Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

Co da Ci xiameter w odlewaniu gum ?? patrzysz przez boczną ścianke jak i ile zalewasz ?? :)

jak tam płotka jaskółka ?? :D

O w mordę, zapomniałem o jaskółce ????

Z

Model został w Norwegii, eh, ta skleroza ...

Xiameter da mi to że będę mógł obserwować proces lania. Dodatkowo ten silikon jest dość twardy i po ściśnięciu zalanej formy, zostaje nie dużo nadmiaru do zerwania. Wystarczy paluszkami to zerwać i jest git. Po za tym ten silikon nie poci się tak jak MM922

Edytowane przez fish28

A propos robienia zdjęć gumom to dużo zależy od odpowiedniego konta padania światła i odpowiedniego ustawienia przesłony.

Posłuchałem jednego z kolegi, który doradził mi ciemne matowe tło.

To wszystko wypróbowałem na mojej nowej jaskółce wg mnie efekt zadowalający aby pokazać transparentność.

post-60413-0-54842600-1471452838_thumb.jpg

post-60413-0-78782400-1471452866_thumb.jpg

post-60413-0-68109900-1471452898_thumb.jpg

• Like 4

@Tomy

Otwierają się nowe możliwości. Czekam na końcowe wnioski z przeprowadzonych prób .... o ile oczywiście będziesz chciał się podzielić ;)

To co ważne to już napisałem  o tym materiale :) .Ja już dawno chciałem robić gumowoblery i ta mikstura otwiera mi drogę .Tylko wentylacja do tego musowo konkretna.Nie jest to trujące ale zapach przykry i "mgli" :) .Ja zakładam dwie turbiny nad blat roboczy.Muszą być metalowe.Wszelkie plastykowe wyciągi przy np.K5 po pewnym czasie się rozpuszczają,opary reagują z tym tworzywem reagują.Silniki w wentylatorach czy turbinach lepiej jak są beziskrowe.

Edytowane przez Tomy

Spoko, komorę jednak zamówiłem, pompa też już jest, tak że zaczynam przygodę z xiameterem ????

A po co Ci pompa do xiameteru? Lepszym rozwianiem wydaje mi się jest komora ciśnieniowa od próżniowej. Garnek ciśnieniowy podlaczamy do kompresora od aero i tyle. Nie trzeba 2 zakupów (komora i pompa). Garnek można już dostać za ok 450 zeta i wymaga niewielkich przeróbek.

Ciśnienie 55psi kompresuje bąbelki powietrza prawie do zera. Kolejnym plusem jest to ze wkładamy do komory i po robocie. Odgazowywanie silikonu trwa sporo czasu i nie odgazujesz w 100% używając pomp za 4 stowki (tak mi się wydaje).

Jestem teraz na urlopie. W planie mam zamówienie silikonow więc zamowie 0.5kg xiameteru do zrobienia próby z komora próżniowa vs. komora ciśnieniowa. Tak z czystej ciekawości.

Pozdr

M

Nie jest to odgazowywanie. Ciśnienie kompresuje powietrze prawie do zera. Tak jest w teorii. Nie miałem nigdy przezroczystego silikonu więc nie wiem czy tak dokładnie jest. Zakupie silikon i po powrocie z urlopu sprawdzę. Wtedy opiszę co mi wyszło.

Jakość odlewów zywicznych jest o niebo lepsza. Zapominamy co to niedolewki, ale tez trzeba zmodyfikowac miksturke no jak się okazuje w naszych odlewach jest sporo powietrza i mieszając ilość składników potrzebnych do zalania formy (z górką) po wsadzeniu do komory ciśnieniowej powietrze się kompresuje do tego stopnia, że górka + cały wlew do formy zostają wcisniete do środka i nie wystarcza żeby wypełnić przynętę.

Pozdr

M

Z garka przy mocnej pompie zostanie szrot i będzie kupę huku.Chyba że ma bardzo grube ścianki. 

Hmmm, ja jadę na garnku i pokrywie z płyty poliwęglanowej 6mm. Dziesiątki razy, nic się nie dzieje. Co prawda pompa jest jednostopniowa, ale próżnię daje dobrą.

Hmmm, ja jadę na garnku i pokrywie z płyty poliwęglanowej 6mm. Dziesiątki razy, nic się nie dzieje. Co prawda pompa jest jednostopniowa, ale próżnię daje dobrą.

Proznie jaka osiągniesz?

Ja też używam garnka. Niestety dopiero 3 garnek okazał się prosty i nie puszcza powietrza. Wcześniejsze miały nawet do 2mm różnicy w poziomie :o przynajmniej żona się ucieszyła :)

Pozdr

M

• Like 1

Proznie jaka osiągniesz?

Ja też używam garnka. Niestety dopiero 3 garnek okazał się prosty i nie puszcza powietrza. Wcześniejsze miały nawet do 2mm różnicy w poziomie :o przynajmniej żona się ucieszyła :)

Pozdr

M

Sor poliwęglan ma 10mm

Pompa osiąga próżnię 10 Pa, co dla mnie na tę chwilę jest w zupełnosci wystarczające. Pewnie 2 Pa byłoby lepiej, ale to już koszt pompy 3 razy większy :)

Refleksja. Przeleciałem wątek od czasu odgrzania tematu w sierpniu 2014. Mijają dopiero 2 lata wymiany pomysłów, doświadczeń. Wystarczyło dać komu trzeba dostęp do plastisolu no i mamy to. Postęp kosmiczny. Polak to jednak potrafi... jak chce :)

• Like 2

A nie wystarczyło troszkę docisnąć pokrywki na czas zassania?

Nie. Po prostu garnki były ostro krzywe. Nie było tego widać gołym okiem. Próbowałem robić uszczelki ale było to samo. Dopiero 3 garnek był prosty i nie potrzebował żadnego uszczelniania.

Pozdr

M

• Like 1