Skocz do zawartości

Pac Bay minima 4 - dobór i rozmieszczenie

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Pytanie do posiadających przelotki PB Minima: jak to się sprawuje w temperaturach w okolicy 0 i trochę poniżej. Czy malutka średnica nie powoduje natychmiastowego zalodzenia przelotki i uwięzienia plecionki (sandaczowanie późną jesienią ) :unsure:

Chodzi o to, że średnica jest właśnie większa niż w innych przelotkach z wkładem ceramicznym.

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Czy używał ktos tych ze złotym ringiem?

Wygladają naprawdę fajnie ,tylko mam wątpliwości czy ten azotek tytanu(lub cokolwiek to jest)nie zlezie po jakimś czasie?

Pierwszy kij robiony na "Zirkoniach" mam gdzieś od 2000 roku. Używany regularnie i swego czasu dość często tylko z plecionką. Nie jestem w stanie dostrzec jakiegokolwik zużycia. Bazując na informacjach znalezionych na forach w US to są te same wkładki, jedynie pocienione.

Mogę polecić, do estetyki też nie można się przyczepić. Choć plany na przyszłość idą w kierrunku niebieskich pierścieni na blue rapidach.

Tomek.

Co do obmarzania to jest zupełnie na odwrót, im cieńszy spiek tym wolniej obmarza, im wiecej materiału na spieku tym więcej wody zbiera się na przelotce i ma "czas" na zamarzniecie. Mitem jest że większe przelotki zamarzają wolniej. Jedynym parametrem decydującym o tym czy przelotka zamarza szybciej czy wolniej jest ilość wody która gromadzi się na jej wkładce...No i oczywiście jakośc wkładki,- im większa porowatość spieku tym zamarzanie szybsze.

• 2 tygodnie później...

25 to 2,62, 7 to 0,26g. Sukinkot jestem wredny więc zapuszczałem test ze ścieraniem, plecionka na okrągło przez przelotkę umieszczoną w brudnej wodzie, napęd elektryczny i 5-6 godzin przewijania. Nie było śladów na przelotce i lince.

Cześć. Test był ciekawy. Ja mam ciągle obawy jak to z żyłką zagra. Dziś zrobiłem podobny test na mojej wędce kleniowej zbudowanej na przelotkach PB Hialoy. Zawiesiłem na niej 1,5kg obciążenie na żyłce 0,2mm i próbowałem podnieść je tak by żyłka się trochę rozciągała a obciążenie mocno wyginało blank. Po 150 próbach, żyłka była przy przelotce szczytowej była, bardzo mocno postrzępiona i łatwa do zerwania. Podobny test przeprowadzony na wędce z przelotkami Fuji Aclonite + Sic na szczycie nie naruszył powierzchni żyłki. Czy mógłbym któregoś z użytkowników posiadających wędkę zbudowaną na Minimach 4 poprosić o wykonanie podobnego testu? Myślę, że wynik tego eksperymentu dobrze zobrazowałby realną jakość tych przelotek. Dziękuje.

Ale jaja, mało się w gacie nie zlałem ze śmiechu :lol: , jak już ryby nie biorą to lepiej napić się piwa z kumplami niż podnosić 150 razy ciężarek na żyłce. Przelotki PBm4 są rewelacyjne i na pewno nie tną żyłki a zużycie żyłki na tak małym odcinku jak podczas testu nie wystąpi nigdy w rzeczywistości gdyż wcześniej 150 razy zmienisz żyłkę na nową. Zamiast się wygłupiać to lepiej kupić sic-a na szczyt i nie robić z ludzi małp.

• Like 1

Nikt tu ludzi z małp nie chce robić - źle mnie zrozumiałeś. Możesz mi wierzyć lub nie ale taka cecha przelotek podczas wędkowania na przelewach, kiedy to dość często trzeba uwalniać wobka zaczepionego o patyki lub trawę sprawia że nawet bardzo dobre żyłki po 2 - 3 wypadach są zniszczone. Nigdy bym nie wpadł na taki pomysł by butelkę z wodą w ten sposób podnosić, ale jeden kijek jakoś w dziwny sposób osłabiał mi żyłki a drugi spisywał się bez zarzutu. No i ten test wyjaśnił mi wszystko. Też byłem zapewniany, że te przelotki są jak najbardziej OK itd. No tak nie ma w nich rowków i łowienie plecionką nie jest problemem. Ale to co się dzieje z żyłką po kilku łowieniach nie napawa radością stąd moje pytanie. Nie rozumiem tylko skąd w Tobie tyle uszczypliwości...

Nie chodzi o uszczypliwość tylko jak wyobrażasz sobie dorosłego faceta, który siedzi z ciężarkiem i liczy podnoszenia na kiju? Ja łowię tymi przelotkami cały sezon i wszystko jest O.K, przelotki są super alternatywą dla drogich tytanów (w moim odczuciu są jeszcze lepsze). To, że żyłka niszczy się na przelot/kach/ce jest sygnałem aby sprawdzić czy aby któraś nie jest uszkodzona (to może wystąpić nawet w najlepszym sic-u), ja w takim przypadku przewlekam pończochę przez pierścienie i sprawdzam czy gdzieś się nie zaczepia, to jest dość miarodajny test, jeśli któraś z przelotek ma wadę wymieniam na nową. Swoją drogą bez względu na wkłady ja wymieniam żyłkę co 2-3 wyprawy.