Piotr Lipiec Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 Stosowałem te farby, malowanie areo , efekt fajny ale krótkotrwały , po prostu się ścierają, a jeszcze szybciej podczas łowienia jak guma jest ciągle w wodzie.Trzeba acetonem odtłuśścić gumę. Można zapobiec ścieraniu poprzez maczanie pomalowanej gumy w bezbarwnym plastisolu , ale jak chce się mieć gumy typu real fish to odpada, bo wszelkie szczegóły znikają.Są specjalne farby do plastisoli na bazie rozpucha MEK , ale to jest dosyć szkodliwa substancja , a po za tym ma właściwości rakotwórcze, szkoda zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 28 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2016 A jak z plastisolem? Bo chyba nie do końca jest zdrowy,a na opakowaniach nic nie ma (żadnych ostrzeżeń,środków ostrożności,czy choćby atestów). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) Mam pytanie odnosnie utrwalania farb nanoszonych na gumy. Zanurzanie w silikonie nie bardzo mi się podoba. Moze sa inne metody? Edytowane 29 Lipca 2016 przez yankis 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Lipiec Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Też jestem ciekaw, ale ciężki to temat, mam pełna paletę barw pod areo , ale nie maluje , na razie pozostaje kolor w plastisolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) Yankis, takie rozmieszczenie kolorów jest idealne do lania warstw plastisolu na trzy kolory. Po co się dodatkowo truć jakimiś naprawdę śmierdzącymi farbami, skoro takie ułożenie kolorów można zrobić,poprzez lanie kolejnych warstw ????Dodatkowo, ani to nie złazi, ani nie barwi innych gum. Edytowane 29 Lipca 2016 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Yankis, takie rozmieszczenie kolorów jest idealne do lania warstw plastisolu na trzy kolory. Po co się dodatkowo truć jakimiś naprawdę śmierdzącymi farbami, skoro takie ułożenie kolorów można zrobić,poprzez lanie kolejnych warstw Dodatkowo, ani to nie złazi, ani nie barwi innych gum. Problem w tym, że stosuję formy zamknięte i jednorazowo na jedną gumę leję 300-400ml. Z dużymi gumami duże problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hudzik Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Cześć , od dłuższego czasu oglądam Wasze świetnie wykonane przynęty i postanowiłem odlać coś swojego.Pierwsze formy zrobiłem z gipsu (skopiowałem gumę "savig gear canibal".Forma wyszła ładnie ,wiadomo,że kolor rybki żaden (bo wykorzystałem stare gumki ,które podgrzałem na opalarce:)ale po pokryciu jej farba akrylową ,kilkakrotnie,odlana guma robi się kleista,przechwytując farbę akrylową,surowa forma sprawia że odlana rybka się nie klei , ale jest matowa. Czym pokryć formę gipsową ,aby zaimpregnować gips.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Problem w tym, że stosuję formy zamknięte i jednorazowo na jedną gumę leję 300-400ml. Z dużymi gumami duże problemy Ale nie ma żadnego problemu, ja też stosuje zamknięte. Śmiało możesz lać trzy warstwy, nim guma większą tym lepiej ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) może polakieruj tą formę. Edytowane 29 Lipca 2016 przez cyprys19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Tak jak pisze kolega, polakieruj i będzie dobrze, guma nie będzie już matowa.Ale mimo wszystko proponuję formy z silikonu ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 Ale nie ma żadnego problemu, ja też stosuje zamknięte. Śmiało możesz lać trzy warstwy, nim guma większą tym lepiej czekam na filmik na Twoim kanale z tutorialem warstwowego odlewania Tommy zarobiony to nie ma czasu na filmik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 czekam na filmik na Twoim kanale z tutorialem warstwowego odlewania Tommy zarobiony to nie ma czasu na filmik Jeśli chodzi o mnie, to nie ma problemu.Ale tego akurat nauczył mnie Tomek, i jeśli on nie będzie miał nic przeciwko to zrobię może taki filmik ???? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 29 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2016 (edytowane) Tomek, liczę na poparcie tego tematu ! Edytowane 29 Lipca 2016 przez radekc1991 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2016 Film jest w planach.Najprawdopodobniej będzie do kupienia w modelarnia24 ale nie wiem kiedy.Mam teraz poprostu zajazd totalny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 31 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Witam. Z jakiego silikonu najczęściej odlewacie przynęty w formach zamkniętych ? Z Modelarni czy od jakiś innych dostawców i jaka jest różnica w tych silikonach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homegeon Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Panowie jak odlewać 2-3 warstwy, żeby były spójne ze sobą i sie nie rozwarstwiały? Materiał to plastisol z modelarni.Jak dam ciut stężeć pierwszej warstwie, kolejna potrafi się finalnie lekko rozwarstwiać, natomiast jak wleje na gorąco jedno po drugim to górna warstwa wpada w pierwszą i się robi ciapak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fishmaker Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Wydaje mi się ze trzeba nabrać z tym wprawy i będzie śmigalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 11 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2016 @Homegeon Nie wiem czy mogę się wypowiedzieć i służyć radą ponieważ sam raczkuję w temacie ale odlewanie dwóch warstw to kwestia wprawy. Natomiast ważne są dwa czynniki : odpowiednia temp. silikonu oraz sposób (kierunek)lania drugiej warstwy. Osobiście też przerabiałem ten problem ale po dwóch oparzeniach i przemyśleniu co robię źle ,,ogarnąłem" temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Byłem dzisiaj na rybach .... kolejna lekcja pokory ;( Więc poszedłem do warsztatu i ....powstały jazgarki Pierwsza wyjściowa wersja. Słabe zdjęcie ponieważ miałem złe światło. W rzeczywistości wyglądają znacznie lepiej 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Światło światłem. Nie dawaj podkładu w tym samym kolorze co przynęta bo się gubi najlepiej focic na jakimś neutralnym kolorze. Ja robię większość zdjęć na zielonej macie do cięcia. PozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2016 Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Teraz chyba wyszło lepiej Zrobię kilka wersji kolorystycznych ..... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Teraz już jest super. Ten fiolet to pyły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) DAMIR, fajne gumki, gratulacje ????Ale chciałbym zapytać,czy nie ma ktoś z Was do sprzedania jakiejś komory próżniowej o pojemności 5-6 l? Szukam w necie i znalazłem 4,2l ale troszkę drogo bo 399 zł. Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Lepiej, lepiej. Zrób oliwkowy grzbiecik, troszkę fioletu na boku, brokat w środek i bedzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi