Skocz do zawartości

Pac Bay minima 4 - dobór i rozmieszczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Można mieć Torzite w rozsądnych pieniądzach, jeżeli ktoś nie chce wydawać 400zł na przelotki, są sposoby żeby to obejść znane nie od dziś i już dawno temu stosowane. Największy wpływ na szybkość i tak ma tunel plus szczytowa, pierwsze 3-4 największe 20-10-5.5-4kb a co za tym idzie najdroższe przelotki dajemy Alconite a tunel w Torzite, wychodzi szybko, przystępnie cenowo i zdrowo dla linek.

Zrobiłem małe zestawienie cenowe:

Alconite 20-10-5.5-4kb-5x4kt Torzite + szczyt Torzite 240zł

PB Minima TiCH (bo tylko te jako tako się do czegokolwiek nadają) 20-10-5-4V-5x4 156zł!!! do tego jeszcze szczytowa Torzite (jeżeli rzeczywiście walczymy o wagę i nie chcemy zamulać szczytu) i mamy uwaga 212zł

Nie ma oszczędności na drucie, 38zł to cena dobrej żyłki, lub dorzucają 10-15 jakiejś ekonomicznej plecionki. Warto? Moim zdaniem nie.

Ja jestem na nie, miałem wędki na Minimach i mam takie same obserwacje jak @siatkaz. Pierwszy kontakt euforia że mozna tak tanio i lekko, a po czasie jednak rozczarowanie, linki niszczą się dużo szybciej szczególnie gdy łowi się ryby :D większe tarcie. Jeżeli ktoś kolekcjonuje wędki za szafą to Minimy są idealnym rozwiązaniem, tam linek nie żrą :)

Ja już druciaków nigdy nie założę, wolę ciężkie Alconite i wolniejszy szczyt, niż lekkie i żrące linki druty.

Edytowane przez gajosik
  • Like 2

Ja w takim razie uzywamm innych minim. Mam na kijach zarowno chard chrome jak i tichromy i nic sie nie dzieje....z opini kolegi wynika ze duże pracownie choćby rodmas fishingrod northrods robią buble - używając w swoich wyrobach właśnie tych przelotek. Odważna teza...

• Like 1

• 5 miesięcy temu...

Odgrzeje sprawe. Opinie skrajne wiec moze ktos ma jakies nowe ciekawe wnioski na + lub na - przelotek Minima. Mianowicie czy w zastosowaniu przy kiju 8 lb setu przelotek minima + sic na szczycie mozna miec obawy o zużycie przelotek uzywajac plecionki o deklarowanej mocy 8 lb ? Nie mam do tych przelotek przekonania choc moze nie potrzebnie spusuje je na straty.

Pozdrawiam

Mam te czarne trzeci sezon przy kijku boleniowym i jak narazie zero oznak zużycia, wędkuję przynętami od 6 gram do 20 gram tylko że z żyłką. Zamontowane były właśnie ze względów finansowych i jak narazie nie żałuję, chociaż z czasem zlecę zmianę ich na torzite bo są ładniejsze;-)

Nie no maks to 8 gram lacznie. Roznie pisza o nich stad pytanie bo rzekomo plecionka powoduje naciecia (rowki) tych minim wiec wole popytać. A ty kol. Hubertus chyba sporo tego zakladasz do UL i L nie ma z tym problemow? Byly jakies uwagi co do nich ?

Fakt, zakładam naprawdę dużo i sam używam w swoich UL, brak zastrzeżeń i uwag.

Nie tyle mnie martwi ciezar przynet co np regularne przylowy . Wiadomo napieta plecionka i szorowanie plecionki pod ciezarem ryby czy to nie ma wplywu ze linka moze uszkodzic przelotki ?

Regularnych przyłowów życzę jak najwięcej, chociaż jeśli będzie to po kilka ryb dziennie, to warto zbudować inny kijek. A co do przelotek i plecionki to musiało by ich być bardzo dużo. Jak kolega zniszczy na przyłowach przy plecionce 8 lb w ciągu roku przelotki, to poprosze do mnie, przewinięcie gratis.

Pac bay używam tylko do żyłki, , na pletki nie łowię , aczkolwiek trochę wędek na minima zrobiłem  , i nie miałem sygnałów żeby coś było nie tak z nimi...

Natomiast ostatnio kolega po dwóch latach użytkowania S6 minima z pletką zauważył ślady zużycia, i przelotki będziemy wymieniać...

• 5 miesięcy temu...

Odgrzeje kotleta.

Mam zamiar ubrać xzoge taka-g 66-3kg w takie przelotki : https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Przelotki-Minima-MATCH%2C-TiGRAY/434

Ceną przebijają Fuji KR alconite także pewnie są niezłe.

Nie tędy droga, Xzoga 3kg to nie UL i tych przelotek nie poradzę do Zoski. Ogólnie to TiCh praktycznie nie używam, stal ta sama co w Hard Chrome, jedynie pokryte warstwa "wzmacniającą", jak dla mnie szkoda kasy, dlatego jak minima to do UL i zwykłe srebrne.

Pod Zośkę daj Alco Fuji lub coś z S6, a co do ramki to czy KR czy KL to już Twój wybór.

• Like 1

A po co alconite ?! Jak chcesz lekko to weź sicki slim ew pocienione S6 z FA. Alconite mają gruby pierścień i są nie ładne ;) Uzbroilem w nie ostatni swój kij i patrzeć na te grube ringi już nie mogę ;)

Edytowane przez "Paweł"

Ogladaliscie chłopaki nie płaczą tam był taki tekst " oddał bym za nią rękę i wiesz co?......i bym k....a dziś nie miał ręki" ja niestety kiedyś był oddał rękę za minimy i dziś bym k..... Nie miał ręki ;) to tak w skrócie ;)

Paweł a pamiętam dyskusje z poprzedniej strony i z kilku jeszcze tematów.

Tak samo miałem, a potem ostrzegałem ale niektórzy muszą się sami przekonać. 

Kolego gruu kup na wyprzedaży sic, alco lub s6. Może i na szczycie będzie ciut ciężej ale uwierz mi, że lepiej. 

Jak minimy to srebrne bo gorsze kosztują i jak masz do przezbrojenia jakąś wklejkę mikado lub dzakson. 

Zawsze można polecieć i dobrze i miarę oszczędnie , czyli np dwie pierwsze od kręcioła dać Sic slim a reszta torzitte . Na szczycie będzie leciutko a trochę kasiorki zostanie ...jak ktos nie ma cisniennia na całośc w torzitte ,to rozwiązanie jest idealne. Choc ja należę do tych co mają ciśnienie  ...

Pozdrawiam

Edytowane przez "Paweł"

A ja tam lubię minimy :)

Tak przekornie :)  

Do łowienia żyłką jak najbardziej, ale z dużym naciskiem na słowo żyłką...

plecionka to dla nich śmierć...i to szybsza niż szybka :)

Dobrze działają też pod Nanofilem , co od wiosny udowadnia mi kumpel łowiąc , i to wcale nie mało , kijkiem zbrojonym w minimy plus sic na szczycie...

Na przelotkach najmniejszych śladów zużycia...

Są lekkie, są tanie, jak dla mnie rewelacyjnie się prezentują , właśnie w klasycznych konstrukcjach typu  "old school"...

Ja tam się na nich nie zawiodłem, pod jednym wszak warunkiem...Żyłka jest tu słowem kluczem do trwałości :)

Ale to tylko moja skromna opinia...

• Like 2

Tomek tutaj nie chodzi tylko o przelotki, ich trwałość a o trwałość linki. 

Uwierz mi, że żyłka też szybciej dostaje w d. na druciakach niż na każdych innych porcelankach. 

Oczywiście tak jak pisałem wyżej mają i plusy, a właściwie jeden duży plus - są tanie.