P.Rozbiecki Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Witam Chciałbym poprosić Forumowiczów o porady. 1. Z jakiego silikonu (nazwa, producent) można odlewać gumowe przynęty? 2. Zależałoby mi na odlewaniu przynęt o zróżnocowanej miękkości. Kierując się powyższym kryterium prosiłbym o wskazanie silikonu dobrego do odlania gum miękkich i o średniej twardości. 3. Czy oprócz silikonu do odlania gumowych przynęt nadają się inne materiały? Jeśli tak, to jakie? 4. Słyszałem, że w jednym ze sklepów w Warszawie można było kupić materiał do odlewania gum? Czy nadal jest taka możliwość? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam,PR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 moj przyjaciel dosyc dlugo szukal odpowiedniego materialu do tej zabawy, po wielu eksperymentach i probach stosuje przetopione gumy relax, najchetniej te w rozmiarze 23 cm podam tez kilka linkow ... ale niestety nie po polsku, sorry http://www.lurebuilding.nl/indexeng.htmlhttp://www.lurebuilding.nl/indexeng.htmlhttp://www.lureparts.nl/http://www.lbkoeder.de/http://www.ispikeit.com/shop/dyes.asp http://www.hunting-fishing-gear.com/article-display/1132.htm l 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaguarundi Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Przetapiać sklepowe gumy i robić z nich własne to chyba nie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Przetapiać sklepowe gumy i robić z nich własne to chyba nie to samo dlaczego nie? myslisz, ze to nie funkcjonuje? sprobuj i sie sam przekonasz ... no chyba, ze ci sie nie chce probowac 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yaguarundi Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 dlaczego nie? myslisz, ze to nie funkcjonuje? sprobuj i sie sam przekonasz ... no chyba, ze ci sie nie chce probowac Ładne te Twoje gumki, a spróbować kiedyś spróbuje, narazie zachorowałem na wobleroze, i zatrucie pokarmowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 @PittFajne gumy. Może napisałbyś coś więcej na temat robienia tych gum? Kiedyś próbowałem zrobić własne gumy z starych.Zamiast się topić ,zaczęły się palić... Trzeba będzie jeszcze raz spróbować coś potopić PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 te gumy robi moj przyjaciej, na takiego gumisia ida dwa relaxy 23 cm wiecej nie napisze, bo sie na tym nie znam @slider@palily sie? a jak je topiles? chris robi to w mikrofalowce ... uwaga! po pierwszym topieniu, mikrofwka juz nie nadaje sie do srodkow spozywczych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 @slider@palily sie? a jak je topiles? chris robi to w mikrofalowce ... uwaga! po pierwszym topieniu, mikrofwka juz nie nadaje sie do srodkow spozywczych! Topiłem je w jakimś małym płytkim garnku nad małym ogniem. Gdy gumy zaczęły częściowo się topić po chwili następowało zapalenie. PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flls Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 @slider@palily sie? a jak je topiles? chris robi to w mikrofalowce ... uwaga! po pierwszym topieniu, mikrofwka juz nie nadaje sie do srodkow spozywczych! Topiłem je w jakimś małym płytkim garnku nad małym ogniem. Gdy gumy zaczęły częściowo się topić po chwili następowało zapalenie. PozdrawiamSlider Slider, mi też się paliły, ale jak mówi pitt, może faktycznie w mikrofali warto by spróbować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 @Flls Zastanawiam się nad próbą z piekarnikiem w starej kuchence.. Teraz tylko zastanawiam się jak wykonać w prosty sposób formę na moje sea shady 10+cm Woblery się strugają, teraz czas na gumy. PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flls Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 @Flls Zastanawiam się nad próbą z piekarnikiem w starej kuchence.. Teraz tylko zastanawiam się jak wykonać w prosty sposób formę na moje sea shady 10+cm Woblery się strugają, teraz czas na gumy. PozdrawiamSlider Piekarnik, hmmmm mogło by zadziałać Co do form to mam pewną myśl,ale nie wiem czy wypali, wystrugał bym model gumy w drewnie( taki wobler ale o żądanym kształcie gumy) i później ten wzornik odcisnął bym go w formie z gipsem, drewno bym wyjął i po zastygnięciu miałbym gotową formę,do której wlałbym tą roztopioną maź, tylko czy wypali?? PozdroFilip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Teraz tylko zastanawiam się jak wykonać w prosty sposób formę na moje sea shady 10+cm zajzyj w linki z drugiego postu, tego watku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Dzięki Przeglądałem ulotnie je lecz teraz będę musiał się wczytać PozdrawiamSlider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Odgrzeje kotleta, ktos zna moze juz jakies namiary gdzie można by w pl kupić silikony do odlewania gum? I ewentualnie jakies nazwy itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) BRC miało wprowadzić materiały niestety temat przysechł .Może warto było by ich troszkę ponękać , choćby na próbę rzucili by trochę materiałów na jerkbaitową giełdę . Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez wedkarzyk1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 To zużyte gumy można zrecyklingowac? Kużwa po dobrym dniu okoniowania nie raz wyrzucałem po 30 repierow w rozmiarach 5-8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Melanżyk,jasne że można.Do upłyniania silikonu z przynęt wystarczy najtansza mikrofalówka i najlepiej szklane naczynie,forma z silikonu i zwykly WD 40 jako rozdzielacz.Ja tak kiedys odlewałem paproszki z dużych gum.Kolorowe gumki uzyskasz topiac rozne kolory gum na raz i wlewasz do formy warstwowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 BRC miało wprowadzić materiały niestety temat przysechł .Może warto było by ich troszkę ponękać , choćby na próbę rzucili by trochę materiałów na jerkbaitową giełdę .Jeszcze kilka dni. I wszystko bedzie dostępne. Ceny na początek też fajne. No i może faktycznie cos wrzuce na giełdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita800 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Mnie kiedyś kolega pytał czy mam jakieś stare,pogryzione gumki bo coś kombinuje z odlewaniem gum.Zażartowałem żeby użył swojego starego pontonu.Chyba coś pieron próbował bo od tamtej chwili nie oddzywa się do mnie a jego żona dziwnie na mnie patrzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 (edytowane) Próbował ktoś użyć silikonu Dragon Skin 10 Fast? http://kauposil.com/sklep/pl/p/Dragon-Skin-10-Fast-0%2C91-kg-silikon-addycyjny/158Wydaje mi się, że do gum mógłby się nadać zajrzyjcie w link Edytowane 22 Sierpnia 2014 przez Pride 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Jeszcze kilka dni. I wszystko bedzie dostępne. Ceny na początek też fajne. No i może faktycznie cos wrzuce na giełdę. Robercie a uchylił byś rąbka tajemnicy . Uderzacie w w materiały z jakiej stajni ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 23 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2014 (edytowane) Może nie dać się go dobrze odlać bo to silikon addycyjny.edit: chodzi o dragon skin Edytowane 23 Sierpnia 2014 przez Piotrek Sukingaad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Wczoraj popełniłem też pierwszą w życiu formę do przynęt slikonowych, nic nie mówiłem bo myślałem, że wyjdzie kicha, ale wyszło bardzo fajnie jak na pierwszy raz najlepsze w tym wszystkim jest to, że za surowiec na 6 takich form zapłaciłem jedynie 4zł tyle kosztuje materiał na nie Jedna ukleja została odlana, forma w żaden sposób na tym nie ucierpiała, nadaje się do użytku, jest jak nowa Łuska i reszta rzeczy odbiła się idealnie, żadnych niespodzianek. Może po południu zaprezentuję gumową ukleję Forma składa się z dwóch połówek.Wzór do odbicia: Forma: ps. zrobienie formy na gotowo zajęło mi jakieś 30 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Pride, to zdradź, cóż to za materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Najzwyklejsza w świecie modelina bardzo łatwo się formuje, można fajnie odcisnąć wszelkie szczegóły ze wzoru, a co najlepsze tania jak barszcz wystarczy wrzucić na 15 min do gorącej wody i już jest twarda, że ho ho. Drugi raz już z niej skorzystałem i dalszym ciągu nie zauważyłem żadnych ubytków. Do silikonu jest spoko, jak się zachowa z żywicą- nie mam pojęcia i oczywiście polecam to początkującym, którzy chcą spróbować robienia gumek, z pewnością jest wiele lepszych materiałów na formę, ale i droższych :P 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi