Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

Sezon nie sezon, byle trzymała zanim do tej wody wpadnie ;). Bo na razie to mi się wszystkie próby w torebkach rozlazły :( a wody jeszcze gumy nie widziały.

Najważniejsze, że próbujesz a nie czekasz na gotowe ;) aa rybom to  pewnie i tak lotto jak pisał biker

Edytowane przez tomasxt
  • Like 1

Janusz, a twoje malowanie ( farbę ) da się zdrapać ? Tzn. czy da się oderwać kawałkami ?

Tomku. Powiedz mi proszę po kiego groma mam drapać. Mam przynęty np. od dwóch lat które były często w wodzie, mają też ślady po zębach i farba jest. Napewno jak się bardzo uprzesz to pewnie podrapiesz, ale tak się dzieje z każdą farbą, którą potraktujesz papierem ściernym lub pilnikiem. Nie ma obawy. Farba trzyma super.

• Like 4

Może zamiast kleju do rur warto po próbować z polimerowe klejem do banerów, plandek PCV

http://ataszek.pl/mega.html#klej-do-plandek

http://dobrekleje.pl/pl/mafix-plast-vp-5318-klej-do-banerow-i-plandek-karton-15-litrow-kleju-do-banerow-w-specjalnej-cenie-przesylka-kurierska-gratis.html

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez andrzej7
  • Like 1

Może zamiast kleju do rur warto po próbować z polimerowe klejem do banerów, plandek PCV

http://dobrekleje.pl/pl/mafix-plast-vp-5318-klej-do-banerow-i-plandek-karton-15-litrow-kleju-do-banerow-w-specjalnej-cenie-przesylka-kurierska-gratis.html

To może być dobry kierunek. One muszą być z natury elastyczne

Podsumowanie mojej próby z produktami do klejenia PCV

Klej i czyścik zakupiony w castoramie koszt 34zł

post-61736-0-68853500-1487967404_thumb.jpg

Klej w formie żelu, czyścik płynny.

Pierwsza mieszanka 50/50 + pigment złoto mineralne

Model guma z mojej stajni, malowany grzbiet tą dość mocno smierdzącą miksturą.

nakładanie pędzelkiem, dość fajne, szybko schnie tak jak na gumie i tak samo w pojemniczku.

Po 4 godzinach po malowaniu niestety farba schodzi ( łuszczy się )

post-61736-0-66276900-1487967422_thumb.jpg

post-61736-0-33336100-1487967432_thumb.jpg

post-61736-0-79677600-1487967441_thumb.jpg

Płetwy malowane miksturą 40 klej 60 czyścik + kolor w płynie czerwony

Nakładane pędzelkiem tu po 4 godzinach farba się trzyma nie wygląda za dobrze ale malowania trzeba się nauczyć i dobrać jeszcze odpowiednie proporcje :P na drapanie w niektórych miejscach farba nieznacznie schodzi ale nie tak samo jak na grzbiecie.

Jutro dalsze testy z nowymi proporcjami. Proponuje koledzy o wasze relacje z takich prób :P

post-61736-0-85339900-1487967451_thumb.jpg

post-61736-0-18828900-1487967462_thumb.jpg

• Like 2

Z firmy Ataszek zamawiamy tworzywa do spawania i kleje metakrylowe,  w poniedziałek  miałem do nich dzwonić w tej sprawie. 

Gotowy lakier ma konsystencję wody, więc klej musi być mocno rozcieńczony MEK-iem. Dostałem małą porcję na wypróbowanie i plastozol z modelarni maluje się bardzo dobrze. Ładnie kryje, schnie bardzo szybko i trzyma jak diabli. Trzeba dobrać odpowiednie proporcje kleju i rozpuszczalnika

Edytowane przez golenia
  • Like 1

Dobra, idąc drogą kleju do PCV zrobiłem mały test na szybko.

Mam klej CIA

post-46177-0-02672300-1488020722_thumb.jpg

dodałem odrobinę farby akrylowej z puszki

post-46177-0-18824900-1488020749_thumb.jpg

całość rozcieńczyłem acetonem i pomalowałem na próbę riperki

post-46177-0-78625100-1488020749_thumb.jpg

Po nocy test paznokcia i o dziwo dobrze się to trzyma gumy. Odrobinę się klei ale to chyba wina farbki. Naprawdę trzeba mocno docisnąć aby zrobić zdrapkę :)

post-46177-0-09915400-1488020751_thumb.jpg

Pocieszony efektem do próby poszedł pył z modelarni - niebieski. Mikstura klej+aceton+pył i efekt jak na zdjęciu OK. Szybko wyschła i test paznokcia już nie taki brutalny jak poprzednio

post-46177-0-48913300-1488020750_thumb.jpg

Efekt jak widać lekko się pomarszczyło ale się trzyma. Po potarciu pył nie zostaje na palcu :)

Jest dobrze idziemy dobrą drogą.

Guma nie straciła na elastyczności. Zobaczymy za kilka dni czy będzie się trzymało i nie stwardnieje i nie będzie się łuszczyć. Koszty znikome bo tubka kleju to jakieś 5 zł w sklepie budowlanym plus aceton.

Jak przetestujecie jakieś bardziej por kleje dajcie znać ;).

Pozdrawiam,

• Like 5

@Damir nie chcę zaczynać tematu od nowa....(już to przerobiliśmy) ,ale znowu nic nie wnosisz do tematu oprócz fotek swoich gum...Załóż sobie "wątek autorski" to na prawdę nie boli.

Strona 107 tego tematu ,post 2135 są te same foty i też "tajemniczych farb" nie opisałeś...

Pozdrawiam

Edytowane przez cyprys19
  • Like 3

@cyprys19

Kolego to był tylko przykład jak można we własnym zakresie przy minimalnym nakładzie środków pomalować gumy.

Szukacie farb i kombinujecie różne mikstury ale wynik jest raczej marny. Natomiast wszystko jest w zasięgu ręki i można kupić w kraju.... ale nie będę się już udzielał skoro tak bardzo ,,męczą" moje zdjęcia.

Może czas na własny wątek w którym będę mógł zaprezentować możliwości malowania gum w niekonwencjonalny sposób ;)