Skocz do zawartości

Fabryczne uzbrojenie jerków Salmo Fatso 10S - uwagi i spostrzeżenia.

godski

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa w tytule .

Fabrycznie są uzbrojone w kotwice Black Nickel VMC w rozmiarze 1.

Według mnie te kotwice są ciut za słabe do jerków tej wielkości i zbyt łatwo się rozginają.

Mogły by być też trochę większe.

Przezbroiłem je używając kotwic Gamakatsu 13B w wielkościach 1 i 1/0. Część w zestaw 1+1, następne 1/0 + 1/0 a pozostałe mieszając 1/0 + 1. Ciekawe jak zastosowanie cięższych kotwic wpłynie na pracę. I czy lepiej większą kotwicę zastosować w ogonie czy na brzuchu? Myślę że na brzuchu bo wobek jest sporo grubszy od Slidera i kotwica numer 1 mało wystaje poza korpus. W Sliderze jest OK.

Kółka stosowane przez Salmo są za to idealne. Niewielkie, zrobione z grubego drutu i bardzo sprężyste. Mógłby ktoś zdradzić gdzie je kupić?

Edytowane przez godski

A tak z ciekawości zapytam, gdzie złowiłeś rybę która rozgięła Ci Black Nickel VMC.  :unsure:

Jak nie chcesz podać zbiornika, wystarczy mi kraj i gatunek  :).

Chciałbym poznać statystycznie możliwość zniszczenia kotwicy przez rybę, zaczepy pomijamy.

Oczywiście mówimy w wątku o mocy kotwicy, a nie ostrości, bo taki jest Twój cel wymiany.

W tym roku przezbroilem wszystkie slidery po stracie kilku rybek (rozgieta kotwica) przezbrojone zostaly w gamakatsu rowniez fatso , znaczacej zmiany pracy nie stwierdzilem.

Godski G13 tez sie rozginaja :) ale nie tak jak black nikie.

Edytowane przez kolo807

Andrzej, jak potrzebujesz dobrych kółeczek to polecam nierdzewne z Kostala. Łatwo się instalują, dość gruby drut i nie odkształcają się nawet po kilkakrotnych zmianach- wiem bo przerabiam je na każdych testach ;)

A tak z ciekawości zapytam, gdzie złowiłeś rybę która rozgięła Ci Black Nickel VMC.  :unsure:

Chciałbym poznać statystycznie możliwość zniszczenia kotwicy przez rybę, zaczepy pomijamy.

Oczywiście mówimy w wątku o mocy kotwicy, a nie ostrości, bo taki jest Twój cel wymiany.

Szczupak 80 cm. Polska.

W tym roku przezbroilem wszystkie slidery po stracie kilku rybek (rozgieta kotwica) przezbrojone zostaly w gamakatsu rowniez fatso , znaczacej zmiany pracy nie stwierdzilem.

Godski G13 tez sie rozginaja :) ale nie tak jak black nikie.

Wiem z doświadczeń innych. Ale są mocniejsze od czarnych VMC i przy okazji ostrzejsze.

Hmm... A co to jest za kotwica black nickel VMC??? Potrzeba konkretnej nazwy modelu. Black nickel to przecież tylko rodzaj pokrycia(kolor) kotwicy, co nie ma przełożenia na moc... 

Modelu nie znam. Katalog Salmo podaje że Fatso i Slider 10 są tak uzbrojone.

Andrzej, jak potrzebujesz dobrych kółeczek to polecam nierdzewne z Kostala. Łatwo się instalują, dość gruby drut i nie odkształcają się nawet po kilkakrotnych zmianach- wiem bo przerabiam je na każdych testach ;)

Dzięki za propozycję ale wg. mnie są zrobione ze zbyt cienkiego drutu.  

Jeśli szukasz mocnych kółek zainstaluj Kamatsu Hyper Strong.

Mocniejszych chyba nie ma... polecam :)

Edit:
Coś z Black Nickel VMC w rozmiarze 1 musiało być nie tak skoro rozgiął Ci ją szczupiec 80cm...  chyba, że go przeciągnąłeś przez przelotki.

Edytowane przez Bander
  • Like 1

Wszystkie oryginalnie zbrojone kotwice i Fatso i Slider są do bani. Kotwiczki 7cm czy 9cm rozegnie ci już szczupły 60cm , a miałem i przypadek że kotwiczka od executora 9 cm ułamała się. Od tamtej pory wszystkie przezbrajam, co do kółek nie miałem zastrzeżeń. Przynajmniej do dziś.

Ja w swoich fatso 10 i slider 10 też wymieniłem kotwice na kamatsu chyba nazywają się "round bent" i  "grand prix" jeśli dobrze pamiętam - wielkość 2.

Te oryginalne na zaczepach mi się prostowały. Kamatsu są zrobione z grubego drutu.

I nie są drogie.

Kóleczka kostala te nierdzewne też mi się sprawdziły i mogę polecić.

Kotwice wymieniam we wszystkich przynętach, głównie ze względu na ostrość.

Moim zdaniem przy jerkach 10cm+ nawet wzmacniane ownery (ST41) nie psują pracy.

Zauważyłem też, że te "mocne" kotwice pękają, a te "słabe" się rozginają :P

Co do faktu, że kotwica "seryjna" rozgięła się na szczupaku 80cm - jest to skutek sztywności zestawu castingowego, bo taki szczupak sam w sobie potworem nie jest ;) 

Sam castinguje właściwie tylko w maju i co roku pojawia się ten efekt "zaskoczenia", ile mocy jest w castingu i jak niezauważalnie szczupaka ~50-60cm można przewinąć przez przelotki :D

• Like 1

Szczupak 80 cm. Polska.

Masz strasznego pecha, albo ryba "ala Pudzian" była napakowana.

Mój 92 cm na Slidera 7F  i na dodatek z wielką kępą zielska bo było tylko metr wody, a kotwice jak nowe, ino lakier uszkodzony mocno, ale dalej łowi.

Masz strasznego pecha, albo ryba "ala Pudzian" była napakowana.

Mój 92 cm na Slidera 7F  i na dodatek z wielką kępą zielska bo było tylko metr wody, a kotwice jak nowe, ino lakier uszkodzony mocno, ale dalej łowi.

To nie jest odosobniony przypadek.

Poczytaj co napisali koledzy @żbiku, maverick, kolo i graf 74.

To Ty raczej miałeś fart. Też kiedyś 108 wyciągnąłem na dozbrojkę z kotwicą 4 lub 6. Fartem.

To Ty raczej miałeś fart. Też kiedyś 108 wyciągnąłem na dozbrojkę z kotwicą 4 lub 6. Fartem.

To chyba nie jest kwestia farta - "moc" zestawu, sposobu holowania, a przede wszystkim łowisko, w którym walczymy z rybą - to wszystko wpływa na ostateczny sukces lub jego brak.

To chyba nie jest kwestia farta - "moc" zestawu, sposobu holowania, a przede wszystkim łowisko, w którym walczymy z rybą - to wszystko wpływa na ostateczny sukces lub jego brak.

Dlatego dobiera się kij, linkę i ustawienia hamulca do ryby jaką łowimy. A przyłów, bywa i odpływa jak weźmie szczupakowa mamuśka przy okoniowaniu.

To nie jest odosobniony przypadek.

Poczytaj co napisali koledzy @żbiku, maverick, kolo i graf 74.

Tylko nie mów że celowo dozbroiłeś kotwicą 4 i łowiłeś metrówki? Bo chyba nie dozbrajałeś do okoniowania ? ;)

A w wędkarstwie też ważny jest ten fart lub go brak.  :)

Przy nie farcie jak ryba rośnie z opowieści na opowieść, zwłaszcza przy %  :lol:

Jak kiedyś mi rozegnie ryba hak, to tu wrócę i poproszę o radę.

Tymczasem EOT. :)

Jak dla mnie sprawa nie jest jednoznaczna i można mieć rację z conajmniej 2 perspektyw, które zinterpretuję:

(Zacznijmy od oczywistości, że zestaw jest tak mocny jak mocny jest jego najsłabszy element)

1. Jeśli ktoś używa tak mocnych linek jak Andrzej i holuje siłowo ryby, aby je szybko uwolnić dodatkowo jak ryba słusznej wagi dzielnie walczy zapięta za jeden grot należałoby mieć naprawdę mocne kotwice jeśli hole mają się kończyć happy end'em.

ad1. Wspomniane gamaki 13B w wymienionych rozmiarach 1,1/0 są lepsze pod względem wytrzymałości od tytułowych, chociaż to nie najmocniejsze kotwice, ale b.dobrze penetrują i mocniejszych mi na szczupaka już nie trzeba. W rozmiarach 4 i mniejsze na wodzie z możliwym tłustym przyłowem szukałbym coś o grubszym drucie, ale to dywagacja, bo na okonia raczej się nie nastawiam a na sandacza nie dozbrajam kotwicami.

2. Jeśli ktoś szczupaki zestawem góra 20-funtowym o dobrej amortyzacji to ciężko będzie miał poradzić sobie z oryginalną kotwicą z salmiaków, chociaż w lepsze kotwy zawsze warto zainwestować, chociażby dla pewniejszych zacięć wspomniane gamaki ze względu na super penetrację.

Nie jestem @godski ale też doleje oliwy do ognia w kwestii badziewności (jest takie słowo?) fabrycznego zbrojenia jerków Salmo:

1. Slider 10 S - Wigry - szczupak 65 cm. Załatwił kotwę tak, że po wyhaczeniu jedno ramie było prawie całkowicie proste.

2. Skiner 15 - Wigry - szczupak (długości nie znam ale to chyba nawet lepiej). Po mocnym bujnięciu spadł a ja wyjąłem woblera z dwoma rozgiętymi grotami środkowej kotwicy.

W obu przypadkach - sprzęt 20 lb o akcji fast, hol raczej z tych spokojniejszych.

• Like 1

Nie jestem @godski ale też doleje oliwy do ognia w kwestii badziewności (jest takie słowo?) fabrycznego zbrojenia jerków Salmo:

1. Slider 10 S - Wigry - szczupak 65 cm. Załatwił kotwę tak, że po wyhaczeniu jedno ramie było prawie całkowicie proste.

2. Skiner 15 - Wigry - szczupak (długości nie znam ale to chyba nawet lepiej). Po mocnym bujnięciu spadł a ja wyjąłem woblera z dwoma rozgiętymi grotami środkowej kotwicy.

W obu przypadkach - sprzęt 20 lb o akcji fast, hol raczej z tych spokojniejszych.

Jeśli dobry pistolet załatwił Ci kotwę ze slidera dyszki to chyba będę musiał zrewidować swoje zasoby...

Ciekawe czy to kwestia serii czy globalna.

Edytowane przez Tomek88

Ja się nad tym zbyt długo nie rozwodziłem. Po powrocie do domu wszystkie VMC z woblerów Salmo poszły fffpizdu a ich miejsce zajęły Gamaki / Ownery. Zbyt rzadko łowi się u nas duże ryby żeby móc pozwolić sobie na taką wtopę.

Edytowane przez Pumba
  • Like 2

Porozginane kotwice w Sliderze zdarzały mi się bardzo rzadko. A już w stopniu znacznym, tylko z mojej winy, np. podczas próby wyhaczenia ryby w wodzie i trzymania kombinerkami za grot- jedno szarpnięcie ryby powodowało nie tylko jej spięcie, ale i powyginanie kotwicy.

W tym roku tylko jeden szczupak, taki majowy dziewięćdziesiątak, rozgiął nieco kotwicę, ale tylko przez to, że zapięty był za kotwicę  ogonową, a podczas holu przypon "złapał" za grot kotwicy brzusznej i nieco ją rozgiął, co oczywiście nie miało żadnego wpływu na powodzenie holu.

Używam odpowiednio mocnego sprzętu (pod Slidka kijek Rozemeijer 30-60g, Daiwa Procaster Rojo 100 HL i P-line 30lb). Zacinam bardzo mocno. Holuję szybko i zdecydowanie. Rybka 90+ wyjeżdża w czasie jednej minuty, max. półtorej (z podebraniem ręką włącznie). Akurat w zbrojeniu nie dopatrywałbym się mankamentów w/w przynęt.

Edytowane przez Kamil Z.

z własnego doświadczania napisze iż te kotwice VMC nie są takie złe.

sam do tej pory obligatoryjnie przezbrajałem wszystkie moje jerki salmo, bo szczególnie na zaczepach vmc się prostowały.

do czasu pewnej wyprawy, podczas której wziąłem od kolegi seryjnie zbrojonego w VMC jacka i wyjąłem na niego trzy ryby powyżej 110cm

nic się nie rozprostowało. 

wniosek z tego taki. można oczywiście  te kotwice powymieniać bo na pewno gamaki i ownery to dużo lepsze haki, ale nie robiłbym z tego zagadnienia :-)

chciałbym natomiast azeby salmo znowy zaczeło stosować w jackach czy największych fatso kotwice eagle claw 374F.

myśl że w tych przynętach dłuższe trzonki zapewnią lepsze zacięcie ryby.

( chociaż mnie ten problem już nie dotyczy bo swego czasu kupiłem kilka rozmiarów tych kotwic na wyprzedaży w cabelasie i sam sobie zmieniam)

pozdrówka