Skocz do zawartości

Historia multiplikatorów - kołowrotków bait castingowych

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy ktoś z Was zastanawiał się?kiedyś kto to wymyślił, kiedy pojawiły się?pierwsze konstrukcje i jaki jest rodowód multiplikatorów? W Polsce często powołujemy się?na książkę Tadeusza Andrzejczyka, ale szukam materiałów źródłowych opisujących historię, pierwszych producentów itd. Pomożecie uzupełnić tą wiedzę?

Pozdrawiam

Remek

Witam,

T. Andrzejczyk podaje w „Wędkarstwie jeziorowym” rekord świata Petera Bagnala 229 m. :huh: Ciekawe czy to prawda ? :D

Profesją autora Wedkarstwa była nauka i tłumaczenia z języka angielskiego.

Ja zaczynałem od zwykłego kołowrotka obrotowego do gruntówki. Usprawniłem go dając pomiędzy szpulę i śrubkę podkładkę z filcu. Wyregulowałem docisk szpuli, nauczyłem się kontroli kciukiem i szło całkiem fajnie. :D

Potem spinning mi zaimponował i zarzuciłem pierwotne umiejętności.

Pozdrawiam.

W książce Choynowskiego- Wędkarstwo na wodach polskich jest, zdaje się, cały akapit o multikach. Bardzo ciekawe rzeczy tam są :D Chłopaki już wtedy rzucali z tego całkiem lekkimi przynętami (a my dyskutując o UL- castingu mamy poczucie, że odkrywamy Amerykę). Ja mam wydanie z 1949 roku, ale ta książka była już wydana przed II wojną :D

Drugą pozycją, którą mogę polecić to książka Antique and collectible fishing reels- ciekawa pozycja o starych kręciołkach, można się zorientować co było na początku, są też podane orientacyjne ceny, więc można sobie zobaczyć czy wystawiany przez kogoś np. na Allegro kręcioł jest cokolwiek wart :D

tu link:

http://www.amazon.com/Antique-Collectible-Fishing-Reels-Iden tification/dp/1879522136

Zaczynałem identycznym jak na zdjęciu Antique and collectible fishing reels. 6 – 7 cm średnicy w kolorze Calkuty. :lol:

Wędka miała 1, 50 m i tylko jedna przelotkę z drutu. Oczywiście na końcu.

Była z dwóch kawałków ale można powiedzieć jednoskład: szczytówka z jałowca a dolnik z plastikowej czarnej rurki długości 0,5 m. Szczytówka wchodziła w rurkę i całość wyglądała nawet zgrabnie. Embarassed

A jak się rzucało. :lol:

Kołowrotek zamocowany był na stałe czarną taśmą izolacyjną.

Jedna wahadłówka algopodobna, druciany przypon i 40 m żyłki 0,35 mm.

Takie były moje początki i takie pozostały wspomnienia.

Pozdrawiam.

Podobno sam multiplikator powstal gdzies w England

,mlynki George Snyder oraz Paryski Kentucky zdobyly najwieksza popularosc .Snyder multiplikator zostal ulepszany w roku 1820 i byl pierwowzorem mlynkow-KENTUCKY- ktore nastepnie byly wytwarzane przez Meek, Milam, Salvia, Hardman oraz Gayle.

Wiekszosc z wytworcow byla jubilerami ktorzy z precyzja dopracowywali swoje dzielo .Recznie wykonywane staly sie rowniez zacztkiem wiekiej masowki i tak to w USA...

http://www.antiquereels.com/reel%20makers/Rare%20Meeks.htm

cdn.

Cytuję Choynowskiego, którego podręcznik w pierwszym wydaniu okazał się w czerwcu 1939 roku:

...Tak na przykład budowane są specjalne multiplikatory o ogromnie lekkich walcach obrotowych (20 g), o osiach w łożyskach, wyłożonych achatem i specjalnych wyłącznikach wolnobiegu [...] Umożliwiają one bardzo dalekie rzuty z minimalnym obciążeniem kilku gramów. Praktyczne znaczenie mają nie tyle nad rybną wodą, co na turniejach wędkarskich, gdyż zezwalają na rzuty do 150 m przy użyciu odpowiedniej, cienkiej plecionki jedwabnej.

Przypominam, te słowa były napisane ponad 70 lat temu :D

remek,

jak uważasz ale dla mnie to są bujdy:

-Józef Chojnowski – rywalizacja na turniejach wędkarskich w okresie międzywojennym przy 150 m, :mellow:

-Tadeusz Andrzejczyk – rekord po II wojnie światowej Petera Bagnalla 229 m. :mellow:

Coś pokićkali z jednostkami, dowolnie tłumaczyli z języka angielskiego i po prostu mieli taką melodię.

Szczególnie tym co lubią pisać to się zdarza. :mellow:

TERMOS,

Jak patrzę na tego Kentuky to widzę w Europie Wiosnę Ludów a na ziemiach Polski powstania narodowe. Konie, szable itp.

ale dla mnie to są bujdy:

-Józef Chojnowski – rywalizacja na turniejach wędkarskich w okresie międzywojennym przy 150 m, :mellow:

-Tadeusz Andrzejczyk – rekord po II wojnie światowej Petera Bagnalla 229 m. :mellow:

Coś pokićkali z jednostkami, dowolnie tłumaczyli z języka angielskiego i po prostu mieli taką melodię.

Szczególnie tym co lubią pisać to się zdarza. :mellow:

Ja bym tak pochopnie Choynowskiemu nie odmawiał zdrowego rozsądku i inteligencji :D Hm, ze wszystkiego można zrobić pośmiewisko, wszystkiemu zaprzeczyć :D My mądrzy, tamci głupi i zacofani :D Historia, Koledzy, lubi się powtarzać. Tylko nam się wydaje, że świat po linii prostej idzie ciągle do przodu , że jesteśmy coraz to nowocześniejsi, mądrzejsi, że jest tylko postęp. A przecież bywa nie raz tak, że historia zatacza tylko koło, wraca do punktu wyjścia i dzieje się dokładnie to samo co sto lat, tysiąc lat temu. Tylko z nowymi ludźmi w rolach głównych :D Starożytni Egipcjanie leczyli krwiaki mózgu wykonując trepanacje czaszki. Ale przecież to niemożliwe bo byli tacy prymitywni i działo się to tak dawno temu :D

To zależy jakiej masy był ciężarek. W tej chwili przekroczenie 300yrd ciężarkiem 150g nie jest dla zawodników problemem.

Oczywiście. Nadal w zawodach castingowych używa się różnych mas ciężarków. Obecnie 18g, tam gdzie nasz forumowicz Janusz Paprzycki i jego syn, startują to rekordy są gdzieś około 125m, ale rzuca się cięższymi i osiąga się ZDECYDOWANIE większe odległości. Jakimi ciężarkami, wędziskami itd. rzuało się w tamtych czasach .... nie wiem.

Pozdrawiam

Remek

Tak, używane są zwykłe roundy, z wymontowanymi tylko wodzikami. Oczywiście zawodnik musi tuningować swoje maszynki- zmniejszać wagę szpulek, zmniejszać opory toczenia się przez polerowanie, stosowanie odpowiednich oliwek, kombinować z masą bloczków hamulców odśrodkowych (o ile są) no i ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć. Jak w każdym sporcie sukcesy są okupione bardzo ciężką pracą.