Skocz do zawartości

Delikatna wklejka do jaskółek

Gość Trevor

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukaj starego Robinsona Xenon Perch. Wklejka i szczytowa szybka akcja. Kupisz za  70 zł. CW chyba 1-8. Nie daj się zmanierować za młodu fanom customa z 20 000 postów na Jerkbaicie. co do SG Parabellum 0-7 to na żyłce 0.14 ładuje główki od 4 gr w górę. Nie wiem kto pisał recenzję i testował ten kij pod okonie... Dla mnie to porażka, kij nie nadaje się absolutnie do jiggowania. To jest kij o akcji med, typowo pod małe wobki.

Edytowane przez Robert Crocker
  • Like 2

Może ja coś CI napiszę:

1.Jaskółka ma udawać dogorywającą rybkę lub narybek.

2.Wiesz jak się taka rybka zachowuje? Często rzuca się w amoku w prawo i lewo, a narybek też ma nieskoordynowane ruchy.

3.By nadać przynęcie takie ruchy, kijek powinien być w miarę sztywny, a wklejka jest-raczej chyba nie.

Jasne to dla Ciebie jest...

Super instrukcja do tej przynęty, a czy Kolega mógłby jeszcze taką odpowiednią napisać na płynącą dość szybko rzekę, bo tam ciężko "w prawo i lewo" a na jaskółki właśnie dobrze mi tam biorę. Może jakby Kolega podsunął jakiś pomysł do prowadzenia będą jeszcze lepiej brały. Bardzo proszę o pomoc, pewnie nie tylko mi się przyda. Pozdrawiam Staszek

Poszukaj starego Robinsona Xenon Perch. Wklejka i szczytowa szybka akcja. Kupisz za  70 zł. CW chyba 1-8. Nie daj się zmanierować za młodu fanom customa z 20 000 postów na Jerkbaicie. co do SG Parabellum 0-7 to na żyłce 0.14 ładuje główki od 4 gr w górę. Nie wiem kto pisał recenzję i testował ten kij pod okonie... Dla mnie to porażka, kij nie nadaje się absolutnie do jiggowania. To jest kij o akcji med, typowo pod małe wobki.

4g? Coś się koledze chyba pomieszało.. przy 4g z 3'' gumą raczej kończy się fajne łowienie tym kijem. Przełowiłem 2 sezony okoniowe tym kijem i gdyby nie fanaberia z kijkiem na delfinie, miałby u mnie dożywocie na lekkich okoniach.

Siasiu na rzece się nie znam by Ci doradzić kijka pod jaskółki. Pewnie coś ze 2,40m by się przydało i raczej spinning z pełną szczytówką. Może któryś z kolegów łowi to podrzuci info w temacie.

Kijek już zakupiłem Palladinka 248 , 1-7 g. Potrzebuję tylko informacji jak najlepiej te jaskółki na szybkiej rzece prowadzić. Może ktoś podeśle jakiegoś linka z filmem lub opisem. Wielkie dzięki. Pozdrawiam

Nie łowiłem jeszcze tami wabikami. Gdybym jednak próbował, to właśnie w sposób, imitujący ruch spłoszonej drobnicy. Krótkie, dość nerwowe skoki (takie przesunięcia po kilkanaście kilkadziesiąt centymetrów). A dopiero gdyby to nie skutkowało, próbowałbym innych animacji.

Edytowane przez popper
  • Like 1

No tak właśnie robię. Tylko nie wiem dlaczego łowiąc w ten sposób na jaskółkę na główce 2 gr, wędką 248 cm raczej dość szybką miałem a wiele mniej brań niż stojący obok mnie wędkarz, łowiący na identyczną jaskółkę tylko wędkę miał jakoś dziwnie krótką 1,9 może 2 metry, ale też widać było że dość szybka. (Nie wiem za długa wędka i za duże skoki robi czy co?)

Może mniej brań miałeś bo np. kolega miał 0,10 FC na przyponie a Ty 0,18 lub łowiłeś bez przyponu.

Albo miałeś tyle samo brań ale o tym nie wiedziałeś bo miałeś zły kij lub za grubą plecionkę...

Albo miałeś zbyt długie haki i źle animowały przynętę.

Albo...sporo jest zmiennych...

Raczej staram się delikatnie w miarę potrzeb - nanofil 0,06 do 0,08 przypon fluorocarbon no może nie 0,10 a raczej 0,14 lub 0,16, natomiast może główki do jaskółek mam nie za dobre bo w moim sklepie się skończyły i nie mogę nigdzie dorwać takich od 1,5 gr do 3 gr, trójkątnych tylko bez kołnierza. Może Kolega ma namiar na jakiś sklep z takimi (tylko przez internet nigdy nie wiem jaki rozmiar haka, na miejscu to sobie dopasuję, jaka wielkość będzie najlepsza np. do jaskółek fish arrow 3 cale tj. 7,5 cm?)

Odpowiedzi może być mnóstwo. Kształt, kolor, wielkość, zapach, jakieś minimalne drżenie szczytówki, długość skoków, ich dynamika, nawet gdubość linki, wielkość ew. agrafki, etc.

Za to kocham wędkarstwo. Za nieprzewidywalność :)

Tylko za tą nieprzewidywalność to ja mam zawsze ze sobą za dużo przynęt i czasami już nie wiem co im zapodać, ale na pewno nie jest przez to nudno. Wyskoczę z samego rano, zapodam kilka przynęt a tu już wieczór i tak w kółko. Niektóre jeszcze nawet nie miałem czasu wypróbować, więc chyba do starości nie będzie nudno.

• Like 1

Do jaskółki 3'' hak nr 2 może być łatwo dostępny mustad micro z szerokim łukiem kolankowym (wtedy ryba lepiej trzyma się haczyka) przy słabszych braniach hak nr 4 z tej samej serii wtedy jest więcej bran ale niestety gorzej z zacięciami gramatura 2-4 w zależności od uciągu wody) Ostatnio lepiej reagowaly na przynętę spłwającą po luku w momencie kiedy zaczęla rysować dno delikatne podbicie by przyneta bya raczej leniwa i nie grzęzła w dnie i aż do skutku pletka fluorek i kij do 7gr. Elvis jest świetnyem wyborem na rzekę tego typu do głowek max 3gr

Edytowane przez Piotr Boruch
  • Like 2

Jesli o jaskolkach ta opowiesc to ja mam kilka pytan :)

-Zauwazyliscie roznice w skutecznosci jaskolki przyczepionej do Drop Shot'a a takiej latajacej na glowce?

-U mnie sprawdzily sie jaskolki w kolorze bialo-srebrynym z lososiowatym "nalotem" i ciemnym grzbiecie. Na kolorowe nic. Jak to u was?

-Czy na 5-6cm jaskole jest szansa zlapac duzego okonia? U mnie najwieksze na takie gumy mialy tylko lekko ponad 20cm.

Edytowane przez Luckyguliver

A mnie się tam wydaje ,że do jaskółek to raczej sztywniejszy kijek powinien być , co by nadać przynęcie jakąś powtarzalną pracę.

A tytułowa delikatna wklejka ? Według mnie mija się z celem.

Team Daiwa 3.0 pomimo ,że wklejka to świetny okoniowy kijek. Nie oddałbym go za najlepsze "pracowniane" twory. Wklejka ma swoje zalety.

Raczej staram się delikatnie w miarę potrzeb - nanofil 0,06 do 0,08 przypon fluorocarbon no może nie 0,10 a raczej 0,14 lub 0,16, natomiast może główki do jaskółek mam nie za dobre bo w moim sklepie się skończyły i nie mogę nigdzie dorwać takich od 1,5 gr do 3 gr, trójkątnych tylko bez kołnierza. Może Kolega ma namiar na jakiś sklep z takimi (tylko przez internet nigdy nie wiem jaki rozmiar haka, na miejscu to sobie dopasuję, jaka wielkość będzie najlepsza np. do jaskółek fish arrow 3 cale tj. 7,5 cm?)

A od czego jest ostry nóż?