Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

Stosowałem te farby, malowanie areo , efekt fajny ale krótkotrwały , po prostu się ścierają, a jeszcze szybciej podczas łowienia jak guma jest ciągle w wodzie.

Trzeba acetonem odtłuśścić gumę.

Można zapobiec ścieraniu poprzez maczanie  pomalowanej gumy w bezbarwnym plastisolu , ale jak chce się mieć gumy typu real fish to odpada, bo wszelkie szczegóły znikają.

Są specjalne farby do plastisoli na bazie rozpucha MEK , ale to jest dosyć szkodliwa substancja , a po za tym ma właściwości rakotwórcze, szkoda zdrowia.

Yankis, takie rozmieszczenie kolorów jest idealne do lania warstw plastisolu na trzy kolory. Po co się dodatkowo truć jakimiś naprawdę śmierdzącymi farbami, skoro takie ułożenie kolorów można zrobić,poprzez lanie kolejnych warstw ????

Dodatkowo, ani to nie złazi, ani nie barwi innych gum.

Edytowane przez fish28

Yankis, takie rozmieszczenie kolorów jest idealne do lania warstw plastisolu na trzy kolory. Po co się dodatkowo truć jakimiś naprawdę śmierdzącymi farbami, skoro takie ułożenie kolorów można zrobić,poprzez lanie kolejnych warstw

Dodatkowo, ani to nie złazi, ani nie barwi innych gum.

Problem w tym, że stosuję formy zamknięte i jednorazowo na jedną gumę leję 300-400ml. Z dużymi gumami duże problemy :)

Cześć , od dłuższego czasu oglądam Wasze świetnie wykonane  przynęty i postanowiłem  odlać coś swojego.Pierwsze formy zrobiłem z gipsu (skopiowałem  gumę "savig gear canibal".Forma wyszła ładnie ,wiadomo,że kolor rybki żaden (bo wykorzystałem stare gumki ,które podgrzałem na opalarce:)ale po pokryciu jej farba akrylową ,kilkakrotnie,odlana guma robi się kleista,przechwytując farbę akrylową,surowa forma sprawia że odlana rybka się nie klei , ale jest matowa. Czym pokryć formę gipsową ,aby zaimpregnować gips.?post-61134-0-79396400-1469802755.jpg

• 2 tygodnie później...

Panowie jak odlewać 2-3 warstwy, żeby były spójne ze sobą i sie nie rozwarstwiały? Materiał to plastisol z modelarni.

Jak dam ciut stężeć pierwszej warstwie, kolejna potrafi się finalnie lekko rozwarstwiać, natomiast jak wleje na gorąco jedno po drugim to górna warstwa wpada w pierwszą i się robi ciapak.

@Homegeon

Nie wiem czy mogę się wypowiedzieć i służyć radą ponieważ sam raczkuję w temacie ale odlewanie dwóch warstw to kwestia wprawy. Natomiast ważne są dwa czynniki : odpowiednia temp. silikonu oraz sposób (kierunek)lania drugiej warstwy. Osobiście też przerabiałem ten problem ale po dwóch oparzeniach i przemyśleniu co robię źle ,,ogarnąłem" temat :)