JuniorFishing Opublikowano 18 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Ale z jakiego materialu jest forma? silikon formierski, zywica itd ? Jakby tak mi sie odbily luski to juz bylbym szczesliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Bigrafi,a czy ten proszek(pył) nie spływa razem z płynną gumą?Trochę czytałem o tym sposobie i podobno ta bezbarwna warstwa odkleja się od gumy.Posiadam gumy chyba shark i one są tak powlekane,a trzyma się bardzo dobrze,to też dobry sposób na zatapianie oczu 3d,ale myślę że technologia jest troszkę inna-może się mylę. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez cyprys19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Trzeba trochę dłużej przytrzymać w gorącym plastisolu. Wtedy warstwy się połączą przez nadtopienie starszej i nowej powłoki. Ale jak za długo przytrzymasz to się rozmyje. Pył jest wcierany w gumę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badtobone Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Trzeba trochę dłużej przytrzymać w gorącym plastisolu. Wtedy warstwy się połączą przez nadtopienie starszej i nowej powłoki. Ale jak za długo przytrzymasz to się rozmyje. Pył jest wcierany w gumę.Niech Ci Bog w dzieciach wynagrodzi za te fotki, przekonales mnie do moczenia hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Jaskółki berkleya są taką metodą robione i trzyma dobrze dopiero po paru szczupakach czy sporej ilośći okoni zaczyna się coś z tym dziać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j-23 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Jaskółki berkleya są taką metodą robione i trzyma dobrze dopiero po paru szczupakach czy sporej ilośći okoni zaczyna się coś z tym dziać Zgadza maja wtedy wylinkę jak węże . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Filmik super Chodzi mi bardziej o barwę w jaki sposob nakładasz sam pył barwiący na gumę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badtobone Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 pyndzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 (edytowane) 14.20 a czy tak ktoś już robił? Chodzi mi o to wtopienie tych pyłków Edytowane 19 Stycznia 2016 przez rybson 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 14.20 a czy tak ktoś już robił? Chodzi mi o to wtopienie tych pyłkówMożna tak robić.Jest to wystarczająco trwałe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 14.20 a czy tak ktoś już robił? Chodzi mi o to wtopienie tych pyłkówJa tak robiłem i moim zdaniem nie jest to trwałe, schodzi bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Ja tak robiłem i moim zdaniem nie jest to trwałe, schodzi bez problemu.To jak lepiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) No najlepiej to dodawać pył do masy, wtedy masz to pewne.Dzisiaj jeszcze zrobiłem jedną próbę z wtopienie pyłu w masę i się w tym utwierdziłem że to jest nie trwałe. Rzuciłem takimi gumami i nie trzeba ryby żeby to zeszło.Jak by było trwałe to dawno bym tak robił, bo to zajefajnie wygląda, ale tylko wygląda.Tutaj robiłem kiedyś testy i wyszła z tego lipa, post nr.553http://jerkbait.pl/topic/64748-materia%C5%82y-do-odlewania-przyn%C4%99t-gumowych/page-28 Edytowane 20 Stycznia 2016 przez fish28 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Wszystko jasne, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Skoro już jesteście przy "maczankach" 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Epicka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Tak się nakręciłem wyczynami Tomy'ego , Bigrafiego i kolegi Fish28,naczytałem się do bulu i nie wytrzymałem...Zamówienie w modelarni 24 zostało złożone. domyślam się ,że to nie jest łatwy kawałek chleba,ale nie spróbujesz ,nie będziesz wiedział.Mam tylko pytanko jakich brokatów używa się do plastisolu,aby się nie rozpuszczały i mikrofala nie puszczała piorunów?Gdzieś o tym już czytałem,ale nie mogę tego znależć .A w modelarni mają brokaty dość drogo.Wszelkie porady dotyczące odlewania mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Kupuj brokaty poliestrowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Dzięki Darku-na Ciebie zawsze można liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubG Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 No i zalalem pierwsza forme. Idac za radami bardziej doświadczonych kolegow staram sie wykonac forme zamknieta z silikonu formierskiego. Wzorek wykonalem sam, dlugosc okolo 5cm. Chciałbym zeby ten ogonek lekko wariowal, ciekawe co z tego wyjdzie Przed zalaniem I tuż po Ciekawy jestem czy wyszla za pierwszym razem czy zmarnowalem silikon 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubG Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 No i klapa jak sie okazalo forma tego typu albo sie nie nadaje do mojego modelu, albo sa jakies tricki, ktorych nie znam. Blona bardzo ciezko odrywa sie od cienkiego ogonka, bardzo latwo go uszkodzic, poza tym za nic w swiecie nie potrafie wlac silikonu tak, aby odlala sie dolna czesc pletwy ogonowej. Tak wiem, lekko przegrzalem plastisol w tych na zdjeciu No , ale sie nie poddaje, ten wzorek zostawiam na dalszy czas i probe zrobienia formy dwuczesciowej, dzis wieczorem sprobuje odlac forme zamknieta z innym ksztaltem, albo moze otwarta z czyms prostszym na poczatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Powietrze nie ma gdzie uciec. Weź igłę od strzykawki i wkłuj w najdalsze punkty, aby zrobić odpowietrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubG Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Dzieki Rafi! No dobra ten problem uciekl, blonke obcinam nozem a jak cos zostaje to leciutko nad zapalniczka i problem znika. Teraz z innej beczki. Plastisol w naczyniu po podgrzaniu jest swiecacy, czesc, ktora wyplywa poza forme rowniez, czemu wiec sam odlew mi matowieje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 27 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Nie dokładnie oszlifowany model ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi