DAMIR Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 @fish28Dzięki Co do komory to mój znajomy zrobił sobie z garnka. Oczywiście przykrywka po modyfikacji. Koszt około 200 zł . Niestety pompa to już większy wydatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Spoko, komorę jednak zamówiłem, pompa też już jest, tak że zaczynam przygodę z xiameterem ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 @fish28Dzięki Co do komory to mój znajomy zrobił sobie z garnka. Oczywiście przykrywka po modyfikacji. Koszt około 200 zł . Niestety pompa to już większy wydatek Z garka przy mocnej pompie zostanie szrot i będzie kupę huku.Chyba że ma bardzo grube ścianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 @TomyGarnek jest porządny ma grube ścianki i dno. Na użytek własny wystarczy @fish28Skoro będziesz dysponował takim sprzętem to przy odrobinie fantazji można tworzyć bajeczne gumy ..... Pełny profesjonalizm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Z garka przy mocnej pompie zostanie szrot i będzie kupę huku.Chyba że ma bardzo grube ścianki.------------He, he, heeeeeeeeeee!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Spoko, komorę jednak zamówiłem, pompa też już jest, tak że zaczynam przygodę z xiameterem Co da Ci xiameter w odlewaniu gum ?? patrzysz przez boczną ścianke jak i ile zalewasz ?? jak tam płotka jaskółka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) Co da Ci xiameter w odlewaniu gum ?? patrzysz przez boczną ścianke jak i ile zalewasz ?? jak tam płotka jaskółka ?? O w mordę, zapomniałem o jaskółce ????ZModel został w Norwegii, eh, ta skleroza ...Xiameter da mi to że będę mógł obserwować proces lania. Dodatkowo ten silikon jest dość twardy i po ściśnięciu zalanej formy, zostaje nie dużo nadmiaru do zerwania. Wystarczy paluszkami to zerwać i jest git. Po za tym ten silikon nie poci się tak jak MM922 Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thoffi Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 A propos robienia zdjęć gumom to dużo zależy od odpowiedniego konta padania światła i odpowiedniego ustawienia przesłony.Posłuchałem jednego z kolegi, który doradził mi ciemne matowe tło.To wszystko wypróbowałem na mojej nowej jaskółce wg mnie efekt zadowalający aby pokazać transparentność. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Jakby ktoś sobie chciał poczytać o nowych mieszankach do softbait. http://jerkbait.pl/topic/12539-tomys-bait-tomy-hand-made/page-757#entry1957822 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 @TomyOtwierają się nowe możliwości. Czekam na końcowe wnioski z przeprowadzonych prób .... o ile oczywiście będziesz chciał się podzielić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 (edytowane) @TomyOtwierają się nowe możliwości. Czekam na końcowe wnioski z przeprowadzonych prób .... o ile oczywiście będziesz chciał się podzielić To co ważne to już napisałem o tym materiale .Ja już dawno chciałem robić gumowoblery i ta mikstura otwiera mi drogę .Tylko wentylacja do tego musowo konkretna.Nie jest to trujące ale zapach przykry i "mgli" .Ja zakładam dwie turbiny nad blat roboczy.Muszą być metalowe.Wszelkie plastykowe wyciągi przy np.K5 po pewnym czasie się rozpuszczają,opary reagują z tym tworzywem reagują.Silniki w wentylatorach czy turbinach lepiej jak są beziskrowe. Edytowane 17 Sierpnia 2016 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 17 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2016 @TomyDzięki za informacje. Chyba czeka mnie kolejna inwestycja .... Czy materiał jest już dostępny w M24 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 @TomyDzięki za informacje. Chyba czeka mnie kolejna inwestycja .... Czy materiał jest już dostępny w M24 ?Na Twoim miejscu opanowałbym najpierw typowy K5 [dobrze ci i idzie] a potem zabierał się za coś nowego.Na teraz materiały które testuje nie są dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Tomy, Dużo droższy będzie od softplastiku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 @Tomy Wiedza na temat nowego materiału jest mi potrzebna na przyszłość. Teraz staram się zgłębić możliwości K5 i jeszcze sporo mi zostało .... Także jak zwykle masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 (edytowane) Tomy, Dużo droższy będzie od softplastiku Hi-Density chyba tak ale jeszcze są mieszanki K5 różne wersje.Dzisiaj wstępnie je rozgrzewałem i ciekawie to wygląda Edytowane 18 Sierpnia 2016 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Spoko, komorę jednak zamówiłem, pompa też już jest, tak że zaczynam przygodę z xiameterem ????A po co Ci pompa do xiameteru? Lepszym rozwianiem wydaje mi się jest komora ciśnieniowa od próżniowej. Garnek ciśnieniowy podlaczamy do kompresora od aero i tyle. Nie trzeba 2 zakupów (komora i pompa). Garnek można już dostać za ok 450 zeta i wymaga niewielkich przeróbek.Ciśnienie 55psi kompresuje bąbelki powietrza prawie do zera. Kolejnym plusem jest to ze wkładamy do komory i po robocie. Odgazowywanie silikonu trwa sporo czasu i nie odgazujesz w 100% używając pomp za 4 stowki (tak mi się wydaje). Jestem teraz na urlopie. W planie mam zamówienie silikonow więc zamowie 0.5kg xiameteru do zrobienia próby z komora próżniowa vs. komora ciśnieniowa. Tak z czystej ciekawości. PozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Nie wiedziałem że można odgazowywać ciśnieniem. Ale teraz to i tak już za późno. Pompa jest a jutro przychodzi komora???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Nie jest to odgazowywanie. Ciśnienie kompresuje powietrze prawie do zera. Tak jest w teorii. Nie miałem nigdy przezroczystego silikonu więc nie wiem czy tak dokładnie jest. Zakupie silikon i po powrocie z urlopu sprawdzę. Wtedy opiszę co mi wyszło. Jakość odlewów zywicznych jest o niebo lepsza. Zapominamy co to niedolewki, ale tez trzeba zmodyfikowac miksturke no jak się okazuje w naszych odlewach jest sporo powietrza i mieszając ilość składników potrzebnych do zalania formy (z górką) po wsadzeniu do komory ciśnieniowej powietrze się kompresuje do tego stopnia, że górka + cały wlew do formy zostają wcisniete do środka i nie wystarcza żeby wypełnić przynętę. PozdrM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2016 Z garka przy mocnej pompie zostanie szrot i będzie kupę huku.Chyba że ma bardzo grube ścianki. Hmmm, ja jadę na garnku i pokrywie z płyty poliwęglanowej 6mm. Dziesiątki razy, nic się nie dzieje. Co prawda pompa jest jednostopniowa, ale próżnię daje dobrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Hmmm, ja jadę na garnku i pokrywie z płyty poliwęglanowej 6mm. Dziesiątki razy, nic się nie dzieje. Co prawda pompa jest jednostopniowa, ale próżnię daje dobrą.Proznie jaka osiągniesz? Ja też używam garnka. Niestety dopiero 3 garnek okazał się prosty i nie puszcza powietrza. Wcześniejsze miały nawet do 2mm różnicy w poziomie przynajmniej żona się ucieszyła PozdrM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 A nie wystarczyło troszkę docisnąć pokrywki na czas zassania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Proznie jaka osiągniesz?Ja też używam garnka. Niestety dopiero 3 garnek okazał się prosty i nie puszcza powietrza. Wcześniejsze miały nawet do 2mm różnicy w poziomie przynajmniej żona się ucieszyła PozdrMSor poliwęglan ma 10mmPompa osiąga próżnię 10 Pa, co dla mnie na tę chwilę jest w zupełnosci wystarczające. Pewnie 2 Pa byłoby lepiej, ale to już koszt pompy 3 razy większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowwwak Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Refleksja. Przeleciałem wątek od czasu odgrzania tematu w sierpniu 2014. Mijają dopiero 2 lata wymiany pomysłów, doświadczeń. Wystarczyło dać komu trzeba dostęp do plastisolu no i mamy to. Postęp kosmiczny. Polak to jednak potrafi... jak chce 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 A nie wystarczyło troszkę docisnąć pokrywki na czas zassania?Nie. Po prostu garnki były ostro krzywe. Nie było tego widać gołym okiem. Próbowałem robić uszczelki ale było to samo. Dopiero 3 garnek był prosty i nie potrzebował żadnego uszczelniania. PozdrM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi