Skocz do zawartości
  • 0

DrDepth i Garmin echoMap 91sv

joza67

Pytanie

Witam i mam małe pytanko do znawców tematu.

Czy jest możliwe nagrywanie logów na tego Garmina i później obrobienie tego materiału i stworzenie mapy batymetrycznej w programie DrDepth ?

Jeżeli tak to proszę o wszelką pomoc i podpowiedzi jak to zrobić ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam i mam małe pytanko do znawców tematu.

Czy jest możliwe nagrywanie logów na tego Garmina i później obrobienie tego materiału i stworzenie mapy batymetrycznej w programie DrDepth ?

Jeżeli tak to proszę o wszelką pomoc i podpowiedzi jak to zrobić ?

Nie jest możliwe. Pracują nad oprogaramowaniem.

• 0

Andrzej , powiem tak co jakiś czas dzwonie do Garmina i truje im nabiał. Oprogramowanie jest w testach i koniec roku na 99% w sprzedaży, a co z tego wyjdzie zobaczymy.

Trzeba poczekać,nie mam pojęcia jak zbierać logi. Myślę, że będzie nowy soft i wtedy z programem to wszystko ruszy.

• 0

Myślę, że chcą nam zaprezentować możliwości techniczne urządzeń Garmina (echosond). W drugim dniu ćwiczenia praktyczne na wodzie. Jak przyjedzie ktoś z pojęciem o tym co chce przekazać to parę rzeczy będę chciał dopytać u źródła. Mam tylko nadzieję, że nie będą ci sami specjaliści co na Targach w Poznaniu.

• 0

Myślę, że chcą nam zaprezentować możliwości techniczne urządzeń Garmina (echosond). W drugim dniu ćwiczenia praktyczne na wodzie. Jak przyjedzie ktoś z pojęciem o tym co chce przekazać to parę rzeczy będę chciał dopytać u źródła. Mam tylko nadzieję, że nie będą ci sami specjaliści co na Targach w Poznaniu.

A można gdzieś na takie szkolenie się załapać? Na targach można coś od nich wydobyć? Niby każdy coś wie ale jak ktoś pokaże jakieś sztuczki to jakoś łatwiej.

• 0

A to już zależy co kogo interesuje. Np. proszę się liczyć z tym, że po upływie gwarancji sprzęt nie będzie naprawiany tylko wymieniany na nowy (nawet na kolejny nowszy model) za część jego wartości. Bez względu na to czy zepsuje się pierdółka czy coś poważnego. Im nasze urządzenie było starsze tym więcej zapłacimy za nowe. Będzie wchodziła kolejna generacja Panoptixa - bo aktualna jest .... powiedzmy niedoskonała. Ale przy aktualnej cenie 1499 euro za przedni plus 1499 euro za tył, to dużej popularności na naszym rynku nie zrobi.

• 0

Program 

Quickdraw Contours

do tworzenia map na Garminie .. ;)  

https://buy.garmin.com/en-US/US/prod543340.html 

www.panbo.com/archives/2015/11/garmin_2016_quickdraw_sonar_charting_smaller_panoptix_striker_and_lots_of_chirp.html 

Edytowane przez Demensiq

• 0

Linki nie hulają u mnie.

Super. I efekty od razu widać na ekranie. Zastanawia mnie jednak czy będzie to hulało na 71/91?

I kiedy będzie nowy soft aby móc zbierać logi. Na obecnym nie widzę takiej możliwości. 

Ma być darmowo instalowany na nowych COMBO Garmina.  Ile będzie kosztowała wersja do zainstalowania na posiadanych modelach?

https://buy.garmin.com/en-KV/easterneurope/en-IE/IE/prod543340.html

Jeszcze niedostępny.

https://buy.garmin.com/en-US/US/prod543340.html

Hurrrrrrrrraaaaaaa!!! Darmo. To dali konkurencji popalić.

This software feature will come standard on the new 2016 echoMAP CHIRP products, and will be available as a free software update for all other echoMAP and many GPSMAP series products. It can be used with any depth transducer, including Garmin Panoptix, HD-ID, DownVü, and NMEA 2000 transducers. To learn more about Quickdraw Contours and all of 

Edytowane przez godski

• 0

A tego to nie wiem bo to wczoraj się ukazało z tego co wiem to wysokie modele beda mogły to zaktualizować za free a jak będzie z 71,91 sv   hmmmm 

Start Creating Your Own Maps

Quickdraw Contours software is included on the echoMAP™ CHIRP combo series. It’s also available as a free software download for echoMAP series, GPSMAP® 7400/7600 chartplotter series and GPSMAP 8000/5x7/7x1/8x0/10x0 series.

Edytowane przez Demensiq

• 0

A tego to nie wiem bo to wczoraj się ukazało z tego co wiem to wysokie modele beda mogły to zaktualizować za free a jak będzie z 71,91 sv   hmmmm pewnie trzeba bedzie dokupić za pare groszy ale chyba warto 

;)

Start Creating Your Own Maps

Quickdraw Contours software is included on the echoMAP™ CHIRP combo series. It’s also available as a free software download for echoMAP series, GPSMAP® 7400/7600 chartplotter series and GPSMAP 8000/5x7/7x1/8x0/10x0 series.

71/91SV to urządzenia z serii EchoMap. Więc nam się należy jak psu buda.

• Like 1

• 0
Quickdraw Contours

Available January 2016

Part Number: 010-QUICK-00

Email me when Quickdraw Contours is available

TERAZ CZEKAM NA E-MAIL  :D  :D  :D  W styczniu  :(  :(  :(

http://www.marketwatch.com/story/create-or-improve-existing-fishing-maps-with-garmin-quickdrawtm-contours-2015-11-04

Edytowane przez godski

• 0

A myślałem, że podam jako pierwszy ten news  :D

post-53519-0-16412200-1446799174_thumb.jpg

Stwórz na ekranie własne mapy w jakości HD
  • Łatwe w obsłudze, bezpłatne oprogramowanie, które błyskawicznie tworzy spersonalizowane mapy HD z izobatami co 30 cm
  • To Twoja mapa — możesz zachować dane dla siebie lub udostępnić je firmie Garmin i innym użytkownikom
  • Po prostu płyń, a Quickdraw Contours sam utworzy mapy
  • Pokazuje, gdzie zarejestrowano dane, aby jak najlepiej wykorzystać czas spędzony na wodzie
  • Zaznacza punkty szczególne (POI), takie jak znaki nawigacyjne, doki, pomosty, zatopione drzewa lub miejsca połowów, które są przechowywane razem z mapą (nie z punktami)

Teraz możesz błyskawicznie tworzyć na ekranie mapy w jakości HD z izobatami co 30 cm niemal każdego akwenu. Nie musisz wysyłać żadnych danych ani czekać — wyniki są natychmiast wyświetlane na ekranie zgodnego plotera nawigacyjnego Garmin. A co najważniejsze — to Twoje mapy. Udostępniaj je, jeśli chcesz, lub zachowaj dla siebie. Są Twoje.

Bezpłatne, proste w obsłudze oprogramowanie Quickdraw Contours nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy z zakresu hydrografii. Jedyne co musisz robić, to płynąć — aplikacja sama tworzy mapy. Oprogramowanie może być używane z dowolnym przetwornikiem Garmin Panoptix™, dowolnym sonarem HD-ID™ i z każdym przetwornikiem Garmin DownVü™ z technologią CHIRP lub przetwornikiem głębokości zgodnym ze standardem NMEA 2000®. Jeśli na pokładzie zainstalowany jest więcej niż jeden sonar, najodpowiedniejszy z nich zostanie wybrany automatycznie. Im lepszej jakości przetwornik, tym bardziej szczegółowa mapa. Za pomocą przetwornika Panoptix możesz zarejestrować około 1500 godzin materiału na karcie o pojemności 2 GB.  Przy prędkości 10 mil/h można uzyskać pokrycie około 100 000 akrów. Z przetwornikiem Panoptix możesz dokonać naprawdę niesamowitych rzeczy.

Dane mapy można zapisywać na karcie SD, w tym mapy Garmin BlueChart® g2 lub BlueChart® g2 Vision®.

Szybkie wyświetlanie odwiedzonych miejsc

Oprogramowanie Quickdraw Contours pokazuje odwiedzone miejsca na wodzie. Możesz z łatwością sprawdzić, na jakich obszarach użyteczne dane o głębokości zostały już naniesione na mapę, a jakie są jeszcze niekompletne.

Opisywanie punktów szczególnych

Zaznaczaj i opisuj znaki nawigacyjne, zatopione drzewa, ulubione miejsca połowów, zatopione obiekty, doki, pomosty i różne inne punkty szczególne, które chcesz zapamiętać na mapie.

Łatwe wyświetlanie izobat

Łatwość tworzenia map w jakości HP z izobatami co 30 cm jest naprawdę zdumiewająca. Aby osiągnąć najlepsze rezultaty, polecamy stosowanie przetwornika Panoptix. Wyobraź sobie, że możesz zobaczyć izobaty dna swojego ulubionego stawu, rzeki, małego jeziora lub innego nieopisanego na mapach akwenu, w którym masz ochotę połowić lub popływać.

Ulepsz swoje mapy akwenów morskich

Wiele portów i przystani nie ma szczegółowych map. Za pomocą oprogramowania Quickdraw Contours możesz utworzyć mapy wyświetlające na ekranie wyraźnie opisane izobaty. Możesz również ulepszyć już istniejące mapy wyświetlające położenie podwodnych gór, uskoków, szczelin lub wraków.

Twórz własne mapy

Oprogramowanie Quickdraw Contours jest dołączone do urządzeń wielofunkcyjnych serii echoMAP™ CHIRP. Jest również dostępne do bezpłatnego pobrania dla urządzeń serii echoMAP, ploterów nawigacyjnych serii GPSMAP® 7400 i serii GPSMAP 8000/5x7/7x1/8x0/10x0.

• Like 2

• 0

No nie byłeś pierwszy, my tu wszyscy czekamy na te program i śledzimy i nękamy Garmina

ale możesz się zrehabilitować i powiedzieć kiedy będzie program do ściągnięcia i czy ten nowy soft 2.80 już hula i co w nim poprawili. :)

• 0

Toć kolega @godski podał - styczeń 2016. Aczkolwiek ja mam informację 1 kwartał 2016. Będzie to będzie  ;)

Mnie martwi coś innego, piszą że nie każdy przetwornik będzie w stanie generować tą mapę. Oczywiście panoptix (1499 euro) ( podkreślają to na każdym kroku) i przetworniki z CHIRP a to eliminuje przetworniki z 91SV i 71SV bo one są bez CHIRPa...

Edytowane przez Paprykarz