Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów :D  też całkiem niedawno bawię się  odlewanie przynęt gumowych, na razie zrobiłem kilka form gum popularnych do ćwiczeń odlewania i mieszania kolorów i plastisolu. Miałem swój projekt gumki odlaną formę ale się nie sprawdził. :(

Przeglądając ten wątek widzę że dużo mi jeszcze brakuje do osiągnięcia mojego minimum.

witam wszystkich. Chciałbym zacząć  odlewać przynęty gumowe na wlasny uzytek i jak moze by to mi wychodzilo to moze i cos dla kolegow i dla tego chcialem zapytac bardziej doswiadczonych kolegow o kilka potrzebnych wiadomosci.

1 od czego zaczac??

2 Z czego musi byc forma

3. Jakiego silikonu uzywac?

4. Czy i w jaki sposób można mieszac kolory ( barwniki) np chodzi o kopytka z czerwonym ogonkiem

5. Jak uzyskac pozadana twardosc przynety?

6. I wszystkie rzeczy z tym związane :P

Prosze o wyrozumialosc i jesli to nie tajemnice podac kilka jakichs ciekawych wpisow ;) :P

Edytowane przez maniek1000
  • Like 1

Zastanawia mnie to również  :rolleyes: temat wielokrotnie klepany. Masz coś czego nie chcesz zdradzić, spoko, ale po co się tym chwalisz  :huh:

A może chodzi o to, że jak napisze publicznie mój tajemny sposób to spadnie mi sprzedaż?  :lol: odpowiedź na to pytanie brzmi nie :) jeżeli ktoś myśli inaczej jest w błędzie  :lol:

Jak w koncu znajdę czas żeby zabrać się za gumowce i znajdę sposób na farby to nie będzie już tajemnicy, hehe

Pozdr

M

• Like 4

Tak to jest po prostu magia jak to u mnie czasami mówią, może całą tajemnicą są farby do silikonu, drogie bo drogie ale są. ;)

W każdym bądź razie ja się nie poddaje jak coś trafię w miarę fajnego to forumowicze się dowiedzą.

A testy zacznę od szukania nośnika koloru, czyli płynu który reaguje z gumą ( wnika w nią delikatnie rozpuszcza)

Jest okres zimowy więc czasu dużo. Na zabawę :D :D

• Like 1

Aceton też miałem na mysli, widzisz już jakiś plan jest ja myślałem bardziej o środkach czyszczących usuwających resztki silikonu.

na razie zrobię test z samym zmiękczaczem do plastisolu zagrzeje dam kolor i zobaczę jak wyjdzie