Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

hejka

Od dłuższego czasu śledzę temat dotyczący bazy pod farby do malowania gum.

Robił ktoś testy na kleju wulkanizującym ??

Cena dość atrakcyjna bo idzie znaleźne na allegro 200 ml za około 30 zł

Kwestia jakiej chemii używa producent do wyprodukowania takowego kleju :) 

Jak już wczesniej wspomniałem, jeden składnik więcej bądź mniej w naszej mieszance np toluen i nasza farba jest całkowicie bezużyteczna.

Z resztą, wszystko napisałem parę postów wstecz, a więc macie prawie że gotowy przepis na farbę , nie śledzisz tematu dokładnie ! :)

Edytowane przez Vrpona

No to dobrze trafiłem z klejem ;)

I jeszcze na bazie acetonu i nie trzeba zamawiać MEK.

Kwestia barwników i farb na bazie acetonu, sprawdzałem z rozcieńczonym lakierem do paznokci ale ten trzeba po malowaniu jeszcze raz rozcieńczonym klejem pokryć i jest git. Można też tak kleić brokat i trzyma się całkiem nieźle.

Jedyny mankament to to, że szybko wysycha na gumie i nie można poprawiać bo się zaczyna wałkować. Kwestia dobrania rozcieńczenia i jakoś idzie. Pomijam indywidualne zdolności artystyczne ale to będą oceniać ryby ;).

Tu testy na używanych gumach

post-46177-0-31758800-1490899423_thumb.jpg

COSMOFEN_PLUS_HV_weiss_pl.pdf

• Like 1

No to dobrze trafiłem z klejem ;)

Tu testy na używanych gumach

attachicon.gifIMG_47721.JPG

109-99-9 tetrahydrofuran NDS (PL) NDSCh: 300 mg/m3 NDS: 150 mg/m

To wszystko wyjaśnia - jak parę postów wyżej pisałem. Bardzo ale to bardzo ważnym elementem naszej układanki są proporcje mieszania bazy oraz związku X.

Tak wprawdzie zmieszałem tylko dwa składniki, MEK + klej

Przez długi czas używałem kleju technicqll do twardych plastików (którym nawet po rozcieńczeniu MEK dalo się pięknie odwzorowywać oczy) Wyśmienicie trzyma się gumy po beżpośrednim nałożeniu na nią. Ale wolne parowanie dało mi do myślenia.

Po jakimś czasie, przetestowałem klej technicqll do miękkiego PVC - i tak już zostanie , zalet jest dużo, natomiast za tym idzie również dużo wad - między innymi trzeba umiejętnie zmieszać jego proporcje. A to już pozostawiam wam do rozpracowania - pogłówkujecie trochę to i nabierzecie wprawy w malowaniu :) 

Pozdrawiam  i tym samym kończę moje wywody na temat klejów :) 

POST NUMER #1784 jest odpowiedzią na wszelakie pytania :) 

• Like 5

Aceton to słaby rozpuszczalnik organiczny, zbyt słaby aby mógł zareagować z plastisolem (mowa tu oczywiście o acetonie technicznym) 
Inne  acetonopodobne , lub pochodne acetonów są mocniejsze , bądź też słabsze gdy są rozcieńczone. Nie polecam mieszania samego acetonu. 
Zdecydowanie MEK działa najlepiej :) Pozdrawiam

• Like 1

I jak to mówią z dużej chmury mały deszcz...MEK + klej....

ja poszedłem w inną stronę i pracuje nad bezbarwną bazą ( lakierem) na bazie plastizolu....właściwie to wszystko jest już gotowe tylko jest na razie odrobinę za gęsty i zostaje za gruba warstwa ale to kwestia proporcji i za kilka dni wszystko bedzie gotowe....mankamentem jest to że łączy się z plastizolem pod wpływem temperatury ( około 140st.)  ale trzyma się rewelacyjnie....nakłada się farbe i podgrzewa palnikiem lub opalarką...jak wszystko bedzie gotowe to wrzuce fotki...

• Like 3

MEK zamówiony, klej zamówiony. W tygodniu próby z proporcjami.

Też jak mam wenę to robię próby z lakierem. Wydaje mi się, że opanowałem to zęby lakier nie był matowy po wyschnięciu. Musze jeszcze popracować nad jego elastycznością, ale do oczu czy płetw jak najbardziej się nadaje, mógłby być trochę za sztywny przy np. malowaniu grzbietu.

No właśnie weny jest sporo , szkoda że czas nie pozwala poświęcić się w pełni temu hobby a trzeba jeszcze znaleźć chwilę żeby z  kijem nad wodę skoczyć.

Dokładnie mam ten sam problem Tomku, czas, czas i jeszcze raz czas. Jest to największa przeszkoda każdego odlewacza gumek który odlewa hobbystycznie a nie zawodowo.