Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam trzy pytania:

1. Czy próbowaliście używać do odlewu nowych gumek - silikonu z odzysku tj  gumek już odlanych (fabrycznych)

2. Czy dolewka do uciętego gumisia (oryginała tj fabrycznego )   połączy się trwale ? 

3. Brokat - jak poznać że dany brokat nie rozpuści się w silikonie .Ogromny wybór jest w sklepach dla plastyków i innych "badziewiakach" ale opisu czy to taki czy owaki plastik - brak.

1. Tak, bezproblemu można odlewać już z odlanych gum, tylko należy je pociąć aby szybciej się roztopiły

2. Jak dobrze zgrzejesz, to tak

3. Brokat nie rozpuści się w silikonie, przynajmniej nie ten co ja kupiłem.

http://allegro.pl/brokat-sypki-solniczka-20g-dekoracyjny-i4825353911.html

Formę którą zrobiłem z gipsu wywaliłem :(

Dostałem od kumpla trochę gipsu

http://www.progmar.sklep.pl/gips-ogniotrwaly-gesso-15kg-p-105.html

Nie wiem dlaczego nie chciał się za cholerę utwardzić, a czekałem dwa dni. Na koniec wsadziłem jeszcze do piekarnika ustawiając 100 stopni przez dwie godziny.

Jednak silikon to silikon. Właśnie odlałem następną ciekawą formę :)

3. Brokat nie rozpuści się w silikonie, przynajmniej nie ten co ja kupiłem.

http://allegro.pl/brokat-sypki-solniczka-20g-dekoracyjny-i4825353911.html

Formę którą zrobiłem z gipsu wywaliłem :(

Dostałem od kumpla trochę gipsu

http://www.progmar.sklep.pl/gips-ogniotrwaly-gesso-15kg-p-105.html

Nie wiem dlaczego nie chciał się za cholerę utwardzić, a czekałem dwa dni. Na koniec wsadziłem jeszcze do piekarnika ustawiając 100 stopni przez dwie godziny.

Jednak silikon to silikon. Właśnie odlałem następną ciekawą formę :)

Mam ten gips, trzeba dosyć sporo wsypać do wody i wtedy jest twardy, pierwszą formę zrobiłem z dość rzadkiego i faktycznie wolno schnie, a po wyschnięciu sypie się przy pocieraniu palcem.

W temacie silikonowych odlewów, to nie bardzo rozumiem jaki sens jest w odlewaniu sklepowych wzorów.. moim zdaniem szkoda materiału na coś takiego.

Proszę o rade jak zrobić pierwsza formę do odlewania gumek. Czy ma być z jednego czy z dwóch kawałów ? Czy wzór ma być ogonem do góry, dołu, z boku ?? Załóżmy że pierwsza form to będzie odlew jakiegoś kształtu woblera. 

Formę możesz zrobić na trzy sposoby według mnie. Innych nie znam :)

1. Forma otwarta do mniej skomplikowanych kształtów. A robisz to np. tak

2. Forma z dwóch połówek. Do kształtów bardziej skomplikowanych z małymi detalami. Tylko wtedy dobrze jest wlewać plaskik jakąś pompką lub dużą strzykawą, bo jeśli będziesz miał małe elementy typu odstające nóżki to może Ci ich nie dolać. Wtedy przy takich elementach należy zrobić też kanaliki odprowadzające powietrze.

Obejrzyj wszystkie party.

3. Forma zamknięta całkowicie. Wiadomo, musi być z silikonu

Te dwie ostatnie będą dobre do odlania kształtu woblera.

Powodzenia w odlewaniu :)

Edytowane przez fish28
  • Like 1

przeczytałem temat od początku :)

używałem tego gipsu ogniotrwałego co o nim pisaliście ale bez problemowo sztywniał :) fajnie nadaje się do odlewania szarpaków czy też pilkerów lub główek.

IMG_8455.JPG

ja poodlewałem coś takiego i mam pytanie do bardziej doświadczonych :) na górze gum nie podoba mi się to miejsce którym wlewam silikon, jak tego uniknąć ??

zdjęcie formy:

10846808_811904475515454_269176150_n.jpg

jak mam zrobić by w ogóle nie było śladu na grzbiecie gumy ?? jeśli zamknę forme to jak wlać silikon ??

• Like 1

Tomy widziałem Twoją przezroczystą gume którą robiłeś. Wstrzykiwałeś silikon do formy czy normalnie wlewałęś ?? miałeś tylko taki malutki ogonek od wlewu

P.s. ktoś na początku pytał o to -  stare gumy w garnuszku bez problemu się rozpuszczją ale musi to być bardzo mały płomień pod garnuszkiem

Postaram się poprawić.. 

Minusem tak odlewanych gum są smugi, pyły perłowe zmieszane z silikonem mają tendencje do tego i domowym sposobem temat wydaje się nie do przeskoczenia. 

Wlewałem powoli i szybko, różnica w efekcie w zasadzie żadna. Co innego z brokatami, ale one nie dają aż tak dobrego efektu, brokaty są za to niezłe do silikonu lanego na grzbiet, po wymieszaniu czarnego z zielonym wychodzą fajne kolory.

Powiedzcie mi gdzie w PL można kupić jakieś farby do malowania gum?

Nie chodzi mi o mazaki tylko o farby w postaci proszku który nakłada się na gumę i potem podgrzewa.

Też bym nabył takie farby. Są też do malowania natryskowego, ale chyba nie w PL.

Chętnie kupię.

Edytowane przez Iras1975