Tomy Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Akurat był pod ręką bo robimy z Zelldo Swimbaita na tym korpusie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 A jak masz zamiar zamocować korpus do łba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Na wkręt albo magnes neodymowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Żartujesz, czy poważnie mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 A miałem podobny pomysł w głowie, z tym, że z głową niekoniecznie szczupaka i w wersji 8-10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Na wkręt albo magnes neodymowy.Można jeszcze na zamek błyskawiczny, tylko plastikowy, bo metalowy będzie rdzewieć Edytowane 10 Stycznia 2016 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Magnes jest prosty w zastosowaniu.Nie wiem czy mialeś takie coś w ręce ale w rękach nie da się tego rozdzielić.Jedynie przesuwając.Na to też jest rada.Wystarczy zastosować magnes z dziurką a w drugiej części z bolcem i powinno trzymać.Wkręt w części twardej z dużym skokiem też powinien to utrzymać.Tylko to trzeba myśleć Magnesy neodymowe już dawno są stosowane w gumach.Zatapia się je w miejscach za kotwicą żeby ją trzymały przy body bez konieczności dziurawienia gumy. Edytowane 10 Stycznia 2016 przez Tomy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 ciekawy patent, niektóre przynęty robione przez duże firmy wędkarskie mają takie przynęty w swojej ofercie (z wymiennymi ogonkami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 ciekawy patent, niektóre przynęty robione przez duże firmy wędkarskie mają takie przynęty w swojej ofercie (z wymiennymi ogonkami) Wszystko wyjdzie w praniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hm62 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Właśnie hybrid pike od SG ma takie rozwiązanie tzn.łączenie twardego korpusu z gumą za pomocą wkręta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Taka odpowiedz mi się podoba, konkretnie i rzeczowo Miałem styczność z takimi magnesami, bo kiedyś bawiłem się w modelarstwo RC i silniczki trójfazowe, wykonane są właśnie z takich magnesów.Zaraz zerknę na kształty i rozmiary tych magnesów. Takie jak mówisz, były by najlepsze, pozycjonowały by idealnie korpus względem łba. Trzeba tylko zastosować maksymalnie, najmocniejsze magnesy, bo, np w mojej gumie, ten korpus jest naprawdę wielki, a podczas rzutu uwalniają się naprawdę duże przeciążenia.Martwi mnie jeszcze jedna sprawa.Twardość i trwałość plastisolu, w stosunku do twardych elementów, które będą w nim zalane. Plastisol jest, jaki by nie był, dość plastyczny i nie wiem czy po jakimś czasie poprostu nie oddzielał by się od masy.Ukleja RH np. jest zrobiona w ten sposób i trzyma się to dobrze, ale to nie jest plastisol.Jeśli chodzi o zastosowanie magnesów neodymowych, to wiem że SG ma taki patent z mocowaniem kotwicy, ale mocowania korpusu do łba, jeszcze nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Wkręt można zastosować ten do regipsu nie ma bata żeby to nie trzymało.Dobra lądujemy na ziemi SoftBait Rainbow Trout 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Fajny widzę, że dzień każdy jak inny To są te pylowe barwniki z modelarni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Tak oprócz czerwonego ale chyba też ma Marcin ten kolor.Niedługo powstanie taka 10tka może 11stka i tylko te dwa modele będę robił w różnych wariantach kolorystycznych. Edytowane 10 Stycznia 2016 przez Tomy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Czarne paćki czym robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 (edytowane) Ja już wszystko daje do materiału.Nic nie maluje.Ciapki są z brokatu czarnego w sumie z 2 typów drobnego i grubego.Ten gruby musi być dość ciężki wtedy układa się przy linii grzbietu .A co myślisz o żabkach hehe no fajnie możnaby to odlać.Ja bym dał tak-grzbiet zieleń trawiasta ale barwnik typu translux do tego gruby brokat potem bardzo cienka warstwa silikonu z pyłem golden finger a brzuch perłowy z drobnym czarnym brokatem.Toż to by był "sziok" Panie Wszystkie brokaty masz w Modelarnia24 u Marcina.Pyły i barwniki też. Edytowane 10 Stycznia 2016 przez Tomy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Dokładnie pod żabki . Muszę domówić na razie mam od nich tylko brokat srebrny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Zamiast brokatu herbata czy tytoń? Wczoraj robiłem nowy wzór pod formę. Dzisiaj już pierwsze odlewy.Spora gumka o bardzo agresywnej pracy Edytowane 13 Stycznia 2016 przez Tomy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuniorFishing Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Witam.Jako że jestem mocno zainteresowany wykonywaniem gum, zwracam się do Was z prośbą o udzielenie rad. Pewnie powiecie, że jak przeczytam cały temat to będę wszystko wiedział . Przeczytałem myślę, że zdecydowaną większość wpisów w tym temacie, jednak nie byłem wtedy pewny, że będę chciał robić gumki i nie zwracałem uwagi na porady.A drugi raz czytać to wszystko to tak średnio. W międzyczasie dojdą kolejne pytania, i znów czytać od 1 strony ? No ale może mi pomożecie. Do rzeczy: 1. Jaki wybrać barwnik? Pasta pigmentowa czy pigment? Wszystkie barwniki chce dodawać do silikonu, nakładać na gotową gumę chce jedynie czarny? Myślę, że głównie pasty, a czarny na wierzch wziąźć pigment? A może wszystko pigment ? Sam nie wiem2.Jako że gumy chce odlewać na prawdziwych rybkach, robactwie itd potrzebuje materiał do formy, który dobrze zachowa detale. Formy przewiduje zamykane.Próbowałem już z gipsem używanym w stomatologii, efekty takie sobie, możecie sami zobaczyć na zdjęciu.Na razie tyle,ale pewnie będę miał jeszcze parę dylematów:) Liczę na Was i pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Powiem tak, jak chcesz robić przynęty real fish, to gips nie będzie dobrym materiałem. Lepiej kupić silikon formireski, taki http://www.modelarnia24.pl/silikon-do-form-formierski/18-silikon-mm922-standardowy-10-kg-katalizator-50g.html Jeśli chodzi o barwniki, to nie bardzo rozumiem o jakie Ci chodzi. Albo masz do wyboru barwniki płynne http://www.modelarnia24.pl/71-tworzywo-do-gum-wedkarskich?p=2, albo pyły perłowe http://www.modelarnia24.pl/76-pigmenty-perlowe-metaliczne. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuniorFishing Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Dzięki .Forma z tego silikonu jest w miarę elastyczna czy twarda i krucha(jak np.gips)? Spróbuje się jeszcze dobrać do innego dentystycznego materiału. Podrzucę foty jak wyszło w tamtym. Szkoda że ukleje do form się kończą :/. A co do barwników no to zobacz http://www.modelarnia24.pl/tworzywo-do-gum-wedkarskich/133-barwnik-zielony-25ml.html To jest niby jakaś pasta. Nie wiem z czym to sie je. Używa ktos tego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 "Spróbuje się jeszcze dobrać do innego dentystycznego materiału."Dobierz się do silikonu. Niestety na pewno dużo droższy od formierskiego bo zbadany dermatologicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuniorFishing Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Czyli również polecasz to co kolega wcześniej- standardowy formierski ? A podpowiesz coś co do tych barwników http://www.modelarnia24.pl/tworzywo-do-gum-wedkarskich/133-barwnik-zielony-25ml.html%C2%A0? Jest to w formie pasty czy płynu? Bo opis wskazuje na pastę, no ale jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Na real fisha, gips jest porażką, użyj silikonu który Ci polecam.Jeśli chodzi o barwniki, to te linki, które zapodałeś nie działają, i nie wiem o które Ci chodzi.Wcześniej Ci podałem linki do barwników, zerknij na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JuniorFishing Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Te Twoje tez nie dzialaly, tak samo jak moje . Ale odswiez strone lub przekopiuj link do nowej karty .Problem lezy po stronie sklepu. Gdyby jednak nie dało rady otworzyć,chodzi mi o barwniki po 5zł za 25ml. Na stronie modelarnia24.pl Edytowane 14 Stycznia 2016 przez JuniorFishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi