joza67 Opublikowano 19 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Witam i mam małe pytanko do znawców tematu.Czy jest możliwe nagrywanie logów na tego Garmina i później obrobienie tego materiału i stworzenie mapy batymetrycznej w programie DrDepth ?Jeżeli tak to proszę o wszelką pomoc i podpowiedzi jak to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Dms Opublikowano 17 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Możesz rozwinąć ten fragment wypowiedzi, obejrzałem kilka filmików, niby wiem o co "kaman", ale...Czemu nie wystarczy żeby przetwornik był na sztywno na dziobie, można się kierować na rybę w prawo, jeśli zobaczymy ją z prawej strony echo, po prostu skręcając kierownicą/rumplem.No chyba że klikamy paluchem (w jednej z 2 działających rękawiczek ) na widoczny łuk po prawej stronie ekranu i silnik dziobowy obiera azymut na łuczek i zap....la na niego, lub go śledzi - (wiem wiem, fantazja mnie poniosła , ale teoretycznie jest to przecież możliwe jeśli obiekt jest w zasięgu widzenia przetwornika)(pomysł i patent jest mój jak jeszcze nikt na to nie wpadł ). A jak byś to poparł jakimiś obrazami lub video było by super. Chłop jednak jest wzrokowcem Oczywiście może być na sztywno przy dziobie ale uniemożliwiało by to szybkie pływanie myslałem też o dorobieniu takiego długiego składanego pogrzebacza jak stosuje się do klasycznych czujników tylko bardzo masywnego bo przetwornik panoptix to prawdziwy mutant i zwykłe by sie łamały od samego ciężaru i naporu wody ... Przykładowo Szwedzi łowiący wyłacznie na vertical jiging oba przetworniki maja zamontowane na burcie łodzi bardzo wygodne rozwiązanie. Jeśli chodzi o filmiki na pewno powstaną ale do końca roku wszystkie zabawki na bok i łowię ryby koniec kropka .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) Hmmm, ale chyba coś Ci się pomyliło, jeśli chcesz równać te rozwiązania.Mam flasher Vexilar FL-20 zTri-Beam Ice i zasięg jest taki jaki kąt patrzenia w dół przetwornika który sobie ustawię. Panoptix patrzy w przód lub tył i jeszcze w dół z tego co zauważyłem na filmach. Śmiem stwierdzić że nie miałeś do czynienia praktycznego z żadną z tych technik obrazowania jeśli je porównujesz.Kolego, łowiąc verticalem bujasz przynętę pod łodzią w nieznacznej odległości od burty. Tak czy nie? Napisałem że chodzi o łowienie wertykalne. Oczywiście znaczenie ma długość wędki Czy nie jesteś w stanie ustawić na wysięgniku przetwornika swego flashera i grać przynętą w jego zasięgu? Oczywiście nie da się porównać tych technik obrazowania, natomiast wykorzystać funkcjonalnie flasher jak najbardziej tylko w łowieniu wertykalnym Skoro masz trzywiązkowca, ustawisz kąt najszerszy i zobaczysz. Ja mam Humminbidra ice 35 od kilku lat i jakieś tam pojęcie o jego użyciu. Nie rozumiem sformułowania "zasięg" w twoim poście, czy chodzi o wycinek dna, na który masz wgląd we flasherze? Zasięg reguluję czułością urządzenia. Edytowane 18 Listopada 2015 przez Koza11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Maciek, masz rację. ale na filmach z Panoptix najpierw gość namierza np. 20m przed łodzią łuczek i na niego napływa i dopiero wtedy flasher się sprawdza.We flasherze musisz trafić/napłynąć przypadkowo na rybę.We flasherze chodzi mi o szerokość kąta przetwornika w tym przypadku w pionie, im głębiej i większy kąt tym mam większy zasięg. Teraz się rozumiemy?A czułość reguluję wtedy gdy chcę zobaczyć opadającą ochotkę - wtedy ją zwiększam, lub zmniejszam gdy chcę wyeliminować różne paprochy pływające w wodzie. Czułość to nie zasięg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Teraz się rozumiemy co do widzenia do przodu - racja jest niezaprzeczalna. Natomiast do samego łowienia już niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
joza67
Witam i mam małe pytanko do znawców tematu.
Czy jest możliwe nagrywanie logów na tego Garmina i później obrobienie tego materiału i stworzenie mapy batymetrycznej w programie DrDepth ?
Jeżeli tak to proszę o wszelką pomoc i podpowiedzi jak to zrobić ?
Top użytkownicy dla tego pytania
21
10
9
7
Popularne dni
16 Lis
16
6 Lis
14
17 Lis
11
20 Paź
7
Top użytkownicy dla tego pytania
Paprykarz 21 odpowiedzi
godski 10 odpowiedzi
Dms 9 odpowiedzi
maweric 7 odpowiedzi
Popularne dni
16 Lis 2015
16 odpowiedzi
6 Lis 2015
14 odpowiedzi
17 Lis 2015
11 odpowiedzi
20 Paź 2015
7 odpowiedzi
Popularne posty
Paprykarz
Hmmm, a gdzie ja to niby napisałem że Garmin gubi sygnał w mgliste dni ??? Jakiś inny przypadek musiał być to i wypadałoby jakieś sprostowanie napisać. No i nie wiedziałem że IMAX robi rękawiczki z ow
Paprykarz
A myślałem, że podam jako pierwszy ten news Stwórz na ekranie własne mapy w jakości HDŁatwe w obsłudze, bezpłatne oprogramowanie, które błyskawicznie tworzy spersonalizowane mapy HD z izobatami
godski
71/91SV to urządzenia z serii EchoMap. Więc nam się należy jak psu buda.
Opublikowane grafiki
79 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi