erqgth Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Zdejmij całkiem piny i wbij kotwice.Od niedawna sam zacząłem robić dozbrojki i Tobie również proponuje. Taniej i robisz dokładnie takie jakie Ci odpowiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian23 Opublikowano 27 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2017 Tak jak napisał WalterW, również mam wrażenie, że pierwsza kotwica od strony głowy w Twoich gumach jest trochę za daleko przez co linka jest zbyt napięta a naprężenia wywołane podczas rzutu dopelniaja reszty. Podejrzewam, że jest to systemie szczupakowy soft lures pike ring od Dragona. Testowałem to zbrojenie przy gumach o długości od 16 do 20 cm ale z obciążeniem dawanym pod brzuch. Jeśli zależy Ci na obciążeniu na główce to możesz równie dobrze zastosować główkę wkrecaną, do której podepniesz dozbrojke. Jesli interesują Cię gotowce z dwiema kotwicami, to możesz przypiąć tutaj podwójnego Stingera lub Carbon49 Corkscrew Stinger od Savage Gear. W szczególności tą drugą, która jest zrobiona z pierwszą kotwicą na kretliku i kółeczkach lacznikowych. Najlepsze zbrojenie to jednak to zrobione własnoręcznie ponieważ sam decydujesz jak ma ta dozbrojka wyglądać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 28 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Robienie samemu zawsze najlepsze,robisz co chcesz.Mnie też się wydaje że zbyt mocno napięta linka w dozbrojce.Też gotowców używam,piny bez zagięcia na końcu,nie wypadają.Nie przebijałeś przypadkiem kilka razy-może dziura w gumie już za duża i pin lużno siedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NERO Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Właśnie nie. Przewiesiłem pod głowę pierwsza kotwice aby była luzno no i wiadomo trochę tylna aby nie było mocno napięte. Dopiero za tydzień dam znać z nad wody czy coś pomogło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) Dużym minus dozbrojek dragona są właśnie te piny. Są za duże przez co za bardzo odstają. Bardzo fajne są w shadteez-ach z gotowym zbrojeniem. I tu pytanie.Czy ma ktoś namiary gdzie można takowe zakupić ? Edytowane 29 Września 2017 przez erqgth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oprych Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) Panowie a ja mam szybkie pytanie przechodzę powoli na większe gumy czyli jak naraze relaxy 22 - 25 i samoróbki do 25cm i max 120g poszukuje kijanie interesuje mnie cast za dużo musiał bym wydać na start dlatego tylko i wyłącznie spinning max 200 zł na oku mam DAMEFFZETT YAGI 2,20m / 42-120gWĘDKA MIKADO NIHONTO HEAVY LURE SPIN C.W. 80-120g 2SEC podpowiedzcie który chyba ze macie jakieś inne propozycje długość max 270 ale to już max mutex/ocfipreoqyfb/mutex Edytowane 29 Września 2017 przez oprych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oprych Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) A co do waszych big gum i ich uzbrojeń wolał bym dać na główce lub wkrętce kotwice na kółkach i krętlikach na max za oko gumya druga kotwe na normalnej dozbrojce do max przed dup.....emutex/ocfipreoqyfb/mutex Edytowane 29 Września 2017 przez oprych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Znalazłem te szpilki Westin.Gdyby ktoś potrzebował to wklejam link:http://www.duxonshop.pl/akcesoria-spinningowe/21780-westin-pro-stinger-spike-finesse-one-size-10-pcs-5707549413876.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian23 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 (edytowane) Dużym minus dozbrojek dragona są właśnie te piny. Są za duże przez co za bardzo odstają. Bardzo fajne są w shadteez-ach z gotowym zbrojeniem. I tu pytanie.Czy ma ktoś namiary gdzie można takowe zakupić ?Ale jakim zbrojeniem ? Nie ma Shad Teez'ów z gotowym zbrojeniem. Fajne piny ma Savage Gear, choć ja i tak niekiedy je przerabiam w zależności od potrzeb. Edytowane 29 Września 2017 przez Damian23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian23 Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 "Oprych" tak czy owak będziesz musiał zaopatrzyć się też w multiplikator. No chyba że zamierzasz zaprzestać łowienia po kilkunastu minutach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Ale jakim zbrojeniem ? Nie ma Shad Teez'ów z gotowym zbrojeniem. Fajne piny ma Savage Gear, choć ja i tak niekiedy je przerabiam w zależności od potrzeb.Jak nie ma jak są .W zestawie jest guma uzbrojona w główkę jigowa z pojedynczą dozbrojką. Samo zbrojenie jest do bani ale te piny są bardzo dobre. Są cienkie wiec nie niszczą gumy i maja małe zadziory, które bardzo dobrze trzymają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Sam robię systemy do zbrojenia dużych gum i jako piny ,uwaga zdradzam tajemnicę :-)używam trzonków od haków węgorzowych ,dwa mikro zadziory na trzonie i śmieszna cena ok 5 PLN za 10 szt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Sam robię systemy do zbrojenia dużych gum i jako piny ,uwaga zdradzam tajemnicę :-)używam trzonków od haków węgorzowych ,dwa mikro zadziory na trzonie i śmieszna cena ok 5 PLN za 10 sztPewnie śmieszne, ale ja je robię z metalowych spinek biurowych , b. tanio i szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Pewnie śmieszne, ale ja je robię z metalowych spinek biurowych , b. tanio i szybko.To moja dzisiejsza twórczość jeszcze śmieszniejsza-zrobiłem dziś(drutu zabrakło) z odpowiednio potraktowanych kombinerkami wsuwek do włosów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Dobre patenty, koledzy. Ja już zastanawiam się się nad zrobieniem pinów z materialów biurowych. Osobiście uważam, iż żadne zadziory nie są potrzebne, a wiele pinów uzyskalem z demontażu nielownych i nie potrzebnych mi obrotówek.Nie jest to ekonomiczny sposób, ale mam ich tyle,że starcza na bieżące potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 (edytowane) Pewnie śmieszne, ale ja je robię z metalowych spinek biurowych , b. tanio i szybko.Uprzedzileś mnie. Zamierzam tak samo poczynić. Rola pina w dozbrojce, a raczej material z której jest zrobiony to sprawa marginalna . Edytowane 30 Września 2017 przez Novis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Uprzedzileś mnie. Zamierzam tak samo poczynić. Rola pina w dozbrojce, a raczej material z której jest zrobiony to sprawa marginalna .Tak, a poza tym traktuję je jako jednorazówki, ale zadziorki robię (zaginam w odwróconą literkę V na końcu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Twoja sprawa. Jedyną rzeczą, która powoduje, iż pin wyskoczy mi z gumy jest nielichy zaczep. Przy rzucie i prowadzeniu przynęty nigdy mi się to nie wydarzylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 Przy sztywnym zestawie - czyt. między agrafką a kotwicą, przy wyrzucie zdarzało mi się że drucik wychodził z gumy i prowadziłem gumę z dyndającą dozbrojką pod nią.Zapięcie kotwy minimalnie bliżej agrafki tak aby linka dozbrojki nie była napięta załatwia sprawę. Drut przeważnie mam prosty bez haczyków zadziorów itp, nie za krótki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Wie ktoś może gdzie dostanę piny do wbijania w przynęty Savage gear stinger spike? Patrzyłem to wszędzie są niedostępne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Polecam singery Snack Baits dostępne w sklepie spinn.pl 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Polecam singery Snack Baits dostępne w sklepie spinn.pl Mi się te piny akurat nie sprawdzają, dużo łowie snackbaitami, i do podpinania zbrojenia wolę klasyczne cienkie piny np.od SG. Snackbaitowskie szybciej niszczą gumę.To samo jest z ich ciężarkami, które możesz wpiąć w gumę, mają tendencję do wypadania i kaska leci do wody. Zamiast tego wolę wepchnąć śrucinę lub ciężarek-pałeczkę do dropsa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erqgth Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 (edytowane) Czy takie dociążenie przynęt nie gasi ich pracy ? Edytowane 1 Października 2017 przez erqgth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarCinFin Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2017 Czy takie dociążenie przynęt nie gasi ich pracy ?Nie. Często nawet pracuje lepiej. W przypadku snackbaitów M nie potrzebuje dociążania, pracuje idealnie natomiast do L-ki lubię dodać 5 g ołowiu w korpus od strony brzusznej. Guma jest stabilniejsza i moim zdaniem lepiej pracuję przy wolnym prowadzeniu, wyraźniejszy jest też opad przy pauzie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2017 Nie. Często nawet pracuje lepiej. W przypadku snackbaitów M nie potrzebuje dociążania, pracuje idealnie natomiast do L-ki lubię dodać 5 g ołowiu w korpus od strony brzusznej. Guma jest stabilniejsza i moim zdaniem lepiej pracuję przy wolnym prowadzeniu, wyraźniejszy jest też opad przy pauzie. Dokładnie tak jest jak pisze Marcin - M-ki pracują bez żadnego dociążenia idealnie ... natomiast do L-ki trzeba dodać 5 gram lub czasami max do 10 jeśli łowię w wodzie gdzie występuje szybszy przepływ ( rzeka ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi