Skocz do zawartości

Pac Bay minima 4 - dobór i rozmieszczenie

Rekomendowane odpowiedzi

porównuj również wysokości przelotek i długość stopki.

Z @krzyśkiem jak próbowaliśmy ustalić co mamy za przelotki to nieźle trzeba było się nagłowić a i tak pewności nie było czy to na pewno to co w katalogu.

Powtarzalność tych przelotek jest....   jak się komu wygnie tak jest.

No nic... do Fuji jeszcze dla nich daaaaleeeeka droga.

porównuj również wysokości przelotek i długość stopki.

Z @krzyśkiem jak próbowaliśmy ustalić co mamy za przelotki to nieźle trzeba było się nagłowić a i tak pewności nie było czy to na pewno to co w katalogu.

Powtarzalność tych przelotek jest....   jak się komu wygnie tak jest.

No nic... do Fuji jeszcze dla nich daaaaleeeeka droga.

Wysokość przelotki to już jest całkowita abstrakcja - jak się komuś wygnie przelotkę za bardzo w jedną czy drugą stronę, to rozmiar się zmienia diametralnie :)

A długość stopki jest strasznie trudno zmierzyć - na rysunku z katalogu wydaje się to bardzo proste, ale przelotki czasami wyglądają troszkę inaczej (stopki są tak zagięte, że trudno uchwycić właściwe do pomiaru miejsce).

Czy wyznacznikiem rozmiaru przelotki nie powinna być wewnętrzna średnica pierścienia !!! Łatwo zmierzyć bez zbędnego kombinowania, a powtarzalność średnicy pierścienia jest chyba największa.

Witam rodbildrów, to mój pierwszy post w tym dziale więc proszę o wyrozumiałość.

Potrzebuję pomocy w doborze zestawu przelotek PB Minima HardChrome do wędki Cupido Pallida długości 2,7 m z cw. do 10 g. Bardzo go lubię i chciałem tchnąć w niego drugie życie.

Kij już przygotowany, zdjęte stare przelotki, oskrobany i wypolerowany. Nie wcierałem żywicy bo podoba mi się ten grafitowy kolor.

Długość wklejki to 31 cm, kołowrotek podpinam pod niego klasy 2000.

Chciałem rozmieścić je wg systemu Fuji KR-concept, chyba że macie jakieś inne sugestie. Nie orientuje się w ogóle w oznaczeniach przelotek aby wybrać odpowiednie do uzbrojenia, więc tu moja gorąca prośba o pomoc.

Pozdrawiam, Grzesiek

Dzięki :) o to mi chodziło, ale widzę małe różnice na "starcie" . Będę łowił na plecionkę czy te małe różnice będą miały wpływ na lotność tych najlżejszych wabików ?

Jeżeli będziesz łowił tylko na plecionkę to Dąbkowa propozycja będzie równie dobra ,a na pewno lżejsza. ;)

• 6 miesięcy temu...

Witam.Panowie jestem świerzy w temacie przelotek,ale chcę uzbroić jeden z blanków mhx-a pf 1082ml, lub st1081 w Minima 4 tich.

Jakie wielkości do tych blanków i jakie rozmieszczenie jest najlepsze.Z góry Dziękuję i POZDRAWIAM.

Witam.Panowie jestem świerzy w temacie przelotek,ale chcę uzbroić jeden z blanków mhx-a pf 1082ml, lub st1081 w Minima 4 tich.

Jakie wielkości do tych blanków i jakie rozmieszczenie jest najlepsze.Z góry Dziękuję i POZDRAWIAM.

Podaj kolego jaki masz kołowrotek pod ten kij i druga sprawa minimy w ramce match czy v bo to istotna sprawa myślę ze lepiej v to blank pewnie pod klenia itp. myślę ze 20,12,8,6,5 i 4x4 plus sic4.5 na szczyt wszystkie ramka v ja tak to widzę delikatny stożek na szczycie vałki aby żyłka się nielepiła i ładnie latało , to tak na szybko oczywiście można zrobić małe korekty

Podaj kolego jaki masz kołowrotek pod ten kij i druga sprawa minimy w ramce match czy v bo to istotna sprawa myślę ze lepiej v to blank pewnie pod klenia itp. myślę ze 20,12,8,6,5 i 4x4 plus sic4.5 na szczyt wszystkie ramka v ja tak to widzę delikatny stożek na szczycie vałki aby żyłka się nielepiła i ładnie latało , to tak na szybko oczywiście można zrobić małe korekty

Kołowrotek to Daiwa exceller 2500 lub Spro RedArc 3000.Tak to blanki kleniowo jaziowe 2,75m. Mysłałem o maczowych od dołu 4 sztuki i dalej V z sic na koniec.Jaka są  różnice jeśli zastosujemy V zamiast maczowych od dołu?

Dzięki za poprzednią odpowiedż.

Pozdrawiam.

Metoda prosta i dość skuteczna: zastosuj rozmiarówkę i spacing z grubsza Fuji KR. Zacznij od Minima 20 H, w miejsce przelotek KB daj Minima V w rozmiarze 5, dalej też V, ale 4 i na koniec jedną F 4. Powinno spokojnie działać.

Zamiast KB dobrą robotę robi 4L z dłuższą stopką,Idealnie wypada po 5M

• Like 1

Zamiast KB dobrą robotę robi 4L z dłuższą stopką,Idealnie wypada po 5M

Kolego Dąbek czyli jaki komplet proponujesz? 

Ja zrozumiałem że 20m,12m,5m,7x4L + sic ,czy dobrze?

Bardziej widze to na 20m,12m,8m,6m,5v,4x4v +sic może tak bedzie lepiej?