Skocz do zawartości

Pac Bay minima 4 - dobór i rozmieszczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zrobiłem sobie kijek na okonie na tych przelotkach, mam go od kwietnia i kilka tyg temu zmieniałem trzy ostatnie przelotki-rysy. Na młynku mam nawinięty nanofil 0,08 i rzadko przekraczałem 6g+ wabik nawet do 12cm. Kijek przerobił sporo okoni 30 i 40+ ..  stąd te rysy. Ogólnie przelotki leciutkie, ale dobre pod kijki na małe rybki i "mokroprzynęty"

Mam Tich-y na Seekerze 652 i Phenixie FX 902 nie zauważyłem by były to przelotki do łowienia małych rybek i na mikroprzynęty bo najczęściej łowie tymi kijami w zimnych porach roku ale ryby 40-60cm sporadycznie stosując plecionkę. Wspomniane kije nie mają ani jednej drobnej ryski na przelotkach po roku użytkowania.

W Seekerze mam szczytową Tich a w FX 902 FST. Niemniej słyszałem wielokrotnie że szczytowe Tich-y padają pod plecionką i są to wiarygodne opinie.

Co do ich delikatności też bym nie przesadzał (obyśmy tylko takie ryby łowili B)  które nam niszczą przelotki) i wydaje mi się iż stosowanie ich do kijów do 14g wyrzutu jest i tak z dużą dozą rezerwy i niedowierzania - dobrym i bezpiecznym rozwiązaniem....

Edytowane przez Rheinangler

• 2 tygodnie później...

w ciepłe pory roku jestem na rybach prawie codziennie.

Pozazdrościć tylko, ostatnimi czasy dla mnie 3 razy w miesiącu to dużo. Ale zauważyłem, że rzadkie wyprawy smakują inaczej.

Co do przelotek to dla mnie rec spinn biją wszystkie inne w tym segmencie.

• 2 miesiące temu...

Odgrzewam kotleta ;)

Ma/ miał ktoś patyk zbrojony w te przelotki (spinning)? Jak się sprawują i czy wytrzymują kontakt z plecionką? Rozważam zakup takowych do okoniowego patyka i zastanawiałem się na ile stanowią alternatywę do tytanów Fuji. Poza ceną, rzecz jasna. Wabie będą lekkie, główki góra 6 gr, a linka to wyłącznie plecionki o mocy do 6-7 lb.

Na dziś raczej nie. Bo kto wie co nam szykują producenci na nowy sezon

OK. Dzieki za odpowiedz.

Czarne minimy uzywam i lubie. W lekkich dlugich wedkach innych nie zakladam i nie planuje.

Myslalem zeby sprobowac tych tytanow...ale to wpierw musza wypuscic na rynek :)

• 1 miesiąc temu...

Witam

Proszę o propozycje przelotek do takich blanków, konkretnie PB Minima 

S871-2  PB Minima4 Hard pod kręcioł Shimano 2000

MB842-2 PB Minima TiChrome pod kręcioł typu Ryobi 3000-3500 Daiwa 2500

ST1024f  PB Minima TiChrome pod kręcioł Daiwa Emblem 3000

Przy okazji zastanawiam się nad rozmiarami pierścieni Winding checks do uchwytów KSKSS które planuje do tych kijków, odpowiednio dla S i MB SKSS 16 dla ST17, jak ktoś składał lub ma, prośba o zmierzenie pierścieni, jeśli to możliwe.

Pozdrawiam

Czy mogę prosić szanowne grono o chwile refleksji nad poniższymi pomysłami

do blanku S871-2

PB Minima4 Match Hard 16--8--5--4V--4L-3x3W +top, nie bardzo wiem jaka konkretnie przelotkę zastosować, będę wdzięczny za wskazówki.

Do blanku MB842-2

PB TIChrome V 30--16--10--8--7L--6L--6L+ top, podobnie proszę o wskazówki co do przelotki

Do blanku ST1084f

PB TiChrome V 30--16--10--8v--8L--7--6--6  + top, podobnie proszę o wskazówki co do przelotki

Będę wdzięczny co wszelkich wskazówek, chce jak najszybciej złożyć zamówienie  B) 

S871-2

Match 16--8--5

http://www.mudhole.com/Rod-Building/minima-4/XM4XG-Minima-4-Match-Guides-Hard-Chrome

4L--4x3W (lub tak jak podałeś,też będzie dobrze)

http://www.mudhole.com/Rod-Building/minima-4/XF4XG-Minima-4-Fly-Guides-Hard-Chrome

MB842-2  

Match 20--10--6

http://www.mudhole.com/Rod-Building/minima-4/CM4CG-Minima-4-Match-Guides-TiChrome

5V

http://www.mudhole.com/Rod-Building/minima-4/CSV4CG-Minima-4-Spinning-Guides-TiChrome

4x4L (lub 4V)   http://www.mudhole.com/Rod-Building/minima-4/CF4CG-Minima-4-Fly-Guides-TiChrome

ST1084F

To samo co MB tylko wlotową ustawiasz w okolicy 68-70cm od stopki kręćka i między (czyli ok 8-10cm dalej jak w MB) i między Match 6 ,a 5V wstaw 6V.

ST1084F

To samo co MB tylko wlotową ustawiasz w okolicy 68-70cm od stopki kręćka i między (czyli ok 8-10cm dalej jak w MB) i między Match 6 ,a 5V wstaw 6V.

tylko jedno pytanie, czy 20 nie będzie za mała pod Daiwę 3000, reszta jak najbardziej do mnie przemawia.