Skocz do zawartości

Salmo Slider plywajacy czy tonacy ?.

leslaw

Rekomendowane odpowiedzi

7-ka? Czemu nie 10-tka?

Według mnie S7 jest jakiś zbyt nerwowy. Z S10 można zrobić wszystko. Zawsze lepiej służyły mi pływające.

Cokolwiek wybierzesz (7 czy 10, tonący czy pływający) -wiedz, że każdy sliderek ma swój charakterek. Dwa takie same sliderki mogą pracować zupełnie inaczej. Jedne są leniwe, inne pracowite... Trzeba trafu.

• 2 lata później...

Witam, Planuję zakupić Salmo Slider, nigdy o tym nie słyszłemm ale czytam dużo pozytywnych opinii. Jako ze są dosyć drogie na początek chciałbym jeden aby wypróbować. Wybór Padł na Salmo Slider w kolorze okonia.  Będę łowił wędziskiem 2,7 cm 10-40g, ewentualnie drugim krótszym sztywniejszym którego używam do trolingu jak ten pierwszy nie będzie wygodny. Myślę aby kupić 10 cm tylko czy tonący czy pływający? i oto moje pytanie. Łowię głównie w miejscach do 4 m głębokości.

Plecionkę daj sensownej mocy bo Ci ten slider poleci...

Uważaj na palec wskazujący ;)

Jerkowanie może być ciężkie, bo amortyzowane przez miekkość kija oraz długość

Pamiętaj że Slider 10 tonący waży 46gr, a 10 pływający 36gr. (Jeśli dodatkowo do pływającego dasz lametę) - obydwie wersje przekroczą CW twojej wędki.

No właśnie ciężki jest i tez się zastanawiałem nad 7 cm ale na forach czytam ze więcej osób jest za 10 cm. Ewentualnie mam jeszcze starszy kij 1,9m sztywniejszy który używam do trolingu. Spróbować chcę tym jerkiem i moze mis ie spodoba i nie wiem który kupić heh łowię w wodach stojących które są do 4 m.

No właśnie ciężki jest i tez się zastanawiałem nad 7 cm ale na forach czytam ze więcej osób jest za 10 cm. Ewentualnie mam jeszcze starszy kij 1,9m sztywniejszy który używam do trolingu. Spróbować chcę tym jerkiem i moze mis ie spodoba i nie wiem który kupić heh łowię w wodach stojących które są do 4 m.

Jerkowanie na pewno Ci się spodoba.Kup sobie lepiej 10cm.Pamiętam,gdy slidery dopiero wchodziły na rynek,to wtedy dziesiątki mi się wydawały  duże ,ale teraz sam coś tam strugam i moje szczupakowe jerki mają minimum 13 cm.