PiotrekA Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Znajomo wygląda mi ta fotka Fish28 - właśnie też mam takie wrażenie że już ją gdzieś widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 PozdrM 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zamieszczam filmik gdyż mnie osobiście zaciekawił nic więcej . Uprzedzam pytania na priv , to nie moja forma i nie znam kolesia . 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Pełna profeska. Podobnie odlewa się duże ilości produktów z ołowiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 Dobre i faktycznie wielofunkcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badtobone Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 tak ale nie ma niestety mozliwosci odlania dwoch kolorow a cena takiej formy w alu to koszt od 2500-3500zł. Za taka inwestycje pasowaloby dwa kolory lac :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2017 I tu pana Panie Grzegorzu zaskoczę koszt formy w alu to trochę ponad tysiaczek . Ale nie tylko w alu takie formy można wykonać mozna je wykonać z wulkanizowanej gumy tak jak w przypadku odlewów ze znalu .Na dokładnie takiej samej formie jak w filmie warstwowych gum zapewne nie odlejemy choć to po prostu było by trzeba doświadczalnie sprawdzić , może i znalazł by się sposób choćby osobne talerzyki wylewowe . Ale na przykład z ogonkiem z innym kolorze zapewne się da . I nawet powstałe połączenia kolorów mogły by być arcy ciekawe .Natomiast porównując wydajność samej metody z pracą na ręcznej wtryskarce to jest to bardzo ciekawa alternatywa dla małej wytwórni . Gdyż sam wirownik można zbudować za kilkaset złotych a wtryskarka kosztuje kilkanaście tysiączków . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 (edytowane) Fajna ta forma . Edytowane 4 Czerwca 2017 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thoffi Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2017 I tu pana Panie Grzegorzu zaskoczę koszt formy w alu to trochę ponad tysiaczek . Ale nie tylko w alu takie formy można wykonać mozna je wykonać z wulkanizowanej gumy tak jak w przypadku odlewów ze znalu .Na dokładnie takiej samej formie jak w filmie warstwowych gum zapewne nie odlejemy choć to po prostu było by trzeba doświadczalnie sprawdzić , może i znalazł by się sposób choćby osobne talerzyki wylewowe . Ale na przykład z ogonkiem z innym kolorze zapewne się da . I nawet powstałe połączenia kolorów mogły by być arcy ciekawe .Natomiast porównując wydajność samej metody z pracą na ręcznej wtryskarce to jest to bardzo ciekawa alternatywa dla małej wytwórni . Gdyż sam wirownik można zbudować za kilkaset złotych a wtryskarka kosztuje kilkanaście tysiączków . Ponad 1000 zł za taką formę 20 gniazdową? Model jest dość trudny we frezowaniu ze względu na te żeberka.Ja szacuje na 50-60 godzin frezowania.Dokąd ten świat zmierza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Taka formę można też zrobić z silikonu. W wirowym (odśrodkowym) odlewaniu ołowiu też się używa. Łatwiej wyjmować odlewy, jedynie chłodzenie jest trudniejsze i dłuższe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Jeśli gniazdach form obrócić o 90 stopni, to można by lać kolory warstwami ????Tylko wtedy nie zmieści się ich za dużo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Chciałem zapytać którego pigmentu cerwonego z modelarni.pl używacie do malowania płetw w gumkach. Star Dust czerwony wydaje się trochę za różowy. Chodzi mi o konkretny i sprawdzony z klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Jeśli gniazdach form obrócić o 90 stopni, to można by lać kolory warstwami Tylko wtedy nie zmieści się ich za dużo.No właśnie też tak myślałem ale ten pierwszy kolor przy wirowaniu raczej ucieknie całkiem na tył a jak się wystudzi za bardzo to z kolei nie zwiąże z tym drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 (edytowane) Może tak być jak mówisz, cały pierwszy kolor raczej ucieknie w przeciwnym kierunku do wirowania. Model musiałby być pod lekkim skosem chyba, tylko kto to sprawdzi????? Edytowane 5 Czerwca 2017 przez fish28 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 (edytowane) nic nie da pod skosem.To są duże obroty i przepchają wszystko na tył.Pomysł fajny do odlewania żab np.Dzisiaj jedną goniłem ale mnie zgubiła Edytowane 5 Czerwca 2017 przez Tomy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 A gniazda prostopadle do promienia i będzie ok - z laniem wielokolorowych gum.Podobnie ilość - można umieścić gniazda na różnych średnicach i będzie więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thoffi Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 A gniazda prostopadle do promienia i będzie ok - z laniem wielokolorowych gum.Podobnie ilość - można umieścić gniazda na różnych średnicach i będzie więcej.Na różnych średnicach gniazda to raczej nie, bo zmienia się droga dopływu tworzywa, i pierwszy rząd będzie bardziej dopełniony niż drugi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 (edytowane) A gdyby ta forma miała kanały doprowadzające nie na górze, tylko pod spodem, czyli pod brzuchem?To mogło by się sprawdzić. Edytowane 6 Czerwca 2017 przez fish28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Na różnych średnicach gniazda to raczej nie, bo zmienia się droga dopływu tworzywa, i pierwszy rząd będzie bardziej dopełniony niż drugi.To też można rozwiązać wielkością przekroju kanałów rozprowadzających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badtobone Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 to kto tutaj ma na tyle kasy zeby sprawdzic to ramach testow????? :-p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Może producent to czyta i spróbuję????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thoffi Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 no właśnie trzeba by kosmiczną technologie wprowadzać liczyć przepływy itd. Wg mnie ta metoda dla wielu kolorów to raczej ślepa droga i kosztowna nie dla amatora. Lepiej pomęczyć się z jedną wtryskarką wielu kolorów niż potem z każdą formą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badtobone Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 no ale oczywiscie ze tak, nie ma mozliwosci zalania dwoch kolorow odsrodkowo chyba ze pierwsza warstwa zastygnie a korpusy beda poprzecznie do wlotu plastisolu a nie podluznie. Aby kolejna warstwa plastisolu zwiazala z zastygnieta odlewanie musialoby sie odbywac w prozni bez powietrza. Niewykonalne w warunkach domowych. Suma sumarum o wiele, zazanaczam O WIELE taniej i oplacalniej jest zrobic formy wtryskowe na dwie strzykawy (dwa kolory). Walkowalem dluzsza chwile temat lania odsrodkowego i porzucilem go w cholere. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 To były tylko propozycje jak można ...szczegóły - jak są zainteresowani to sobie rozpracują. Ale nie mówcie,że się nie da hahaha A ja przynajmniej się dowiedziałem dlaczego chińskie "kejtechy" są po kilka centów. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biker1 Opublikowano 6 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Ja w takiej wirującej formie widzę zagrożenie A niech się poleje więcej plastisolu i poleci poza formę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi