Mateush Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 Mam pytanie odnośnie nici jakie wybrać pod avida żeby po lakierowaniu jak najmniej odznaczały sie od koloru blanku ? Gdzieś , ktoś na forum wkleił fotkę ale wertuję trzeci dzień i wychodzi na to , że ślepy jestem Podpowiedzcie coś pls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Piokowal Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 (edytowane) Mam pytanie odnośnie nici jakie wybrać pod avida żeby po lakierowaniu jak najmniej odznaczały sie od koloru blanku ? Gdzieś , ktoś na forum wkleił fotkę ale wertuję trzeci dzień i wychodzi na to , że ślepy jestem Podpowiedzcie coś pls Gudebrod nylon ,,A,, 0720 Medium gray. Edytowane 15 Czerwca 2016 przez Piokowal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Ma ktoś z "krętaczy" kolor nici Pro Wrap Color Fast w kolorze Neon Orange (nr 225 w BRC) po polakierowaniu? Użyłem nici tej samej firmy i ten sam model w kolorze Redfish (nr. 319 z BRC) ale po lakierze ściemniały i mi sie nie podoba. Czy Neon Orange bedzie żywszy od tego koloru? Nie musi byc pomarańcz, może być jesno-krwista czerwień. Chyba u Wojtka @Pstrągman w jakimś projekcie widziałem podobne paseczki przy opisach i nie wiem tylko jaki to kolor. Woadomo że na fotce wyglada inaczej, zwłaszcza wrzuconej na forum ale moze. Jak ktos moze pomoc to proszę o fotki. Dziękuje z góry i niezapomnianych projektów życzę. A.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Wrzucę jeszcze fotki nici Pro Wrap Metallic w kolorze Deep Blue (nr 9460 z BRC) w naturalnym oświetleniu i w słońcu.Widać że są zdecydowanie ciemniejsze od wcześniej zastosowanych przeze mnie nici Pacific Bay "Royal Blue" Mettalic, których fotki są kilka postów wyżej.Do kija Shimano Nexave zdecydowanie nici ProWrap Deep Blue zgrywają się lepiej z oryginalnymi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Pytanie do tych którzy robili omotki jedwabiem naturalnym (np. Gossamer).Jaka jest grubość tego jedwabiu ktory używacie w porównaniu np. z nićmi nylonowymi size A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 (edytowane) Używam dość często Gossamera.Zdecydowanie cieńszy niż nici rozmiaru A. Edytowane 26 Lipca 2016 przez TomekSudety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Jakbyś mógł to wrzuć fotki dwóch nici przy sobie na jakiejś kartce w celu porównania. Jak z wytrzymałością takich nici przy wykonywaniu omotki (napinanie)? Przy zakańczaniu (przeciąganiu) nie urywają sie w miejscu w jakim tego nie chcielibyśmy? Nie wiem czy wlasnie u ciebie na jakimś Batsonie nie widziałem omotek z jedwabiu i jakoś tak na próbę chciałem na jednej muchówce ... jak to wyjdzie. Przyznam że nie robiłem jeszcze jedwabiem a ten ktory wpadł w moje ręce był wlasnie cienki i rwał sie w palcach bez większego naciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Tak często używam do muchówek i spinnów typu Ul i L.Wbrew pozorom nici są dość mocne, wiadomo, przy napinaniu nie ma co przesadzać, przy przeciąganiu używam kawałka nici typu A, żeby złapać jedwab, nic się nie rwie.Jutro będę na warsztacie to podrzucę fotki z porównaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Dzięki. Poczekam i zobaczę jak to wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Tomek. Zabezpieczasz czymś jedwab żeby nie ciemniał pod lakierem?Kręci mi sie dolnik ale czuje że jak nie bedzie jaśniejsza omotka po wyschnięciu to bede musiał pokombinować coś aby utrzymac kolor zasadniczy. To co na razie schnie kiepsko mi wyglada i bedzie raczej poprawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Nie zabezpieczam, niestety albo stety kolor ciemnieje i na ciemnych blankach sam efekt jedwabiu jest mało widoczny, to fakt, ale na jasnych blankach, szczególnie szklakach, efekt jest wyśmienity. Możesz spróbować z utrwalaczem koloru pokombinować, ale szczerze powiedziawszy jak to wyjdzie w praniu z jedwabiem to nie wiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) Tomek.Zabezpieczasz czymś jedwab żeby nie ciemniał pod lakierem?Kręci mi sie dolnik ale czuje że jak nie bedzie jaśniejsza omotka po wyschnięciu to bede musiał pokombinować coś aby utrzymac kolor zasadniczy. To co na razie schnie kiepsko mi wyglada i bedzie raczej poprawka. Arek, nici jedwabne ściśle rzecz ujmując nie ciemnieją, tylko lepiej przesiąkają lakierem i zdaje się, że jedwab jest jakby trochę przeźroczysty. Efekt jest taki, że po polakierowaniu o kolorze omotki decyduje kolor tła. Nie ma raczej szans na uzyskanie zdecydowanych kolorów na ciemnych blankach, a zabezpieczanie jest trochę bez sensu, bo tracimy wtedy największy atut jedwabiu- głębię koloru.Jeśli chcesz uzyskać trochę lepiej widoczny jedwab na ciemnym blanku, to trzeba stosować jaskrawe kolory nici np. pomarańczowy na graficie wyjdzie taki trochę ceglasty jak w scottach G i stosować przelotki z chromowanymi ramkami (wpuszczają trochę światła w omotkę)Warto sobie wcześniej zrobić próbę sztucznym jedwabiem z pasmanterii żeby mieć orientację co naprawdę wyjdzie Edytowane 27 Lipca 2016 przez Pluszszcz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Jeśli chcesz uzyskać trochę lepiej widoczny jedwab na ciemnym blanku, to trzeba stosować jaskrawe kolory nici np. pomarańczowy na graficie wyjdzie taki trochę ceglasty jak w scottach G i stosować przelotki z chromowanymi ramkami (wpuszczają trochę światła w omotkę)Warto sobie wcześniej zrobić próbę sztucznym jedwabiem z pasmanterii żeby mieć orientację co naprawdę wyjdzie Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Ladna nitka Ale lakier chyba dobrze w omotke nie powchodzil, widac babel powietrza kolo stopki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Ladna nitka Ale lakier chyba dobrze w omotke nie powchodzil, widac babel powietrza kolo stopki. Eeeee tam... nie wypadnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Tomek.To co na Scott-cie o piękność. Pewnie rzeczywiście na ciemnym blanku ciemnieje kolor. Moja na pewno będzie do poprawki bo wygląda jak czarna. Chyba że dam jej jeszcze szansę z jakimś color save. Tak to wygląda na fotkach po pierwszej warstwie lakieru. Nici te które użyłem przy omotce z efektem końcowym (nędznym ).Jak gdzieś zobaczysz jaśniejszą plamkę to własnie po czymś co nie pozwoliło żywicy wsiąknąć. Dziadostwo jednym słowem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 27 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Eeeee tam... nie wypadnie ! Pewnie ze nie wypadnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Arko ... obiecane fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) Arek, nitka z Twoich fotek kolorem raczej pasuje do wędki w odcieniu czerwieni albo brązu, na ciemnym grafitowym blanku będzie widoczna dopiero w pełnym słońcu.Jeśli chodzi o fakturę, to ona ma trochę za luźny splot i ładnie położyć na niej lakier nie jest łatwo. Pearsall's Gossamer ma bardzo fajny ciasny splot, ale też trzeba się pilnować przy nawijaniu.Jak chcesz uzyskać ładną czerwień na graficie to albo pokombinuj z różnymi odcieniami pomarańczy tego sztucznego jedwabiu, albo spróbuj jaskrawo czerwonego nylonu bez utrwalacza koloru np. Redfish- 319 PROWRAP Edytowane 27 Lipca 2016 przez Pluszszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 (edytowane) Arek, nitka z Twoich fotek kolorem raczej pasuje do wędki w odcieniu czerwieni albo brązu, na ciemnym grafitowym blanku będzie widoczna dopiero w pełnym słońcu.Jeśli chodzi o fakturę, to ona ma trochę za luźny splot i ładnie położyć na niej lakier nie jest łatwo. Pearsall's Gossamer ma bardzo fajny ciasny splot, ale też trzeba się pilnować przy nawijaniu.Jak chcesz uzyskać ładną czerwień na graficie to albo pokombinuj z różnymi odcieniami pomarańczy tego sztucznego jedwabiu, albo spróbuj jaskrawo czerwonego nylonu bez utrwalacza koloru np. Redfish- 319 PROWRAP Kurcze, mnie te ProWrap'ki coś nie przypasowały ... - grubością, bo niby A, a jednak gruubiej. Edytowane 27 Lipca 2016 przez TomekSudety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 27 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2016 Czy luźny splot? Pewnie tak. Kupiłem cieńszy jedwab (ten też nie jest to sztuczny) ale był tak słaby ze bałem sie że bedzie sie rwał. Był cieńszy od nici size A. Ten jest wlasnie grubszy i też mi sie nie podoba. Wiecej splotów bo 3x9 niteczek jedwabnych. Na pewno to tak nie zostawię. Red Fish (319) mam ale niby Color Fast a i tak ściemniał. Nitka tak jak pisał Tomek przez to ze jest nasączona czymś, jest wlasnie grubsza i sztywniejsza od zwykłego Nylonu. Spróbuję jeszcze z tym jedwabiem, tak dla doswiadczenia i zabezpieczę go przed ciemnieniem. Jak bedzie do doopy to zrobię próbę z tym Red Fishem. A już myślałem że bede miał tak śliczne jedwabne omotki jak Tomka kije z wcześniejszych postów. Trzeba kombinować bo inaczej nic z tego nie bedzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Z color saver wygląda lepiej. Na końcu zobaczymy efekt końcowy.Tu pierwsza, cienka warstwa. Robiłem tym jedwabiem jakby ktoś chciał kiedyś próbować http://www.epasmanteria.pl/pl/nici-jedwabne-903/5642-nici-jedwabne-903-nic-jedwabna-903-kolor-gm-red.html Zdecydowanie za gruby!!!! Kolor z fotki tez nie jest prawdziwy. Wcześniej próbowałem z rozmiarem http://www.epasmanteria.pl/pl/125-nici-jedwabne-420 Wydawały mi się cieniutkie i cholernie słabe. Może trzeba było spróbować nawinąć omotkę a nie wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 29 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) Ta omotka po prawej jakas taka krzywa wyszla Edytowane 29 Lipca 2016 przez Del Toro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Ta omotka po prawej jakas taka krzywa wyszla ------Na pierwszej fotce? Zdjęcie oszukuje. U mnie krzywe nic nie przechodzi. Może chwilowo poza kręgosłupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Efekt końcowy.Jakiś kolor w świetle słonecznym widać, nie to co było wcześniej.Jednak jedwab to nie taka prosta sprawa. Kolejna próba z nim będzie na szklaku, może nawet w białym kolorku. Na razie tak zostaje aż mi się znudzi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi