podrzucić 25 :-)

Ja kupiłem 25cm wersje z firmową główką i jedną dozbrojką i nie polecam tego typu zbrojenia do tak dużej gumy. Przy 19cm jest ok ale przy większej miałem masę pustych brań od przodu przynęty.

Tak jak kolega wyżej napisał, polecam wkręty i dozbrojkę z dwoma kotwicami.

Mam problem ze zbrojeniem gum w systemik z 2 kotwicami. Przy rzucie non stop kotwice się wyrywają, plączą itd. Stosuje systemik Dragona. Może to w nim leży jakiś problem? Testowałem różne sposoby rzutu i nie pomagają. Jestem zmuszony do zmieniania na główkę + dozbrojka ale wiadomo,że systemik z 2 kotwicami jest skuteczniejszy. Jakie firmy polecicie przy gotowcach? Wiem,że samemu byłoby lepiej ukręcić ale dopiero wchodzę w temat systemiku zamiast głowki + dozbrojki i wolałbym mieć jakieś skuteczne gotowce.

Dodaje zdjęcie jak wyglądą niesforny zestaw.

fb4c11ff92251e01med.jpg

Mam problem ze zbrojeniem gum w systemik z 2 kotwicami. Przy rzucie non stop kotwice się wyrywają, plączą itd. Stosuje systemik Dragona. Może to w nim leży jakiś problem? Testowałem różne sposoby rzutu i nie pomagają. Jestem zmuszony do zmieniania na główkę + dozbrojka ale wiadomo,że systemik z 2 kotwicami jest skuteczniejszy. Jakie firmy polecicie przy gotowcach? Wiem,że samemu byłoby lepiej ukręcić ale dopiero wchodzę w temat systemiku zamiast głowki + dozbrojki i wolałbym mieć jakieś skuteczne gotowce.

Dodaje zdjęcie jak wyglądą niesforny zestaw.

Szpilki od systemiku, te wbijane w gumę masz proste? Jeśli tak to przygnij ich końcówkę kombinerkami. Zrób taki mały haczyk/zadzior na końcu. Powinno się wtedy lepiej trzymać.

• Like 2

Z tego co widzę na fotkach to odległość pomiędzy kotwicami mogłaby być  większa. Sprawdź czy jak złożysz kotwice do środka to czy czasem nie nachodzą się na siebie co może powodować splatania. Robiąc zbrojenie przesunąłbym drugą kotwicę o 1 cm do tyłu. 

Ponadto tak jak pisali koledzy zrób zadziorek na pinie. 

• Like 1

Piny bez zadziorów nie powinny wyskakiwać. Może powinieneś zostawić więcej luzu pierwszej stalce. Jak ceburaszka się buja to stalka nie naciąga się?

Nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie, przydał by się krętlik za ceburaszką. Po pierwsze było by więcej luzu, po drugie walcząca ryba może się kręcić i kręcić...

Teraz patrze że piny dragona są bardzo krótkie. Olej te gotowce i zacznij sam zbroić.

Edytowane przez WalterW
  • Like 1