Skocz do zawartości

Salmo Slider plywajacy czy tonacy ?.

leslaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj,

ja preferuję bardziej slidery o długości 10 cm niż 7-mio cm.

Do 2 metrów glębokości, weź wersję pływającą - bardziej wydajna na majowego szczupłego z uwagi na sposób żerowania w miejscach bardziej zarośnietych z występującą drobnicą.

Powyżej 2-4 metrów głębokości, używam wersji tonącej.

Powyżej 4 metrów nie używam jerków / używam gum /

Pleciona PP 8 slick 0,23.

To tak w dużym skrócie ;).

Pozdro.

Edytowane przez przemo_bass

Tonący czy pływający - wszystko zależny od łowiska tzn. jego głębokości a wielkość od wielkości poławianych rybek i występujących w danym łowisku. Osobiście czasami na wodzie głębokości 1m też przydatne są te tonące, ale gdy łowisz w mocno zarośniętym roślinnością podwodna  miejscu na pewno lepiej będzie się spisywał pływak. Uważam że akurat 7 jest przynętą na początek jak i środek sezonu uniwersalną ,na to trafi się 40 jak i 1-metrowiec. Ja preferuje 7cm i niech tam sobie mówią co chcą :D  :D  :D . Dodatkowo łowiąc 7 nie trzeba ze sobą nosić dodatkowego kija specjalnie do jerkowania, bez problemu stosuje kija do 35gr CD,a jak znudzi mi się zabawa sliderem to zawsze mogę użyć woba ,gumy czy wahadła. :)

Tonący czy pływający - wszystko zależny od łowiska tzn. jego głębokości a wielkość od wielkości poławianych rybek i występujących w danym łowisku...

Podłączę się do tej opinii, ja również korzystam z 7cm zarówno tonące jak i pływające, ten rozmiar jest w miarę uniwersalny, łowiłem na niego od okoni po przyzwoitej wielkości szczupaki.

Ja wprawdzie nie wyobrażam sobie "obróbki" slidera innym kijem niż cast, ale to już inna kwestia.

Ja wprawdzie nie wyobrażam sobie "obróbki" slidera innym kijem niż cast, ale to już inna kwestia.

@zwierzu uwierz na słowo nie miałem i nie mam casta ,a na slidery uwielbiam łowić. Zwykły spining spoko obsługuje takie rzeczy i za jego pomocą można osiągnąć niezłe wyniki :) . Przyznaje racje tym od 10 że już przy takim rozmiarze przynęty trzeba mieć inny sprzęt ale nim nie obgoni się wszystkiego.

I jeszcze jedna sprawa - jeżeli uda się tobie znaleźć piękne, płytkie łowisko i pełne duuużych szczupaków to powiem tak : NIE MA NIC PIĘKNIEJSZEGO JAK ZABAWA SLIDERKIEM NA PARUJĄCEJ, GŁADZIUTKIEJ JAK TAFLA WODZIE O ZACHODZIE /WSCHODZIE SŁONECZKA ZAKOŃCZONEJ ATAKIEM TAKIEGO 80-100CM SZCZUPAKA. TEN KOCIOŁ NA POWIERZCHNI WODY POŁĄCZONY Z CHARAKTERYSTYCZNYM CMOKNIĘCIEM ,TEN GEJZER WODY ZE ŚWIECĄ NA OGONIE, CZUJESZ NARASTAJĄCY PULSUJĄCY ŻYWY CIĘŻAR KTÓRY PRAWIE WCIĄGA CIĘ DO WODY, A POTEM TEN GWIZD HAMULCA I JĘK PLECIONKI . CZY JEST COŚ PIĘKNIEJSZEGO??????

Bo ja mogę to tylko porównać do jednego ........... :wub: .............lecz to za wczesna pora i dzieciaki mogą to czytać. :D  :lol:  :D  :lol:

Edytowane przez miramar69
  • Like 3

"Siódemka" to zupełnie inny Slider niż większe. Tonący tonie bardzo wolno, o wiele wolniej niż dziesiątka i na głębokości jakichś 30cm zawisa w toni. To właściwie przynęta prawie suspending - neutralna - trzeba się namęczyć, by sprowadzić go ciut głębiej, a po powierzchni nie ma żadnego problemu. Pływającą siódemką, żeby choć trochę zeszła pod wodę, trzeba zasuwać jak motorówką - który z tych naszych leniwych szczupaków będzie to ganiał! Dużo swego czasu łowiłem na siódemki i proponuję wyłącznie tonące.

Tonącego 10 i 7 nie ma co porównywać, ale przyznam że nie zauważyłem aby 7 miała problemy aby "utonąć".

@miramar69 że się da to jo wim ;), zwykłym spinem bawiłem się z najmniejszym rozmiarowo sliderem i jest to jak na moje oko raczej mało wygodne rozwiązanie, dać się da ale ...

A że lżejszego casta do jego obsługi nie przewiduje to tak już zostanie.

Nie ma problemów, by utonąć, ale tonie dużo wolniej niż dycha i płytko. Sprawdź w wannie. Dziesiątka utonie w tak płytkiej wodzie natychmiast i kotwice pójdą w bok, a siódemka wolniej i będzie ledwo dotykała kotwicami dna. Może pomyliłem się o 5/10cm.

Edytowane przez Wilk_