Michał Pawłowski Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Poprzedni stepik chyba się spodobał, więc dziś przedstawiam Wam instrukcję "krok po kroku" jak wykonać konika polnego, tudzież świerszcza, biorąc pod uwagę jego wielkość mucha bardzo skuteczna na klenie, myślę że warto mieć ją w swoim pudełku. 1. Zaczniemy od wykonania tułowia, który ukręcimy na igle. Z arkuszy pianki wycinamy dwa identyczne paski, zwężające się od jednego końca do drugiego. 2. W szczękach imadła mocujemy igłę i obwiązujemy ją nicią identycznie jak trzonek haka.3. Paski pianki przykładamy do igły obejmując ją z obu stron, tak aby węższe końce znalazły się na czubku igły i przyłapujemy je nicią.4. Po wykonaniu kilku obrotów pora przeskoczyć na igłę i w ten sam sposób wykonać kolejne sekcje. Rozchylamy paski pianki i nicią zjeżdżamy na igłę w taki sposób, by zmieściła się ona pomiędzy paskami i nie zahaczyła o piankę. 5. Kilka obrotów do miejsca w którym "zakręcimy" kolejną sekcję i zamykamy. Czynność powtarzamy aż uzyskamy ilość sekcji jaka nas satysfakcjonuje, ja zdecydowałem się na 4. Kiedy uzyskamy odpowiednią ilość sekcji kończymy pracę na igle węzłem końcowym w rowku ostatniej z nich. Chwytamy palcami za tułów jak najbliżej imadła i powoli zsuwamy z igły. 6. Tułowik gotowy. Aby przygotować go do założenia na hak, ostrym przedmiotem wyrabiamy dziurkę w miejscu uwidocznionym na fotografii. 7. Haczyk w szczękach, nić nawinięta, naciągamy tułowik. Przewlekamy go przez dziurkę i dojeżdżamy do kolanka haczyka, gdzie mocujemy go mocno zaciskając nić wiodącą. 8. Z pozostałego materiału utworzymy kolejną sekcję, tym razem już na trzonku haczyka. Rozchylamy odstające paski, zjeżdżamy nicią na trzonek, po czym zaciskamy je w miejscu gdzie chcemy utworzyć kolejną z sekcji.9. Wycinamy kolejny pasek pianki, z którego stworzymy resztę tułowia. Nicią zjeżdżamy na hak.. .. przykładamy wycięty pasek od spodu i przyłapujemy jego koniec do haka. Ja w tym miejscu zmieniam kolejność kolorów, dając zielony, który wcześniej był na górze, na spód owada.10. Teraz uformujemy skrzydełka konika. W tym celu w resztce materiału odstającej od tułowika ukręconego na igle wycinamy trójkącik.. .. w miejscu gdzie przywiązaliśmy od spodu pasek pianki dowiązujemy od góry haczyka pęczek sierści sarny.. i zamykamy go odstającymi na boki koniuszkami pianki. 11. Na tym etapie pracy wycinamy kolejny pasek pianki i przyłapujemy go w miejscu gdzie wykonaliśmy ostatni ruch. Nicią zjeżdżamy na trzonek haka i tworzymy sekcję łącząc pasek górny z dolnym. 12. Odstającą część górnego paska odciągamy do tyłu w sposób przedstawiony na zdjęciu.. .. i zaciskamy kilkoma pętlami. 13. Pora na odnóża konika. W tej wersji wykonałem je ze stosin pawiego pióra, gdyż nie miałem specjalnie do tego przeznaczonych nóżek Pojedyncze odnóże zrobiłem z dwóch stosin, robiąc pętelkę mniej więcej na środku ich długości. Nicią przeskakujemy pod daszkiem do poprzedniej sekcji.. .. i przywiązujemy odnóża z obu stron muchy. Na koniec tej sekcji łapiemy odstający daszek. 14. Coraz bardziej zbliżamy się do końca. Wracamy nicią do głowy owada robiąc przeskok na materiale w ten sposób: Po raz kolejny bierzemy ostry przedmiot ( w moim przypadku nożyczki ) i wyrabiamy dziurkę w dolnym pasku na wysokości oczka haka, tak, aby przeszło ono przez powstały otwór. Pasek naciągamy na dolną warstwę główki.. .. i zaciskamy kolejnymi pętlami. W tym miejscu pora zakończyć pracę na etapie imadełka, chwytamy więc finisher w dłoń i wykonujemy węzeł końcowy. Polecam wzmocnić kropelką kleju szybkoschnącego miejsce w którym zakończyliśmy pracę, sekcję gdzie przywiązane są odnóża oraz kolanko haczyka gdzie dowiązany jest tułowik z igły. Pozostaje estetyka Ten element to kwestia Waszych upodobań; ja przycinam daszki w kształty trapezu:przycinam odnóża:kapką czarnego lakieru wykonuję oczy i inne maskowania No i proszę, konik polny gotowy Z pozdrowieniem, Michał Pawłowski 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Jeszcze ze dwa takie manuale i sam zaczne myslec o kreceniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 16 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Co w tym trudnego dla kogoś robiącego takie cuda z blankami? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David72 Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Znowu świetny tutorial. Gratulacje i dzięki za podzielenie się pomysłami i wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Piękna sprawa! Staram się nie oglądać za dużo muszkarskich tutoriali bo z natury się łatwo zakochuję... jak zdzira hehehe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Piękna sprawa! Staram się nie oglądać za dużo muszkarskich tutoriali bo z natury się łatwo zakochuję... jak zdzira heheheZdzira to szybko się ... , a Ty kochliwy jesteś poprosty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Co w tym trudnego dla kogoś robiącego takie cuda z blankami? Ja tam cudow z blankami nie robie Skladam tylko jak klocki lego Zadna filozofia ten rodbuilding 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwan krk Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Rewelacja. Czekam na następne tutoriale. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weizen Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Rewelka łapie na muchę ale nie bawię się w kręcenie może kiedyś jak się napatrzę na twoje cudeńka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Pięknie , rewelacja . Wiem że to nie koncert życzeń , ale jeśli masz patent na piankową osę , to bardzo proszę o prezentację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 16 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Dziękuję za dobre słowa Pisarz jakiś tam patent na osy mam na Twoją prośbę wrzucę w przeciagu najbliższych dni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariuszwf Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Kawałek naprawdę dobrej roboty. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Wcześniej oglądałem filmy pokazujące jak zrobić piankowca .Wnioski mama dwa . Po pierwsze to, zdecydowanie lepiej jest się uczyć oglądając zdjęcia , bo można się dokładnie przyjrzeć poszczególnym etapom budowania muchy . Po drugie , Twoje muchy są bardziej skomplikowane w budowie , ale efekt ostateczny jest bajeczny . O osę proszę ponieważ , na warszawskich wiślanych rafach raczej trudno o konika polnego czy żuka , a wiem że osa bywa tam bardzo skuteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 16 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Tym że trudno o żuki czy koniki raczej bym się nie przejmował i z premedytacją łowił na ich imitacje kleń instyktownie podniesie się do każdej owadopodobnej muchy, tym niemniej osę warto obok wyżej wymienionych trzymać w pudełku, w tym sezonie się o tym przekonałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Osa to prawdziwy killer u mnie sprawdza się o wiele lepiej od koni i żuków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 17 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Tak na "zachętę" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vrpona Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Kolego rewelacyjna robota! Mam nadzieje ze w przyszlym roku zobaczymy sie na targach rekodziela! Bo Twoje prace sa godne i warte kazdej uwagi!!!! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 17 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Dziękuję za miłe słowa Na targach rękodzieła raczej się nie zobaczymy, chyba że przyjadę pooglądać wystawę.. Otrzymałem zaproszenie od Daniela na pierwszą edycję, za co bardzo mu dziękowałem, ale nie zjawiłem się na niej. Powód jest jeden: muszki kręcę na moje własne, nie duże potrzeby, ewentualnie na czyjąś bardzo wyraźną prośbę i nigdy nie będę dysponował tak szerokim "asortymentem" żeby mieć czym zapełnić stoisko..Sam pomysł imprezy jest natomiast świetny, winszuję Danielowi sukcesu pierwszej edycji i życzę mu, by jego marzenia odnośnie cyklu rękodzielniczych targów się ziściły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Kolego rewelacyjna robota! Twoje prace sa godne i warte kazdej uwagi!!!! Pozdrawiam!Też tak myślę .Osa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaker Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Zamiast czarnego lakieru imitującego oczy polecam włożenie paska czarnej pianki po przekroju kwadratowym (lub zbllizonym) w zagięciepianki która będzie formowała główkę (w tym stepiku p. 12, szara pianka).A ogólnie sbs bardzo czytelny, a mucha w pewnym okresie na odpowiedniej wodzie zabójczo skuteczna Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kathir Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 chapeau bas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
regnow Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Rewelacja.Czekam na następne tutoriale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo0707 Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Przepraszam za profanację ale starałem się ukręcić podobną 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pawłowski Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Ryby masz na nie gwarantowane a satysfakcję, że na własnoręcznie ukręcone - tym bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo0707 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Ryby masz na nie gwarantowane a satysfakcję, że na własnoręcznie ukręcone - tym bardziej Michał ja i tak czekam na te od Ciebie. Starałem się jak mogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi