joza67 Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Witam i mam małe pytanko do znawców tematu.Czy jest możliwe nagrywanie logów na tego Garmina i później obrobienie tego materiału i stworzenie mapy batymetrycznej w programie DrDepth ?Jeżeli tak to proszę o wszelką pomoc i podpowiedzi jak to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Niestety zawarte jest również takie sformułowanie:Oprogramowanie może być używane z dowolnym przetwornikiem Garmin Panoptix™, dowolnym sonarem HD-ID™ i z każdym przetwornikiem Garmin DownVü™ z technologią CHIRP lub przetwornikiem głębokości zgodnym ze standardem NMEA 2000®. Jeśli na pokładzie zainstalowany jest więcej niż jeden sonar, najodpowiedniejszy z nich zostanie wybrany automatycznie. Im lepszej jakości przetwornik, tym bardziej szczegółowa mapa. Za pomocą przetwornika Panoptix możesz zarejestrować około 1500 godzin materiału na karcie o pojemności 2 GB. Przy prędkości 10 mil/h można uzyskać pokrycie około 100 000 akrów. Z przetwornikiem Panoptix możesz dokonać naprawdę niesamowitych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szpiegu Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Mam nadzieje ze Garmin sobie nie strzeli w kolano i nie wytnie 90% użytkowników tym że quickdraw nie będzie chodził na przetwornikach gt-40 bo będzie to po prostu obciach a i kolejni potencjalni klienci będą mieli łatwiej przy podejmowaniu decyzji w związku z zakupem echosond innych marek. chociaż z tego co widzę to gt-40 jest w technologi CHIRP więc powienien działać Edytowane 6 Listopada 2015 przez szpiegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Toć kolega @godski podał - styczeń 2016. Aczkolwiek ja mam informację 1 kwartał 2016. Będzie to będzie Mnie martwi coś innego, piszą że nie każdy przetwornik będzie w stanie generować tą mapę. Oczywiście panoptix (1499 euro) ( podkreślają to na każdym kroku) i przetworniki z CHIRP a to eliminuje przetworniki z 91SV i 71SV bo one są bez CHIRPa...Coś kombinujesz kolego Chyba że czegoś nie rozumiem.Przetwornik GT-40 ma chirp. Napis na opakowaniu:HD-ID 77/200 KhZ, 500wDovnVu: Chirp 455/800 kHz, 500W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Przetwornik ma a echosonda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) A echosonda ma HD-ID A to już załatwia sprawę, da się używać. Edytowane 6 Listopada 2015 przez Paprykarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 To lux. Gdy ktoś znajdzie nawet wersję testową niech da cynk.Chociaż bez zmiany softu w echu nic się nie da zrobić. A w 2.80 nie ma możliwości robienia logów według mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Wydaje mi się, że to właśnie to oprogramowanie będzie zapisywać log i jednocześnie będzie zamieniało go na mapę. Jest w opisie zawarty taki fragment; Teraz możesz błyskawicznie tworzyć na ekranie mapy w jakości HD z izobatami co 30 cm niemal każdego akwenu. Nie musisz wysyłać żadnych danych ani czekać — wyniki są natychmiast wyświetlane na ekranie zgodnego plotera nawigacyjnego Garmin. A co najważniejsze — to Twoje mapy. Udostępniaj je, jeśli chcesz, lub zachowaj dla siebie. Są Twoje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 joza67 Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Też czekam z niecierpliwością na to oprogramowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Już wiem, że taki zestawik sobie sprezentuje.Zastanawiam się tylko od kogo go kupić aby wszystko wytłymaczył.Widzę Paprykarz, że masz sporą wiedzę na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 To fakt kolega posiada wiedzę, a ogólnie mówiąc 71sv czy 91 sv mają bardzo proste w obsłudze urządzenia, a jeśli ten darmowy program się sprawdzi, o to już będzie rewolucja i konkurencja zostanie w tyle.Mam nawigację Garmina z dożywotnią aktualizacją map i powiem szczerze super sprawa, co parę miesięcy aktualizuje mapy za free i jest OK. Firma się stara , a jak będzie tak podchodzić do echa , tak jak do nawigacji to już jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Oj tam stara się. W zeszłym roku jadąc przez Norwegię jechałem trasą której nie było na mapie Garmina. Tunel o długości bodajże 10 km oddany ponad rok temu był nie ujęty na mapie. Pod koniec października była aktualizacja, jak bozia da, to może w tym roku uda się sprawdzić czy już go nanieśli. Używam Nuvi 2597 i map 2016.20 ( też z dożywotnią aktualizacją) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Aktualizowałem wczoraj, mapy nowe weszły bez problemu. Z ostatniej aktualizacji , jeśli chodzi o Polskę to problem z rozjazdami na S8 chyba nie zdążyli, mapy europy zachodniej - nic do zarzucenia. Ogólnie wygoda no i brak opłat co jest dużym plusem , Program Garmin express prosty i przyjazdny, oby tak było z programem do echa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Aktualizowałem wczoraj, mapy nowe weszły bez problemu. Z ostatniej aktualizacji , jeśli chodzi o Polskę to problem z rozjazdami na S8 chyba nie zdążyli, mapy europy zachodniej - nic do zarzucenia. Ogólnie wygoda no i brak opłat co jest dużym plusem , Program Garmin express prosty i przyjazdny, oby tak było z programem do echa. Skąd pobrać mapy? Pasują do echa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Do echa można chyba wrzucić tylko mapę topo ( a drogowa Europy powiązana jest kluczem z urządzeniem). A po co Ci mapa drogowa w echu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Do echa można chyba wrzucić tylko mapę topo ( a drogowa Europy powiązana jest kluczem z urządzeniem). A po co Ci mapa drogowa w echu ? Z ciekawości pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 A możesz Paprykarz opisać nieco bardziej taki zestawik z przetwornikiem panoptix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 A możesz Paprykarz opisać nieco bardziej taki zestawik z przetwornikiem panoptix.Z przednim czy tylnym Panoptixem ? I co dokładnie chciałbyś wiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 joza67 Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Oj tam stara się. W zeszłym roku jadąc przez Norwegię jechałem trasą której nie było na mapie Garmina. Tunel o długości bodajże 10 km oddany ponad rok temu był nie ujęty na mapie. Pod koniec października była aktualizacja, jak bozia da, to może w tym roku uda się sprawdzić czy już go nanieśli. Używam Nuvi 2597 i map 2016.20 ( też z dożywotnią aktualizacją)Bo to tunel był i go nie widzieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 francisco scaramanga Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Jeden aby widział do przodu a drugi pod łódź. Fajna sprawa i przed zakupem chcę wybrać pełny zestawik.I z tego co widzę model GPSMAP® 7410xsvSłabo jest opisany.Zamierzam wybrać się na targi do Łodzi i być może będą mielibte zabawki pokazane.Czy logi które zapisuje w Lowrance będę mógł wgrać do tego Garmina?Czy logi zapisywane w Garmin będę mógł obrabiać na kompie w dr depth?Jest też model echoMAP™ CHIRP 92sv jakie są zalety i wady do opisanego powyżej?Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Jak chcesz obejrzeć 7410xsv to jest wystawiony w showroomie Garmina w Warszawie. Możesz pobawić się nim na ściance prezentacyjnej do woli ( w trybie symulacji oczywiście).Nie podejrzewam aby logi z lowrance'a można było odtwarzać w Garminie, format zapisu danych jest inny. Zaletą echoMap 92 sv jest zdecydowanie cena. 7410xsv to 4200 euro plus przetwornik to kolejne 500 euro, do tego dwa panoptixy po 1499 euro każdy. Ja 7700 euro za taki zestaw bym nie dał, nawet gdybym defekował dolarami. Po godzinnym używaniu panoptixa mam bardzo mieszane uczucia co do jego efektywności w praktycznym użyciu. Podejrzewam, że jego twórcy też, bo w przyszłym roku ma być premiera nowej wersji. A może zbyt przywykłem do skanowania bocznego, (tester Garmina też ciągle uciekał do skanowania bocznego i w dół jak chciał coś pokazać ). Ekran dotykowy, który miał reagować na palec w rękawicy nie reagował. Dopiero po jego namoczeniu i położeniu na ekranie 2-3 cm kwadratowych powierzchni (palca w rękawicy) działał. Czubek palca - zapomnij. Na szczęście nie reagował na chlapanie wodą. Urządzenie jest ładne, prawie tak ładne jak Humminbird ONIX albo ION.Technicznie i wizualnie są do siebie bardzo podobne. Równie ciężkie. Jeżeli chcemy uczynić z nich centrum do zarządzania innymi urządzeniami (panoptix , AS 360, radar, sterowanie silnikiem i co tam jeszcze kto sobie wymyśli ) to wydatek będzie uzasadniony. Jeżeli zależy nam na dużym ekranie i wyszukiwaniu ryb oraz struktur w wodzie to można kupić coś z równie dużym ekranem ale znacząco tańszego a to co zostanie przeznaczyć np. na zakup znanego kołowrotka, które znane są głównie z tego, że są do du.. Albo na co tam kto chce. *Powyższe opinie są jedynie wynikiem moich obserwacji oraz odczuć z użytkowania i nie stanowią oceny powyższego sprzętu, którą zapewne każdy może mieć zupełnie odmienną. Szczególnie po wielomiesięcznym użytkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 A czy któryś z garminów współpracuje z silnikiem trolingowym np Motor Guide? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Jaki zakres współpracy ?Bo przetwornik można https://buy.garmin.com/pl-PL/PL/shop-by-accesories/transducers/motorguide-trolling-motor-transducer-adapter-8-pin-/prod151732.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 Pływanie po wyznaczonym kursie (izobatach ) Sterowanie silnikiem za pomocą przycisków na sondzie. Tak jak to jest w przypadku Lowrance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysztof Kacprzak Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 A czy któryś z garminów współpracuje z silnikiem trolingowym np Motor Guide?Na Garminie działa przetwornik wbudowany w MotorguideXi5 po zastosowaniu przejściówki...mam podłączony GpsMap50 ..a o sterowaniu silnikiem przyciskami na sondzie można na razie zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Demensiq Opublikowano 16 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 (edytowane) Na Garminie działa przetwornik wbudowany w MotorguideXi5 po zastosowaniu przejściówki...mam podłączony GpsMap50 ..a o sterowaniu silnikiem przyciskami na sondzie można na razie zapomnieć. Edytowane 16 Listopada 2015 przez Demensiq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
joza67
Witam i mam małe pytanko do znawców tematu.
Czy jest możliwe nagrywanie logów na tego Garmina i później obrobienie tego materiału i stworzenie mapy batymetrycznej w programie DrDepth ?
Jeżeli tak to proszę o wszelką pomoc i podpowiedzi jak to zrobić ?
Top użytkownicy dla tego pytania
21
10
9
7
Popularne dni
16 Lis
16
6 Lis
14
17 Lis
11
20 Paź
7
Top użytkownicy dla tego pytania
Paprykarz 21 odpowiedzi
godski 10 odpowiedzi
Dms 9 odpowiedzi
maweric 7 odpowiedzi
Popularne dni
16 Lis 2015
16 odpowiedzi
6 Lis 2015
14 odpowiedzi
17 Lis 2015
11 odpowiedzi
20 Paź 2015
7 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Hmmm, a gdzie ja to niby napisałem że Garmin gubi sygnał w mgliste dni ??? Jakiś inny przypadek musiał być to i wypadałoby jakieś sprostowanie napisać. No i nie wiedziałem że IMAX robi rękawiczki z ow
Paprykarz
A myślałem, że podam jako pierwszy ten news Stwórz na ekranie własne mapy w jakości HDŁatwe w obsłudze, bezpłatne oprogramowanie, które błyskawicznie tworzy spersonalizowane mapy HD z izobatami
godski
71/91SV to urządzenia z serii EchoMap. Więc nam się należy jak psu buda.
Opublikowane grafiki
79 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi