Granturismo Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Witam Kolegów!Na przełomie stycznia i lutego organizuję wyprawę przygodową do Omanu. Lądujemy w Dubaju, gdzie wypożyczamy samochód i przejeżdżamy do Omanu na 11 dni. Naszym celem będą góry, pustynia i atrakcje przyrodnicze. Sporo czasu spędzimy też nad morzem (przejedziemy wzdłuż wybrzeża od granicy z Emiratami do granicy z Jemenem. Połowę noclegów planujemy spędzić bezpośrednio w namiotach na plaży. Uwzględniając powyższe chciałbym zabrać trochę sprzętu wędkarskiego i w wolnym czasie połowić z brzegu. Proszę o pomoc w ogarnięciu tego tematu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie i może podzielić się wskazówkami?Osobiście dysponuje travelem Shimano Antares STC 270M (10-30g), który bez problemu mieści się do walizki. Kołowrotek Shimano Aero Spin 4000 z plecionką PP 15lb. Do tego jakieś przynęty. I tu prośba, co zabrać? Jaki rodzaj przynęt? Jakie techniki? Jakie gatunki ryb można tam złowić? Gdzie, kiedy i o jakiej porze? Ze skał czy z plaży? Jak wygląda sprawa pozwoleń (czy są w ogóle konieczne)?Będę wdzięczny za każdą informację.Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Nie wiem czy przypadkiem kolega @Muskie nie wedkuje w Omanie, cos mi sie tak kojarzy http://jerkbait.pl/user/46073-muskie/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granturismo Opublikowano 18 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 To może jak wróci to coś skrobnie w tym wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Mamy kolegów mieszkających w Omanie http://jerkbait.pl/user/46488-sloniu/http://jerkbait.pl/user/45817-jerzy/ Więc warto zasięgnąć języka u nich, poniżej masz link do wątku gdzie opisali dużo na ten temat. http://jerkbait.pl/topic/3237-hamury-okonie-z-oceanu-indyjskiego/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 chłopaki nie byli czasem na zlocie 08.03.2014 i nie opowiadali o swoich wojażach ?sorry za OT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granturismo Opublikowano 19 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Dzięki za link, przeczytałem cały wątek z wielkim zainteresowaniem. Teraz mam jeszcze więcej pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Granturismo. Jeśli będziecie jechali wzdłuż wybrzeża to polecam plaże na południe od Duqm aż do Salalah i dalej w kierunku Jemenu. Im dalej od skupisk ludzkich (rybacy) tym lepiej. Przynętowo to wahadłówki, pilkery, poppery tak do 12 cm. Takie same gumy tak do 14 g. Przypony stalowe koniecznie i zapas plecionki 15 - 20lbs. Pora dnia to rano i po południu. Brania są przez cały dzień przy choćby niedużym zachmurzeniu. Idealna sytuacja to łowienie z rana/wieczora podczas przypływu na wchodzącej wodzie. Do łowienia z brzegu nie są wymagane żadne zezwolenia. Polecam też jakieś ciepłe ciuchy na wieczór/noc i duuużo kremu do opalania na dzień. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granturismo Opublikowano 20 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Bardzo dziękuję za odpowiedź. Powiedz mi proszę taką rzecz... Jak tam wygląda teraz kwestia bezpieczeństwa? Szczególnie na południu w pobliżu granicy z Jemenem? ISIS coś tam miesza? Ja mam spore doświadczenie podróżnicze ale wole dopytać kogoś, kto zna tamtejsze realia. Kiedyś wędrując po górach Synaj natrafiłem przypadkiem na gniazdo islamistów i ledwo uszedłem z życiem. Czy biwakując pod namiotami powinniśmy unikać ludzkich siedzib czy wręcz przeciwnie - rozbijać się w pobliżu osad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 O bezpieczeństwo związane z ISIS nie musisz się obawiać, w kraju jest bardzo spokojnie a na granicy z Jemenem stacjonuje pewnie większość omańskiej armii. Po drodze będziecie napotykali kontrole (checkpointy) policyjne więc miejcie na wierzchu jakieś dokumenty. Niech was ręka boska broni od zbierania minerałów/skamielin/kawałków meteorytów - za to więzienie murowane, kiilkoro Polaków już się zresztą załapało. Ja dużo bardziej podczas wyjazdów na południe obawiam się o bezpieczeństwo na drodze. Co do biwaków to rozbijajcie się gdzie chcecie - jeśli zamierzacie głośno imprezować czy zwyczajnie latać z gołymi klatami to raczej z dala od osad bo można kogoś wnerwić. Generalnie ludzie są tu mili:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granturismo Opublikowano 20 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Nie można zbierać minerałów??? Tego bym się nie spodziewał! A jeden z kolegów jest geologiem i po to między innymi tam leci Imprezować nie będziemy na pewno. Podczas kontroli coś sprawdzają oprócz dokumentów? Jeśli chodzi o dziewczyny to rozumiem, że powinny być zakryte od stóp do głów? Na co jeszcze zwracać uwagę? Jakie problemy mogą nas jeszcze spotkać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 20 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Swietny temat Grzesiek, jak juz wrocisz to napisz nam mala relacje, wrazenia, nie tylko wedkarskie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granturismo Opublikowano 20 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Bardzo chętnie coś napiszę. Na pewno wrzucę też trochę zdjęć.Swoją drogą też się zastanawiam dlaczego nikt wcześniej nie założył podobnego wątku? Czyżby nikt nie latał tam na ryby? Przecież taka wyprawa jest wyraźnie tańsza niż Islandia. Nasz budżet na 2 tygodnie to 3000-3500zł/os, z czego większość to koszt wypożyczenia i eksploatowania samochodu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 @Granturismo - policja sprawdza wszystkim dokumenty tożsamości , dowód rejestracyjny samochodu i prawo jazdy kierowcy. Upewnijcie się że samochodzie na widoku nie będzie alkoholu. Jeśli będziecie mieli krótkofalówki to też je schowajcie bo w Omanie są zabronione. Dziewczyny powinny mieć zakryte kolana i ramiona, żadne chustki na głowę nie są konieczne. Jak rozumiem pożyczacie terenówkę - jeśli będziecie jeździć po plaży to możecie się zakopać w piachu. Unikajcie jeżdżenia nocą - zderzenie z wielbłądem zwykle kończy się śmiercią lub poważnymi obrażeniami a te bydlęta włóczą się nocami wzdłuż dróg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granturismo Opublikowano 21 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 No i wszystko jasne! Bardzo dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granturismo Opublikowano 28 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Właśnie dotarliśmy nad morze w najbardziej na południe wysuniętym skrawku Omanu. Przez ostatnie kilka dni zwiedzaliśmy góry i podróżowaliśmy po pustyni. Teraz jednak przyszła pora na morze i moje pierwsze w tej części świata wędkowanie Na początek kilka małych rybek. Nie znam ich nazwy, więc jeśli ktoś wie to proszę zdradzić. Mają około 30-35cm i mocno spłaszczone ciało ale walczą bardzo energicznie. Biorą praktycznie w każdym rzucie, więc zabawa jest przednia. Szkoda tylko, że są takie małe, bo szczerze mówiąc liczę na coś większego. No ale to dopiero pierwszy dzień nad morzem, więc poczekajmy 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sloniu Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 To pompano, powodzenia w dalszych polowach. Tylko pogoda trochę do d... Ale od niedzieli ma sie uspokoić. Daj znać jak będziesz czegos potrzebował. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granturismo Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Korzystając z okazji dodaję fotkę na zachętę W Omanie mamy ciągły problem z wi-fi. Jak wrócę do Polski to napiszę coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Wstawiaj wstawiaj Ja tam sobie chetnie poogadam, nawet te morskie leszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin 78 Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Naprawdę super pomysł na wakacje i czekam na foto relację . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muskie Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Ja to bym się udał do bazy wędkarskiej z łodziami motorowymi i popróbował na ulubiony popping.W Omanie jest sporo GT 40+, a nawet 50+ Nie chodzi mi o centymetry, tylko o kilogramyA właśnie luty/marzec/kwiecień to najlepszy okres na te drapieżniki. Tylko trochę mocniejszy sprzęt by się przydał Przynajmniej 6 x mocniejszy....... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granturismo Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) Fotka się nie wczytała. Może zatem teraz się uda... Edytowane 6 Lutego 2016 przez Granturismo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granturismo Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Od dłuższego czasu zabieram się za jakieś podsumowanie wyjazdu ale ciągle brakuje mi czasu. Postaram się dodawać coś etapami gdy tylko będę w Polsce. A zatem… wyprawa do Omanu była moją 64 zagraniczną wyprawą, która zorganizowałem. Polecieliśmy na 16 dni. Grupa łącznie ze mną liczyła 8 osób. Lądowaliśmy na lotnisku w Dubaju, tam wynajęliśmy dwa zupełnie nowe Mitsubishi Pajero 3,5 V6 i ruszyliśmy do Omanu. Nasza trasa skalkulowana była na około 5000km i dokładnie tyle zrobiliśmy. Była to wyprawa przygodowa o charakterze objazdówki krajoznawczej. Wszystkie noclegi odbyliśmy pod namiotami. Naszym celem było odwiedzenie największych atrakcji przyrodniczych Omanu ze szczególnym uwzględnieniem gór Al.-Hadżar, pustyni Ar-Rab al-Chali i górskich lasów monsunowych w pobliżu granicy z Jemenem. Dla mnie istotny był również aspekt wędkarski, aczkolwiek byłem jedynym wędkującym w załodze, co miało dość istotny wpływ na nasze priorytety poznawcze. Naszym pierwszym celem były góry Al.-Hadżar, gdzie spędziliśmy 4 dni.Kilka zdjęć z trasy dojazdowej w góry: (cdn…) Starożytne miasto As-Sulayf powstało w czasach przed islamskich. Wszystkie zabudowania dosłownie ulepiono z gliny wymieszanej ze słomą. Przetrwały 2000lat, zanim miasto się wyludniło i popadło w riunę. Starożytne grobowce w pobliżu Al-Ayn wpisane na listę UNESCO. Prawdopodobnie najstarsze z nich mają ponad 7 tysięcy lat i są starsze od egipskich piramid! Aż trudno uierzyć, że w tym czasie istniała tu wysoce rozwinięta cywilizacja, która miała świadomość godnego pochówku swoich władców czy duchownych. Nasza pierwsza miejscówka u wylotu górskiej doliny, tzw. wadi, czyli uedu. Niektóre omańskie domy nawet na głębokiej prowincji zaskakują swoim rozmachem i przepychem. Szczególną uwagę zwraca dopracowana ornamentyka. Zagubiona w górach wioska z oazą. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Fajnie czekamy na wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Piękne klimaty, czekam na ciąg dalszy i epizody wędkarskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin 78 Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Naprawdę super widoki, szczególnie trzy ostatnie fotki, szkoda że wędkarska część wyprawy została gdzieś na marginesie, chyba, że autor jeszcze nas czymś uraczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi