Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

Robbox będziesz miał może silikon do odlewania gum ?

Jest już 3 rodzaje. Miekki, super miękki i salt (morski).  Początkiem roku będzie jeszcze Plastisol z Do-It, nowy produkt, seria Esential.

Będą też duże opakowania 3,9 litra , oraz starter-paki. Są już tez dodatki do zmiękczania lub utwardzania oraz stabilizator termiczny.

Będzie też WORM-OIL oraz specjalne atraktanty. Z tym że to nie na raz a sukcesywnie. Na początku podstawowe materiały i formy aluminiowe.

Jak będzie zainteresowanie to oferta będzie coraz większa. A wydaje mi się że będzie bo przy niektórych cenach to lepiej odlewać swoje.

Edytowane przez robbox4
  • Like 4

Najwięcej wydałem na pigmenty bo 15zł za sztukę a było ich 17szt. 100zł za silikon formierski z rozdzielaczem i 30zł za brokaty których mam 10szt.
Tak że tanio na początek nie wychodzi, ale potem dokupujesz tylko plastisol i jazda:)

Edytowane przez fish28

Najwięcej wydałem na pigmenty bo 15zł za sztukę a było ich 17szt. 100zł za silikon formierski z rozdzielaczem i 30zł za brokaty których mam 10szt.

Tak że tanio na początek nie wychodzi, ale potem dokupujesz tylko plastisol i jazda:)

jakiego rozdzielacza używasz do odlewania? jest to konieczne?

Nie potrzebujesz żadnych rozdzielaczy. 

Jeśli forme będziesz miał z gipsu to lepiej posmarować rozdzielaczem raz na jakiś czas. Przy silikonowej z moich krótkich doświadczeń, nie ma takiej potrzeby.

Właśnie zabrałem się za forme gipsową. Jedna guma jest dość skomplikowana i wymaga zrobienia formy z dwóch połówek.

Jak zrobię to wrzucę fotki.

Wesołych Świąt :)

Rafał, z modeliny chcesz zrobić model, czy formę?

Edytowane przez fish28

Jeśli forme będziesz miał z gipsu to lepiej posmarować rozdzielaczem raz na jakiś czas. Przy silikonowej z moich krótkich doświadczeń, nie ma takiej potrzeby.

Właśnie zabrałem się za forme gipsową. Jedna guma jest dość skomplikowana i wymaga zrobienia formy z dwóch połówek.

Jak zrobię to wrzucę fotki.

Wesołych Świąt :)

Rafał, z modeliny chcesz zrobić model, czy formę?

Ze dwa lata temu robiłem formy do odlewania z gipsu. Polecam przed odlewaniem każdej gumki posmarować wnętrze olejem jadalnym. Dlaczego??? Odlej bez oleju a z olejem i sam zrozumiesz:) 

Cześć,

mam trzy pytania:

1. Czy próbowaliście używać do odlewu nowych gumek - silikonu z odzysku tj  gumek już odlanych (fabrycznych)

2. Czy dolewka do uciętego gumisia (oryginała tj fabrycznego )   połączy się trwale ? 

3. Brokat - jak poznać że dany brokat nie rozpuści się w silikonie .Ogromny wybór jest w sklepach dla plastyków i innych "badziewiakach" ale opisu czy to taki czy owaki plastik - brak.