Skocz do zawartości

Shimano Aldebaran Mg7 - dyskusja

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Marteenez gratuluję dobrego samopoczucia. :D

61 m, 15 lb na Availu głębokim na 3,8 mm to nie jest daleko. Jak się dobrze zamachniesz to także na tej szpulce zapas linki zniknie, a możesz to zrobic 1/2 uncjowym cięzarkiem.

Szkopuł jednak w tym, że 160 g kołowrotek wyjatkowo obsługuje przynęty 1/8 uncji. :D

Czterokrotne zwiększenie masy przynęty zaczyna nadmiernie go obciążac. W tą i z powrotem.

Nie jest Ci go po prostu żal ? Nie lepiej przykręcic do tej wedki 20 lb cuś cięższego ? Schowac te 160 g w neoprenowe etuji i wsadzic do górnej kieszonki kamizelki wędkarskiej. I zapomniec ? :D

Multiplikatorki są zgrabne w transporcie. Nawet te 10 deko cięższe.

marteneez,

z papieru nie jest ale jeśli wyjątkowo obsługuje 3 g wzbudzając uśmiech na twarzy. I jeśli 16 g rzuci każdy niskoprofilowiec 300 to ja uważam, że to jest dobra idea dla Metanium MG a na pewno dla Aldebarana. Tym bardziej, że Ty i remek macie przekładnię 1:7.

remek,

dla mnie rzuty w toń i w nurt 40 m to przyzwoicie, 60 m to daleko. :D

A jak to jest z magnesikami ? Są jednakowe czy różne ? Ile kategorii grubości ?

W stojanie jest miejsce na 8 szt. Ile szt. wkładacie ? Nie uwiężę, że korekty wykonujecie nad wodą ?

4 szt. magnesików to dla ciężarka 1/8 oz czy 1/2 oz ? Do rzutów pitch czy dalekich ?

Tym bardziej, że Ty i remek macie przekładnię 1:7.

Metanium 07 MG to oznaczenie modelu. Ja mam wersje MG, a nie MG7 co oznacza, ze przelozenie wynosi 6.2 : 1.

Co do grubosci i jednakowosci magnesow, szczerze mowiac nie mam pojecia. W tej wersji hamulca, ktora ja uzywam sa one osadzone na stale i w komplecie sa 4szt. 4 miejsca pozostaja wolne. Sile jak juz wspomnialem wczesniej reguluje sie poprzez oddalanie i przyblizanie - glowica jest na gwincie co zapewnia latwa regulacje nawet nad woda. Wystarczy, ze otworze panel, odkrece nakretke z bieznia SVS na ktorej osadzony jest hamulec i moge dokonac korekty. Jesli przy krotkich dystansach i lekkich wabikach linka zaczyna mi wstawac ze szpuli po prostu dokrecam glowice na okreslona odleglosc od scianki szpuli. U mnie to sie sprawdza.

http://www.avail.jp/product/mb_shsc_05a/image/400_shsc_05a_mt07.jpg

http://www.avail.jp/product/ms_cnq1034/image/400_mb_shsc_05a_cnq100_05.jpg

http://www.avail.jp/product/ms_cnq1034/image/400_mb_shsc_05a_cnq100_06.jpg

marteenez,

dzięki, ale pozwolę sobie również zwrócić uwagę, że też nie widzę braku sensu w Twoim działaniu. :D

Milo się rozmawia, a mam pytanko bez odpowiedzi i dopytam ponownie. :D

Wcześniej napisałem, że hamulce odśrodkowe SVS, w przeciwieństwie do magnetycznych Avail, zaczynają działać z opóźnieniem i po tym jak szpulka rozpędzi się do prędkości małej.

Poddałem w wątpliwość czy magnetyk Avail, który w przeciwieństwie do centryfugi SVS nie ma opóźnienia działania i reaguje natychmiast z chwilą startu szpulki, jest odczuwalnie gorszy.

Uwypukliłem tę teorię nakładając dodatkowo bezwładność multika co miało podkreślić początkowe opóźnienie startu przynęty od czasu zwolnienia kciuka bo według mnie w zgodzie z intuicją jest natychmiastowa reakcja przynęty po zwolnieniu szpuli kciukiem.

Czy używając SVS i Avail w jednym kreciołku, potwierdzacie teoretyczne opóźnienie w hamowaniu centryfugi w stosunku do magnetyka co powinno skutkować szybszą reakcją szpuli i w efekcie bardziej naturalnym rzutem ?

Witam,

marteenez ale szkoda. Kupiłeś Metanium z Availem. Tylko ? :mellow:

Miałem nadzieję, że doświadczenie potwierdzi teorię charakterystyki pracy hamulców odśrodkowego SVS i magnetyka Avail, a krótkie opóźnienie hamowania SVS będzie wyczuwalne w odniesieniu do działającego natychmiast Availa.

Jednak ciekawe spostrzeżenie dotyczące zależności hamulców rzutowych i akcji wędek, potwierdzając może znaczenie opóźnienia hamulca rzutowego, opisał artmaniac:

-na szybkim kiju (CD) lepiej sprawuje się daiwa na miękkim ( muchowy blank) nie ma znaczącej różnicy

Przypomnę, że mowa o Daiwa Pixy z Magforce i Shimano Core z SVS oraz szpulą podobno identyczną jak w Metanium i precyzyjniejszym od niego Aldebaran (np.: klikający docisk i diabeł wie co jeszcze). Szpulka Pixy w porównaniu z seryjną Core/Metanium i Aldebaran ma nieznacznie mniejszą średnicę, duzo większą masę brutto przy identycznej pojemności i jest inaczej łożyskowana. Czyżby chodziło o hamulce rzutowe ?

Gdyby tak było to można by dopuszczać akcję wędek dla hamulców rzutowych:

-hamulce długo opóźniające start działania Magforce i płaskie Magforce V - wędki bardzo szybkie,

-hamulce krótko opóźniające start działania okrągłe Magforce V, Magforce Z, 4xSVS, SVS - wędki szybkie,

-hamulce natychmiastowe w działaniu Avail - wędki wolne o głębokim ładowaniu.

Jestem uzależniony od Daiwa Magforce V.

Potwierdzam, że znakomicie współpracują z akcją fast i fastmoderate, z 57 msi Carbon Blend długich wędek CTS. :mellow:

Pozdrawiam.

Hehe, no jasne, ze nie kupilem Metanium tylko a Availem. :lol: Ale test bylby malo obiektywny gdybym porownywal seryjna szpulke z SVS'em do Availa z magnetykiem. Trzeba by zdjac rozetke SVS z seryjnej szpulki i zamontowac na Availu. Do tej pory nie myslalem o tej konfiguracji, gdyz jak napisalem jestem zadowolony z tego combo. A jesli cos spisuje sie swietnie, to po co to zmieniac? :mellow:

No, to teraz i się to trochę poukładało. Bardzo trafne wydaje mi się spostrzeżenie, że hamulec odśrodkowy z małą zwłoką lepiej pasuje do szybkich wędek (potwierdzają to moje doświadczenia z cięższym sprzętem. I nie wiedziałem dlaczego pixy lepiej spisywała się na bardzo szybkim blanku xls-cd. Jak dobrze rozumiem tę klasyfikację kinga, to magforce v ma po prostu większą zwłokę niż inne magnetyki a zwłaszcza te ze stałym wkładem availa.

Witam,

jeszcze o tych Avail-cudach bo to warto dopowiedzieć. Czekając na wynik testów znowu trochę teorii.

J.Sonoda z japantackle, tłumaczenie @Kuzyn, porównując hamulce rzutowe podaje w tabeli:

Conventional magnet czyli bazowy stojan plus wirnik, np. Avail ALD0929 czy SHSC-05A:

-małe prędkości szpulki, rzuty pitch i flip – zły,

-duże prędkości szpulki, dalekie rzuty – dobry.

Odśrodkowy czyli podstawowa centryfuga, np. Shimano SVS czy 4x SVS:

-małe prędkości szpulki jw. – wspaniały,

-duże prędkości szpulki jw. – odpowiedni.

Wnioskuję, że na pstrążki teoretycznie lepiej pasuje do Aldebarana lżejsza szpulka Avail i rozetka hamulca Shimano SVS. Kijek w zależności od upodobań, ze wskazaniem na głęboko ładujący się Salmon a Steelhead. Zadziała przy rzucie i holu.

Dla odmiany jeśli chcemy daleko rzucać przynętami 2-5 g, a mamy warunki żeby się zamachnąć to zabawa jest przednia. Lepszy jest system Avail (szpulka, stojan, magnesiki) z kijkiem dłuższym i głęboko ładującym się. Na pewno wygodniej, niestety pasującym do zestawu jak bardzo szybki.

Złożony Daiwa Magforce to automatyczny hamulec magnetyczny, a to już inna para kaloszy.

Pozdrawiam.