admin Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Remek a jakie masz doświadczenia z piękniakiem ABU o którym wspomina Bujo ? Ano mam - to mój ulubiony multik. Napiszę coś - obiecuję. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Marteenez gratuluję dobrego samopoczucia. 61 m, 15 lb na Availu głębokim na 3,8 mm to nie jest daleko. Jak się dobrze zamachniesz to także na tej szpulce zapas linki zniknie, a możesz to zrobic 1/2 uncjowym cięzarkiem.Szkopuł jednak w tym, że 160 g kołowrotek wyjatkowo obsługuje przynęty 1/8 uncji. Czterokrotne zwiększenie masy przynęty zaczyna nadmiernie go obciążac. W tą i z powrotem.Nie jest Ci go po prostu żal ? Nie lepiej przykręcic do tej wedki 20 lb cuś cięższego ? Schowac te 160 g w neoprenowe etuji i wsadzic do górnej kieszonki kamizelki wędkarskiej. I zapomniec ? Multiplikatorki są zgrabne w transporcie. Nawet te 10 deko cięższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marteenez Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 Nie rozumiem dlaczego mialoby mi go byc zal, jesli gorna granica przynet, ktore z niego miotam konczy sie na 16g? Ten multik nie jest z papieru. Ps. nie lowie az tak daleko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 61 m, 15 lb na Availu głębokim na 3,8 mm to nie jest daleko. A co dla Ciebie to daleko? Poproszę o wyjaśnienie bo ... ja chyba nigdy w życiu nie potrzebowałem rzucić 60m, ale miarki nie mam w oczach więc nie wiem. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 marteneez,z papieru nie jest ale jeśli wyjątkowo obsługuje 3 g wzbudzając uśmiech na twarzy. I jeśli 16 g rzuci każdy niskoprofilowiec 300 to ja uważam, że to jest dobra idea dla Metanium MG a na pewno dla Aldebarana. Tym bardziej, że Ty i remek macie przekładnię 1:7. remek,dla mnie rzuty w toń i w nurt 40 m to przyzwoicie, 60 m to daleko. A jak to jest z magnesikami ? Są jednakowe czy różne ? Ile kategorii grubości ?W stojanie jest miejsce na 8 szt. Ile szt. wkładacie ? Nie uwiężę, że korekty wykonujecie nad wodą ?4 szt. magnesików to dla ciężarka 1/8 oz czy 1/2 oz ? Do rzutów pitch czy dalekich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marteenez Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Tym bardziej, że Ty i remek macie przekładnię 1:7. Metanium 07 MG to oznaczenie modelu. Ja mam wersje MG, a nie MG7 co oznacza, ze przelozenie wynosi 6.2 : 1. Co do grubosci i jednakowosci magnesow, szczerze mowiac nie mam pojecia. W tej wersji hamulca, ktora ja uzywam sa one osadzone na stale i w komplecie sa 4szt. 4 miejsca pozostaja wolne. Sile jak juz wspomnialem wczesniej reguluje sie poprzez oddalanie i przyblizanie - glowica jest na gwincie co zapewnia latwa regulacje nawet nad woda. Wystarczy, ze otworze panel, odkrece nakretke z bieznia SVS na ktorej osadzony jest hamulec i moge dokonac korekty. Jesli przy krotkich dystansach i lekkich wabikach linka zaczyna mi wstawac ze szpuli po prostu dokrecam glowice na okreslona odleglosc od scianki szpuli. U mnie to sie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 marteneez,czy próbowałeś regulować hamowanie ujmując magnesiki ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marteenez Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Nie probowalem i nie widze takiej potrzeby. Po ustawieniu glowicy w polozeniu skrajnie oddalonym pojawia sie problem z kontrolowaniem szpulki, co oczywiscie nie oznacza, ze to co sugerujesz nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 marteenez,dzięki, ale pozwolę sobie również zwrócić uwagę, że też nie widzę braku sensu w Twoim działaniu. Milo się rozmawia, a mam pytanko bez odpowiedzi i dopytam ponownie. Wcześniej napisałem, że hamulce odśrodkowe SVS, w przeciwieństwie do magnetycznych Avail, zaczynają działać z opóźnieniem i po tym jak szpulka rozpędzi się do prędkości małej.Poddałem w wątpliwość czy magnetyk Avail, który w przeciwieństwie do centryfugi SVS nie ma opóźnienia działania i reaguje natychmiast z chwilą startu szpulki, jest odczuwalnie gorszy.Uwypukliłem tę teorię nakładając dodatkowo bezwładność multika co miało podkreślić początkowe opóźnienie startu przynęty od czasu zwolnienia kciuka bo według mnie w zgodzie z intuicją jest natychmiastowa reakcja przynęty po zwolnieniu szpuli kciukiem. Czy używając SVS i Avail w jednym kreciołku, potwierdzacie teoretyczne opóźnienie w hamowaniu centryfugi w stosunku do magnetyka co powinno skutkować szybszą reakcją szpuli i w efekcie bardziej naturalnym rzutem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marteenez Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2010 Jesli chodzi Tobie o konkretnie jeden model szpulki Avail'a oraz stosowanie naprzemiennie hamulcow SVS oraz magnetycznego, niestety nie odpowiem Tobie na to pytanie. Uzywam jak dotad tylko i wylacznie hamulca magnetycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 Witam,marteenez ale szkoda. Kupiłeś Metanium z Availem. Tylko ? Miałem nadzieję, że doświadczenie potwierdzi teorię charakterystyki pracy hamulców odśrodkowego SVS i magnetyka Avail, a krótkie opóźnienie hamowania SVS będzie wyczuwalne w odniesieniu do działającego natychmiast Availa. Jednak ciekawe spostrzeżenie dotyczące zależności hamulców rzutowych i akcji wędek, potwierdzając może znaczenie opóźnienia hamulca rzutowego, opisał artmaniac: -na szybkim kiju (CD) lepiej sprawuje się daiwa na miękkim ( muchowy blank) nie ma znaczącej różnicy Przypomnę, że mowa o Daiwa Pixy z Magforce i Shimano Core z SVS oraz szpulą podobno identyczną jak w Metanium i precyzyjniejszym od niego Aldebaran (np.: klikający docisk i diabeł wie co jeszcze). Szpulka Pixy w porównaniu z seryjną Core/Metanium i Aldebaran ma nieznacznie mniejszą średnicę, duzo większą masę brutto przy identycznej pojemności i jest inaczej łożyskowana. Czyżby chodziło o hamulce rzutowe ? Gdyby tak było to można by dopuszczać akcję wędek dla hamulców rzutowych: -hamulce długo opóźniające start działania Magforce i płaskie Magforce V - wędki bardzo szybkie,-hamulce krótko opóźniające start działania okrągłe Magforce V, Magforce Z, 4xSVS, SVS - wędki szybkie,-hamulce natychmiastowe w działaniu Avail - wędki wolne o głębokim ładowaniu. Jestem uzależniony od Daiwa Magforce V.Potwierdzam, że znakomicie współpracują z akcją fast i fastmoderate, z 57 msi Carbon Blend długich wędek CTS. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marteenez Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 Hehe, no jasne, ze nie kupilem Metanium tylko a Availem. Ale test bylby malo obiektywny gdybym porownywal seryjna szpulke z SVS'em do Availa z magnetykiem. Trzeba by zdjac rozetke SVS z seryjnej szpulki i zamontowac na Availu. Do tej pory nie myslalem o tej konfiguracji, gdyz jak napisalem jestem zadowolony z tego combo. A jesli cos spisuje sie swietnie, to po co to zmieniac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 9 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2010 Masz chyba rację. Jak fajnie się rzuca to nie zmieniaj. Poczekamy na remeka czy nie zdjął rozetki SVS z seryjnej szpulki i zamontował na Availu. Pisał, że łowił pstrągi ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artmaniac Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 No, to teraz i się to trochę poukładało. Bardzo trafne wydaje mi się spostrzeżenie, że hamulec odśrodkowy z małą zwłoką lepiej pasuje do szybkich wędek (potwierdzają to moje doświadczenia z cięższym sprzętem. I nie wiedziałem dlaczego pixy lepiej spisywała się na bardzo szybkim blanku xls-cd. Jak dobrze rozumiem tę klasyfikację kinga, to magforce v ma po prostu większą zwłokę niż inne magnetyki a zwłaszcza te ze stałym wkładem availa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 10 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 Poczekamy na remeka czy nie zdjął rozetki SVS z seryjnej szpulki i zamontował na Availu. Pisał, że łowił pstrągi ? Nie, nie łowiłem tylko na Availu + magnetyk taki jak na zdjęciach. Nie zdejmowałem rozetki. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 10 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2010 remek,jak Ci starczy czasu to zrób proszę testy na szpulce Availa z konwencjonalnym magnetykiem Availa i odśrodkowym Shimano SVS. Jak da radę to zapinaj multiki także do wedek szybkiej i wolnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king Opublikowano 12 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2010 Witam,jeszcze o tych Avail-cudach bo to warto dopowiedzieć. Czekając na wynik testów znowu trochę teorii. J.Sonoda z japantackle, tłumaczenie @Kuzyn, porównując hamulce rzutowe podaje w tabeli: Conventional magnet czyli bazowy stojan plus wirnik, np. Avail ALD0929 czy SHSC-05A:-małe prędkości szpulki, rzuty pitch i flip – zły,-duże prędkości szpulki, dalekie rzuty – dobry. Odśrodkowy czyli podstawowa centryfuga, np. Shimano SVS czy 4x SVS:-małe prędkości szpulki jw. – wspaniały,-duże prędkości szpulki jw. – odpowiedni. Wnioskuję, że na pstrążki teoretycznie lepiej pasuje do Aldebarana lżejsza szpulka Avail i rozetka hamulca Shimano SVS. Kijek w zależności od upodobań, ze wskazaniem na głęboko ładujący się Salmon a Steelhead. Zadziała przy rzucie i holu. Dla odmiany jeśli chcemy daleko rzucać przynętami 2-5 g, a mamy warunki żeby się zamachnąć to zabawa jest przednia. Lepszy jest system Avail (szpulka, stojan, magnesiki) z kijkiem dłuższym i głęboko ładującym się. Na pewno wygodniej, niestety pasującym do zestawu jak bardzo szybki. Złożony Daiwa Magforce to automatyczny hamulec magnetyczny, a to już inna para kaloszy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi