Skocz do zawartości
  • 0

DrDepth i Garmin echoMap 91sv

joza67

Pytanie

Witam i mam małe pytanko do znawców tematu.

Czy jest możliwe nagrywanie logów na tego Garmina i później obrobienie tego materiału i stworzenie mapy batymetrycznej w programie DrDepth ?

Jeżeli tak to proszę o wszelką pomoc i podpowiedzi jak to zrobić ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Możesz rozwinąć ten fragment wypowiedzi, obejrzałem kilka filmików, niby wiem o co "kaman", ale...

Czemu nie wystarczy żeby przetwornik był na sztywno na dziobie, można się kierować na rybę w prawo, jeśli zobaczymy ją z prawej strony echo, po prostu skręcając kierownicą/rumplem.

No chyba że klikamy paluchem (w jednej z 2 działających rękawiczek :P ) na widoczny łuk po prawej stronie ekranu i silnik dziobowy obiera azymut na łuczek i zap....la na niego, lub go śledzi - (wiem wiem, fantazja mnie poniosła :D , ale teoretycznie jest to przecież możliwe jeśli obiekt jest w zasięgu widzenia przetwornika)(pomysł i patent jest mój jak jeszcze nikt na to nie wpadł :rockon:). 

A jak byś to poparł jakimiś obrazami lub video było by super. Chłop jednak jest wzrokowcem  :D

Oczywiście może być na sztywno przy dziobie ale uniemożliwiało by to szybkie pływanie myslałem też o dorobieniu takiego długiego składanego pogrzebacza jak stosuje się do klasycznych czujników  tylko bardzo masywnego bo przetwornik panoptix to prawdziwy mutant i zwykłe by sie łamały od samego ciężaru i naporu wody  ;) ... Przykładowo Szwedzi łowiący wyłacznie na vertical jiging oba przetworniki maja zamontowane na burcie łodzi bardzo wygodne rozwiązanie. 

Jeśli chodzi o filmiki na pewno  powstaną ale do końca roku wszystkie zabawki na bok i łowię ryby koniec kropka ....

• 0

Hmmm, ale chyba coś Ci się pomyliło, jeśli chcesz równać te rozwiązania.

Mam flasher Vexilar FL-20 zTri-Beam Ice i zasięg jest taki jaki kąt patrzenia w dół przetwornika który sobie ustawię.

Panoptix patrzy w przód lub tył i jeszcze w dół z tego co zauważyłem na filmach.

Śmiem stwierdzić że nie miałeś do czynienia praktycznego z żadną z tych technik obrazowania jeśli je porównujesz.

Kolego, łowiąc verticalem bujasz przynętę pod łodzią w nieznacznej odległości od burty. Tak czy nie? Napisałem że chodzi o łowienie wertykalne.  Oczywiście znaczenie ma długość wędki Czy nie jesteś w stanie ustawić na wysięgniku przetwornika swego flashera i grać przynętą w jego zasięgu? Oczywiście nie da się porównać tych technik obrazowania, natomiast wykorzystać funkcjonalnie flasher jak najbardziej tylko w łowieniu wertykalnym Skoro masz trzywiązkowca, ustawisz kąt najszerszy i zobaczysz. Ja mam Humminbidra ice 35 od kilku lat i jakieś tam pojęcie o jego użyciu. Nie rozumiem sformułowania "zasięg" w twoim poście, czy chodzi o wycinek dna, na który masz wgląd we flasherze? Zasięg reguluję czułością urządzenia.

Edytowane przez Koza11

• 0

Maciek, masz rację. ale na filmach z Panoptix najpierw gość namierza np. 20m przed łodzią łuczek i na niego napływa i dopiero wtedy flasher się sprawdza.

We flasherze musisz trafić/napłynąć przypadkowo na rybę.

We flasherze chodzi mi o szerokość kąta przetwornika w tym przypadku w pionie, im głębiej i większy kąt tym mam większy zasięg. Teraz się  rozumiemy?

A czułość reguluję wtedy gdy chcę zobaczyć opadającą ochotkę - wtedy ją zwiększam, lub zmniejszam gdy chcę wyeliminować różne paprochy pływające w wodzie. Czułość to nie zasięg.