Skocz do zawartości

Nici - przed i po lakierowaniu

DelTor0

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie nici jakie wybrać pod avida żeby po lakierowaniu jak najmniej odznaczały sie od koloru blanku ?  Gdzieś , ktoś na forum wkleił fotkę ale wertuję trzeci dzień i wychodzi na to , że ślepy jestem  :rolleyes:  Podpowiedzcie coś pls 

Mam pytanie odnośnie nici jakie wybrać pod avida żeby po lakierowaniu jak najmniej odznaczały sie od koloru blanku ?  Gdzieś , ktoś na forum wkleił fotkę ale wertuję trzeci dzień i wychodzi na to , że ślepy jestem  :rolleyes:  Podpowiedzcie coś pls 

Gudebrod nylon ,,A,, 0720 Medium gray.

Edytowane przez Piokowal
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Ma ktoś z "krętaczy" kolor nici Pro Wrap Color Fast w kolorze Neon Orange (nr 225 w BRC) po polakierowaniu?

Użyłem nici tej samej firmy i ten sam model w kolorze Redfish (nr. 319 z BRC) ale po lakierze ściemniały i mi sie nie podoba. Czy Neon Orange bedzie żywszy od tego koloru? Nie musi byc pomarańcz, może być jesno-krwista czerwień. :)

Chyba u Wojtka @Pstrągman w jakimś projekcie widziałem podobne paseczki przy opisach i nie wiem tylko jaki to kolor. Woadomo że na fotce wyglada inaczej, zwłaszcza wrzuconej na forum ale moze.

Jak ktos moze pomoc to proszę o fotki.

Dziękuje z góry i niezapomnianych projektów życzę.

A.P.

Wrzucę jeszcze fotki nici Pro Wrap Metallic w kolorze Deep Blue (nr 9460 z BRC) w naturalnym oświetleniu i w słońcu.

Widać że są zdecydowanie ciemniejsze od wcześniej zastosowanych przeze mnie nici Pacific Bay "Royal Blue" Mettalic, których fotki są kilka postów wyżej.

Do kija Shimano Nexave zdecydowanie nici ProWrap Deep Blue zgrywają się lepiej z oryginalnymi.

Pozdrawiam.   :)

post-58042-0-80918700-1469379115_thumb.jpg

post-58042-0-56071100-1469379127_thumb.jpg

post-58042-0-96354600-1469379137_thumb.jpg

post-58042-0-79314800-1469379147_thumb.jpg

Jakbyś mógł to wrzuć fotki dwóch nici przy sobie na jakiejś kartce w celu porównania. :)

Jak z wytrzymałością takich nici przy wykonywaniu omotki (napinanie)? Przy zakańczaniu (przeciąganiu) nie urywają sie w miejscu w jakim tego nie chcielibyśmy?

Nie wiem czy wlasnie u ciebie na jakimś Batsonie nie widziałem omotek z jedwabiu i jakoś tak na próbę chciałem na jednej muchówce ... jak to wyjdzie. :) Przyznam że nie robiłem jeszcze jedwabiem a ten ktory wpadł w moje ręce był wlasnie cienki i rwał sie w palcach bez większego naciągu. :(

Tak często używam do muchówek i spinnów typu Ul i L.

Wbrew pozorom nici są dość mocne, wiadomo, przy napinaniu nie ma co przesadzać, przy przeciąganiu używam kawałka nici typu A, żeby złapać jedwab, nic się nie rwie.

Jutro będę na warsztacie to podrzucę fotki z porównaniem.

Tomek.

Zabezpieczasz czymś jedwab żeby nie ciemniał pod lakierem?

Kręci mi sie dolnik ale czuje że jak nie bedzie jaśniejsza omotka po wyschnięciu to bede musiał pokombinować coś aby utrzymac kolor zasadniczy. To co na razie schnie kiepsko mi wyglada i bedzie raczej poprawka. :(

Nie zabezpieczam, niestety albo stety kolor ciemnieje i na ciemnych blankach sam efekt jedwabiu jest mało widoczny, to fakt, ale na jasnych blankach, szczególnie szklakach, efekt jest wyśmienity. Możesz spróbować z utrwalaczem koloru pokombinować, ale szczerze powiedziawszy jak to wyjdzie w praniu z jedwabiem to nie wiem....

Tomek.

Zabezpieczasz czymś jedwab żeby nie ciemniał pod lakierem?

Kręci mi sie dolnik ale czuje że jak nie bedzie jaśniejsza omotka po wyschnięciu to bede musiał pokombinować coś aby utrzymac kolor zasadniczy. To co na razie schnie kiepsko mi wyglada i bedzie raczej poprawka. :(

Arek, nici jedwabne ściśle rzecz ujmując nie ciemnieją, tylko lepiej przesiąkają lakierem i zdaje się, że jedwab jest jakby trochę przeźroczysty. Efekt jest taki, że po polakierowaniu o kolorze omotki decyduje kolor tła. Nie ma raczej szans na uzyskanie zdecydowanych kolorów na ciemnych blankach, a zabezpieczanie jest trochę bez sensu, bo tracimy wtedy największy atut jedwabiu- głębię koloru.

Jeśli chcesz uzyskać trochę lepiej widoczny jedwab na ciemnym blanku, to trzeba stosować jaskrawe kolory nici np. pomarańczowy na graficie wyjdzie taki trochę ceglasty jak w scottach G i stosować przelotki z chromowanymi ramkami (wpuszczają trochę światła w omotkę)

Warto sobie wcześniej zrobić próbę sztucznym jedwabiem z pasmanterii żeby mieć orientację co naprawdę wyjdzie :)

Edytowane przez Pluszszcz
  • Like 1

Jeśli chcesz uzyskać trochę lepiej widoczny jedwab na ciemnym blanku, to trzeba stosować jaskrawe kolory nici np. pomarańczowy na graficie wyjdzie taki trochę ceglasty jak w scottach G i stosować przelotki z chromowanymi ramkami (wpuszczają trochę światła w omotkę)

Warto sobie wcześniej zrobić próbę sztucznym jedwabiem z pasmanterii żeby mieć orientację co naprawdę wyjdzie :)

Dokładnie.

post-55580-0-92619400-1469605725_thumb.jpg

Tomek.

To co na Scott-cie o piękność.  :o  :rolleyes:

Pewnie rzeczywiście na ciemnym blanku ciemnieje kolor. 

Moja na pewno będzie do poprawki bo wygląda jak czarna. Chyba że dam jej jeszcze szansę z jakimś color save.

Tak to wygląda na fotkach po pierwszej warstwie lakieru. Nici te które użyłem przy omotce z efektem końcowym (nędznym   :( ).

Jak gdzieś zobaczysz jaśniejszą plamkę to własnie po czymś co nie pozwoliło żywicy wsiąknąć. 

Dziadostwo jednym słowem.   :(

post-58042-0-03990100-1469614166_thumb.jpg

post-58042-0-66597300-1469614175_thumb.jpg

post-58042-0-78055300-1469614196_thumb.jpg

post-58042-0-70243000-1469614208_thumb.jpg

Arek, nitka z Twoich fotek kolorem raczej pasuje do wędki w  odcieniu czerwieni albo brązu, na ciemnym grafitowym  blanku będzie widoczna dopiero w pełnym słońcu.

Jeśli chodzi o fakturę, to ona ma trochę za luźny splot i ładnie położyć na niej lakier nie jest łatwo. Pearsall's Gossamer ma bardzo fajny ciasny splot, ale też trzeba się pilnować przy nawijaniu.

Jak chcesz uzyskać ładną czerwień na graficie to albo pokombinuj z różnymi odcieniami pomarańczy tego sztucznego jedwabiu, albo spróbuj jaskrawo czerwonego nylonu bez utrwalacza koloru np. Redfish- 319 PROWRAP

Edytowane przez Pluszszcz

Arek, nitka z Twoich fotek kolorem raczej pasuje do wędki w  odcieniu czerwieni albo brązu, na ciemnym grafitowym  blanku będzie widoczna dopiero w pełnym słońcu.

Jeśli chodzi o fakturę, to ona ma trochę za luźny splot i ładnie położyć na niej lakier nie jest łatwo. Pearsall's Gossamer ma bardzo fajny ciasny splot, ale też trzeba się pilnować przy nawijaniu.

Jak chcesz uzyskać ładną czerwień na graficie to albo pokombinuj z różnymi odcieniami pomarańczy tego sztucznego jedwabiu, albo spróbuj jaskrawo czerwonego nylonu bez utrwalacza koloru np. Redfish- 319 PROWRAP

Kurcze, mnie te ProWrap'ki coś nie przypasowały ... - grubością, bo niby A, a jednak gruubiej.   ;)

Edytowane przez TomekSudety

Czy luźny splot? Pewnie tak. Kupiłem cieńszy jedwab (ten też nie jest to sztuczny) ale był tak słaby ze bałem sie że bedzie sie rwał. Był cieńszy od nici size A. Ten jest wlasnie grubszy i też mi sie nie podoba. Wiecej splotów bo 3x9 niteczek jedwabnych.

Na pewno to tak nie zostawię.

Red Fish (319) mam ale niby Color Fast a i tak ściemniał. Nitka tak jak pisał Tomek przez to ze jest nasączona czymś, jest wlasnie grubsza i sztywniejsza od zwykłego Nylonu.

Spróbuję jeszcze z tym jedwabiem, tak dla doswiadczenia i zabezpieczę go przed ciemnieniem. Jak bedzie do doopy to zrobię próbę z tym Red Fishem.

A już myślałem że bede miał tak śliczne jedwabne omotki jak Tomka kije z wcześniejszych postów.

Trzeba kombinować bo inaczej nic z tego nie bedzie. :)

• Like 1

Z color saver wygląda lepiej. Na końcu zobaczymy efekt końcowy.

Tu pierwsza, cienka warstwa.

Robiłem tym jedwabiem jakby ktoś chciał kiedyś próbować 

http://www.epasmanteria.pl/pl/nici-jedwabne-903/5642-nici-jedwabne-903-nic-jedwabna-903-kolor-gm-red.html

Zdecydowanie za gruby!!!! Kolor z fotki tez nie jest prawdziwy.   :lol:  :unsure:

Wcześniej próbowałem z rozmiarem 

http://www.epasmanteria.pl/pl/125-nici-jedwabne-420

Wydawały mi się cieniutkie i cholernie słabe. Może trzeba było spróbować nawinąć omotkę a nie wymieniać.  :(

post-58042-0-26517800-1469805132_thumb.jpg

post-58042-0-51012400-1469805154_thumb.jpg

post-58042-0-24545800-1469805168_thumb.jpg

Efekt końcowy.

Jakiś kolor w świetle słonecznym widać, nie to co było wcześniej.

Jednak jedwab to nie taka prosta sprawa. Kolejna próba z nim będzie na szklaku, może nawet w białym kolorku.   :)

Na razie tak zostaje aż mi się znudzi.   :D

post-58042-0-44833400-1469900872_thumb.jpg

post-58042-0-88881700-1469900881_thumb.jpg

post-58042-0-62617900-1469900892_thumb.jpg

post-58042-0-87862600-1469900904_thumb.jpg

• Like 2