Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

Klej  do twardych plastików byłby lepszy, na pewno działa. Tego do miękkich nie testowałem, ale zobacz jeszcze z acetonem.

PS.

http://www.technicqll.pl/images/MSDS_R334_klej_do_mi%C4%99kkiego_PVC.pdf  ten klej jest na bazie acetonu i z MEK może być różnie.

Szukając kleju do malowania szukaj aby w składzie był Tetrahydrofuran, w karcie technicznej znajdziesz czy rozcieńczony jest MEK czy acetonem, ot taki myk ;).

Edytowane przez GregorS

Właśnie skończyłem próby na technocollu do miękkiego pcv i czystym MEKiem.

Klej zachowyje się identycznie jak ten niemiecki klej do gum. Fakt, trzyma się dobrze, ale dość mocno usztywnia gumę, zwłaszcza wąskie ogonki. Ale prze de wszystkim, po zgięciu gumy zostają zmarszczki, tak jak na tym niemieckim, i tak już zostaje.

Robiłem próby z różnymi proporcji meku.

Jeśli przedobrzysz z MEKiem, to schodzi dość lekko.

Edytowane przez fish28
  • Like 1

Właśnie skończyłem próby na technocollu do miękkiego pcv i czystym MEKiem.

Klej zachowyje się identycznie jak ten niemiecki klej do gum. Fakt, trzyma się dobrze, ale dość mocno usztywnia gumę, zwłaszcza wąskie ogonki. Ale prze de wszystkim, po zgięciu gumy zostają zmarszczki, tak jak na tym niemieckim, i tak już zostaje.

Robiłem próby z różnymi proporcji meku.

Jeśli przedobrzysz z MEKiem, to schodzi dość lekko.

Mam podobne  spostrzeżenia  odnośnie  tego kleju trzyma  dość dobrze  ale zmarszczki zostają  :) 

Panowie , proporcje oraz odpowiednia technika (jak juz wczesniej duzo razy wspominalem) nakładania farby ! Podstawa !!!! :) Ja przemalowalem setki gum i na zadnej nie bylo zmarszczek :)

Pośpieszyłem się...

Jakiego aero używasz i barwników żeby przez dyszę przeszły ?

Pozdrawiam

Edytowane przez GregorS

Aerograf i odpowiednia odległość nanoszenia farby na gumę. Ja maluje tzw mgiełką. Lepiej malować w niższej temperaturze - mek wolniej paruje co później przeklada się na jakość ale w glownej mierze na strukturę nałożonej farby.

Vrpona powiedz czy jest mozliwość malowania pędzlem?

Jeśli wchodzi tylko areograf do tej farby to dla mnie słabo, nauczyć się malować to mały problem gorzej z niskimi temperaturami przy malowaniu o których piszesz u mnie w zimie najniższa to 25c a w lecie przekracza 30c.

Vrpona powiedz czy jest mozliwość malowania pędzlem?

Jeśli wchodzi tylko areograf do tej farby to dla mnie słabo, nauczyć się malować to mały problem gorzej z niskimi temperaturami przy malowaniu o których piszesz u mnie w zimie najniższa to 25c a w lecie przekracza 30c.

Heh u mnie jest dokładnie odwrotnie. Latem jak temp siega 19st to jest dobrze. Zimą spada nawet do 14.

Pozdr

M

• Like 2

Widzę Panowie, że już daleeeko zaszliście co do kwestii malowania gum :) 

A więc ja zdradzę tu parę swoich ciekawostek.

Ktoś parę stron temu pisał coś o MEK (metylo etylo ketonie <C4H8O> ) 

Jest to rozpuszczalnik który bardzo dobrze rozpuszcza się we wodzie.

Sam mek nie pomoże wam w malowaniu gum, a więc trzeba mu pomóc związkiem X

MEK w naszym przypadku to nośnik PIGMENTU, a więc mek pomaga przenieść nam pigment ze związkiem X na naszą gumę,a później po prostu sobie odparowywuje.

Tymże związkiem jest OKSOLAN.

Z tangitem sprawa wygląda tak, że jeśli zmieszamy tangit (w składzie ma mase innych acetono podobnych związków które zapobiegają wulkanizacji pigmentu z nasza gumą)z naszym nośnikiem (MEK) w złych proporcjach, guma może stać się sztywna i może się marszczyć. 

W przypadku kleju na bazie oksolanu - problem niknie. 

Trzeba pamiętać że przed nałożeniem farby, gumę przemywa się najlepiej papierowym ręcznikiem nasączonym mek. 

Również pod uwagę trzeba wziąć ważną rzecz, jaką jest malowanie tylko i wyłącznie gum które jakiś czas odpoczęły sobie po odlaniu.

Bawcie się dobrze ! Życze jak najmniej zmarnowanego towaru.

P.S Dobre dwa miesiące zajęło mi szukanie klejów które zwulkanizują się z gumą i do wszystkiego doszedłem sam, z małą ale to małą pomocą. (ktoś tutaj na forum wkleił kartę techniczną jednego kleju, wystarczyło takową kartę przetłumaczyć z języka norweskiego na język polski, i odpowiedź była na dłoni ! ) 

Pozdrawiam ! 

Myślałem że chodzi o nanoszenie pędzelkiem. Chyba niepotrzebnie w to brnąłem.