Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

Bigrafi,a czy ten proszek(pył) nie spływa razem z płynną gumą?

Trochę czytałem o tym sposobie i podobno ta bezbarwna warstwa odkleja się od gumy.

Posiadam gumy chyba shark i one są tak powlekane,a trzyma się bardzo dobrze,to też dobry sposób na zatapianie oczu 3d,ale myślę że technologia jest troszkę inna-może się mylę.

Edytowane przez cyprys19

Trzeba trochę dłużej przytrzymać w gorącym plastisolu. Wtedy warstwy się połączą przez nadtopienie starszej i nowej powłoki.  Ale jak za długo przytrzymasz to się rozmyje. Pył jest wcierany w gumę.

Niech Ci Bog w dzieciach wynagrodzi za te fotki, przekonales mnie do moczenia hehe

No najlepiej to dodawać pył do masy, wtedy masz to pewne.
Dzisiaj jeszcze zrobiłem jedną próbę z wtopienie pyłu w masę i się w tym utwierdziłem że to jest nie trwałe. Rzuciłem takimi gumami i nie trzeba ryby żeby to zeszło.

Jak by było trwałe to dawno bym tak robił, bo to zajefajnie wygląda, ale tylko wygląda.

Tutaj robiłem kiedyś testy i wyszła z tego lipa, post nr.553

http://jerkbait.pl/topic/64748-materia%C5%82y-do-odlewania-przyn%C4%99t-gumowych/page-28

Edytowane przez fish28
  • Like 1

Tak się nakręciłem wyczynami Tomy'ego , Bigrafiego i kolegi Fish28,naczytałem się do bulu i nie wytrzymałem...

Zamówienie w modelarni 24 zostało złożone. domyślam się ,że to nie jest łatwy kawałek chleba,ale nie spróbujesz ,nie będziesz wiedział.

Mam tylko pytanko jakich brokatów używa się do plastisolu,aby się nie rozpuszczały i mikrofala nie puszczała piorunów?Gdzieś o tym już czytałem,ale nie mogę tego znależć .A w modelarni mają brokaty dość drogo.

Wszelkie porady dotyczące odlewania mile widziane.

No i zalalem pierwsza forme. Idac za radami bardziej doświadczonych kolegow staram sie wykonac forme zamknieta z silikonu formierskiego. Wzorek wykonalem sam, dlugosc okolo 5cm. Chciałbym zeby ten ogonek lekko wariowal, ciekawe co z tego wyjdzie ;)

a00636e8502f88d6med.jpg

Przed zalaniem

cd06168a1411afa3med.jpg

I tuż po

c17ccb7366d4a3f9med.jpg

Ciekawy jestem czy wyszla za pierwszym razem czy zmarnowalem silikon :D

• Like 2

No i klapa :( jak sie okazalo forma tego typu albo sie nie nadaje do mojego modelu, albo sa jakies tricki, ktorych nie znam. Blona bardzo ciezko odrywa sie od cienkiego ogonka, bardzo latwo go uszkodzic, poza tym za nic w swiecie nie potrafie wlac silikonu tak, aby odlala sie dolna czesc pletwy ogonowej. Tak wiem, lekko przegrzalem plastisol w tych na zdjeciu :D

cfb942c9ac253714med.jpg

No , ale sie nie poddaje, ten wzorek zostawiam na dalszy czas i probe zrobienia formy dwuczesciowej, dzis wieczorem sprobuje odlac forme zamknieta z innym ksztaltem, albo moze otwarta z czyms prostszym na poczatek ;)