GregorS Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Robił ktoś jakieś próby na tych materiałach które opisywał Vrpona? Nic mi z tego nie wychodzi albo nie idzie malować albo nie trzyma się gumy.a co za klej kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfik.77 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 a co za klej kupiłeś? To zakupiony klej i rozpuszczalnik .Wydaje mi się że MEK jest do kitu bo słabo reaguje z klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2017 (edytowane) Klej do twardych plastików byłby lepszy, na pewno działa. Tego do miękkich nie testowałem, ale zobacz jeszcze z acetonem. PS.http://www.technicqll.pl/images/MSDS_R334_klej_do_mi%C4%99kkiego_PVC.pdf ten klej jest na bazie acetonu i z MEK może być różnie. Szukając kleju do malowania szukaj aby w składzie był Tetrahydrofuran, w karcie technicznej znajdziesz czy rozcieńczony jest MEK czy acetonem, ot taki myk . Edytowane 9 Kwietnia 2017 przez GregorS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vrpona Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Klej działa Tak jak pisałem , trzeba zastosowac odpowiednie proporcje z mek, oraz odpowiednio nanosić na gumę. Mowa o meku czystym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfik.77 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 No to prób ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GPB Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Taka okazja: http://jerkbait.pl/topic/90237-kuchenka-do-gum-i-barwniki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Właśnie skończyłem próby na technocollu do miękkiego pcv i czystym MEKiem. Klej zachowyje się identycznie jak ten niemiecki klej do gum. Fakt, trzyma się dobrze, ale dość mocno usztywnia gumę, zwłaszcza wąskie ogonki. Ale prze de wszystkim, po zgięciu gumy zostają zmarszczki, tak jak na tym niemieckim, i tak już zostaje. Robiłem próby z różnymi proporcji meku. Jeśli przedobrzysz z MEKiem, to schodzi dość lekko. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez fish28 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 A przed chwilą dowiedziałem się że ten klej bardzo dobrze nadaje się do klejenia gum ????Trzyma tak, jak by guma w miejscu przerwania wogóle nie była klejona i nie ma żadnych w tym miejscu przesztywnień. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashhh Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Właśnie skończyłem próby na technocollu do miękkiego pcv i czystym MEKiem.Klej zachowyje się identycznie jak ten niemiecki klej do gum. Fakt, trzyma się dobrze, ale dość mocno usztywnia gumę, zwłaszcza wąskie ogonki. Ale prze de wszystkim, po zgięciu gumy zostają zmarszczki, tak jak na tym niemieckim, i tak już zostaje.Robiłem próby z różnymi proporcji meku.Jeśli przedobrzysz z MEKiem, to schodzi dość lekko.Mam podobne spostrzeżenia odnośnie tego kleju trzyma dość dobrze ale zmarszczki zostają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ale do klejenia gum jest super, i cena dużo niższa niż tego niemieckiego.Tak że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vrpona Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Panowie , proporcje oraz odpowiednia technika (jak juz wczesniej duzo razy wspominalem) nakładania farby ! Podstawa !!!! Ja przemalowalem setki gum i na zadnej nie bylo zmarszczek Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Vrpona 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) To jak, nożem trzeba to smarować, czy młotkiem ubijać ? Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vrpona Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Aerograf i odpowiednia odległość nanoszenia farby na gumę. Ja maluje tzw mgiełką. Lepiej malować w niższej temperaturze - mek wolniej paruje co później przeklada się na jakość ale w glownej mierze na strukturę nałożonej farby. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Panowie , proporcje oraz odpowiednia technika (jak juz wczesniej duzo razy wspominalem) nakładania farby ! Podstawa !!!! Ja przemalowalem setki gum i na zadnej nie bylo zmarszczek Pośpieszyłem się... Jakiego aero używasz i barwników żeby przez dyszę przeszły ? Pozdrawiam Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez GregorS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vrpona Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Bd 207 oraz dysza 0.5. Barwniki proszkowe Pokombinujcie, ja kombinowalem bardzo dlugo zanim doszedlem do wprawy w malowaniu Podalem wam na tacy skladniki oraz technike malowania, a eksperymentowanie pozostawiam wam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biker1 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Aerograf i odpowiednia odległość nanoszenia farby na gumę. Ja maluje tzw mgiełką. Lepiej malować w niższej temperaturze - mek wolniej paruje co później przeklada się na jakość ale w glownej mierze na strukturę nałożonej farby.Vrpona powiedz czy jest mozliwość malowania pędzlem?Jeśli wchodzi tylko areograf do tej farby to dla mnie słabo, nauczyć się malować to mały problem gorzej z niskimi temperaturami przy malowaniu o których piszesz u mnie w zimie najniższa to 25c a w lecie przekracza 30c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vrpona Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Można pędzlem - ale efekt jak wyżej kolega wspomniał czyli marszczenie się. Myślę że to kwestia barwników. Pracuję z proszkowymi i to one usztywniają gumę. Im grubsza warstwa tym gorzej. Malując Aerografem wszystko jest wporządku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Vrpona powiedz czy jest mozliwość malowania pędzlem?Jeśli wchodzi tylko areograf do tej farby to dla mnie słabo, nauczyć się malować to mały problem gorzej z niskimi temperaturami przy malowaniu o których piszesz u mnie w zimie najniższa to 25c a w lecie przekracza 30c. Heh u mnie jest dokładnie odwrotnie. Latem jak temp siega 19st to jest dobrze. Zimą spada nawet do 14. PozdrM 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashhh Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Heh u mnie jest dokładnie odwrotnie. Latem jak temp siega 19st to jest dobrze. Zimą spada nawet do 14. PozdrMTe irlandzkie klimaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Vrpona, pokaż jakaś gumę malowaną twoim sposobem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menduza Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Vrpona, pokaż jakaś gumę malowaną twoim sposobem Właśnie, podpinam się do prośby kolegi tomasxt. Bo niby farba super ale ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vrpona Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Proszę Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez Vrpona 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasxt Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 No no ciekawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Znajomo wygląda mi ta fotka ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfik.77 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Widzę Panowie, że już daleeeko zaszliście co do kwestii malowania gum A więc ja zdradzę tu parę swoich ciekawostek. Ktoś parę stron temu pisał coś o MEK (metylo etylo ketonie <C4H8O> ) Jest to rozpuszczalnik który bardzo dobrze rozpuszcza się we wodzie.Sam mek nie pomoże wam w malowaniu gum, a więc trzeba mu pomóc związkiem XMEK w naszym przypadku to nośnik PIGMENTU, a więc mek pomaga przenieść nam pigment ze związkiem X na naszą gumę,a później po prostu sobie odparowywuje.Tymże związkiem jest OKSOLAN.Z tangitem sprawa wygląda tak, że jeśli zmieszamy tangit (w składzie ma mase innych acetono podobnych związków które zapobiegają wulkanizacji pigmentu z nasza gumą)z naszym nośnikiem (MEK) w złych proporcjach, guma może stać się sztywna i może się marszczyć. W przypadku kleju na bazie oksolanu - problem niknie. Trzeba pamiętać że przed nałożeniem farby, gumę przemywa się najlepiej papierowym ręcznikiem nasączonym mek. Również pod uwagę trzeba wziąć ważną rzecz, jaką jest malowanie tylko i wyłącznie gum które jakiś czas odpoczęły sobie po odlaniu.Bawcie się dobrze ! Życze jak najmniej zmarnowanego towaru. P.S Dobre dwa miesiące zajęło mi szukanie klejów które zwulkanizują się z gumą i do wszystkiego doszedłem sam, z małą ale to małą pomocą. (ktoś tutaj na forum wkleił kartę techniczną jednego kleju, wystarczyło takową kartę przetłumaczyć z języka norweskiego na język polski, i odpowiedź była na dłoni ! ) Pozdrawiam ! Myślałem że chodzi o nanoszenie pędzelkiem. Chyba niepotrzebnie w to brnąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi