tobiasz92 Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 W jakich proporcjach mieszałeś? Szczerze mówiąc to "na oko" do rozpuszczalniku dodawałem kleju na bieżąco testując na gumie Taptalkniete z Galaxy s8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golenia Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Miałem kiedyś w ręku gotowy lakier. Stał jakiś czas w słoiczku i pyłek opadł na dno, reszta była przeźroczysta i bardzo wodnista. Po wstrząśnięciu słoiczkiem całość zabarwiła się na srebrny kolor.Mój wniosek- pyłku daje się bardzo mało, lakier jest bardzo rozcieńczony. Malowałem pędzelkiem,wysychał w ciągu kilkunastu sekund. Nic nie usztywniało gumy. Kupię w końcu składniki i pobawię się w proporcje. Na pewno podzielę się informacjami 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbertzam Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) @robbertzam zrób fotkę tej formy, będzie wiadomo więcej może co się poradzi Strasznie mi ryje beret ten "Jożin z bażin"Forma jeszcze nie gotowa bo mi klocków zabrakło, żeby ją obudować sam model ma ponad 40cm.Na razie tylko przymiarka, chciałem sprawdzić czy mi modeliny wystarczy, echh... po co mi to było, mogłem wybrać coś łatwiejszego i tańszego w wykonaniu ale uparłem się na tą gumę i zrobię choćby nie wiem co.Dobra dość marudzenia. Widzę to tak:Forma zamknięta, dwuczęściowa z dwoma wlewami: od góry nr1 duży wlew w najwyższym punkcie korpusu - tutaj leje plastisol z kubka do mniej/więcej wysokości ogona, potem strzykawką wtłaczam plastisol od ogona 2a lub 2b(jeszcze sie waham).Tłoczę do momentu, aż plastisol zacznie się wylewać przez wlew na korpusie co mam nadziej pozwoli się pozbyć wszystkich pęcherzy powietrza. Normalnie bym tak nie zrobił, wszytko przez ten długi i wąski ogon.Takie było pierwotne założenie ale może zrobić jeden wlew na korpusie i odpowietrznik na ogonie (wtedy koniec ogona byłby najwyższym punktem) .... a może jakaś trzecie opcja?Doradźcie PANY! Edytowane 22 Marca 2018 przez robbertzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Plastisol ma skurcz. Spory, z tego co wiem. Ogon długi... Osobiście dałbym wzdłuż ogona całą serię odpowietrzników, 4-5, o lejkowatym kształcie, gdzie nadmiar materiału służyłby jako magazyn zapobiegający temu zjawisku.I raczej jeden wlew... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 (edytowane) Tak wąski i cienki ogon nie będzie miał ''skurczu ', a jeśli nawet to zbiornikiem do zasysania będzie korpus, który będzie dużo dłużej stygł. Obawiam się tylko, że wstrzykując materiał od strony ogona będziesz napowietrzał korpus i zostaną w nim pęcherzyki powietrza...Jeśli chcesz wstrzykiwac materiał, rób to bardzo powoli od strony ogona,ale nie napełniając wcześniej korpusu. Inną opcją może być zalewane korpusu, a od strony ogona zasysanie materiału strzykawką -nie tłoczenie, a zasysanie. Edytowane 23 Marca 2018 przez cyprys19 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbertzam Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Ciekawy pomysł z tym zasysaniem od strony ogona... ma to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 A może po prostu zrobić formę z otworem do wtryskiwania i zbiornikiem do zasysania z przodu a odpowietrzeniem na końcu ogona i wtryskiwać materiał od dołu, ustawiając formę pionowo... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macku12345 Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Jakiś czas temu oglądałem film na yt .Guma podobna do Twojego tematu i pomyślałem,że może się przydać .https://youtu.be/dgzSkRFMhns Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biker1 Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Ja bym wstrzykiwał plastisol od strony ogona i na korpusie zrobił odpowietrzenie. W tym przypadku ogonek najniższym punktem bym zrobił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowwwak Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Pytanie do kolegów używających belgijskiego plastisolu bright baits. Czy ktoś mieszał go z barwnikami (pigmentami) z Modelarni? Czy ktoś robił próby z lakierem of Marcina? Prosze o spostrzeżenia, opinie? Z tego co juz wyczytałem tutaj I w kilku innych miejscach, ma nie gazować tak mocno I byc bardziej eko (bez ftalanów). Czy faktycznie nie ma ostrego zapachu charakterystycznego dla innych środków dostępnych w sprzedaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loco Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 (edytowane) Coś mi się obiło o oczy,że Janusz (Janus-Softjerks) wspominał o tym swego czasu.Jednak głowy nie położę czy chodziło o barwniki od Marcina Na pewno chodziło o plastisol belgijski. Zapytaj bezpośrednio Janusza. Wiem natomiast,ze barwniki z Modelarni b.dobrze łączą się z plastisolem angielskim. Co do jego właściwości to jest wolny od "phalatów" Zapach bardziej niż znośny ("koszmaru dzieciństwa" -gabinet dentystyczny) Znikoma "potliwość" Edytowane 27 Marca 2018 przez Loco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbertzam Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Pytanie do kolegów używających belgijskiego plastisolu bright baits. Czy ktoś mieszał go z barwnikami (pigmentami) z Modelarni? Czy ktoś robił próby z lakierem of Marcina? Prosze o spostrzeżenia, opinie? Z tego co juz wyczytałem tutaj I w kilku innych miejscach, ma nie gazować tak mocno I byc bardziej eko (bez ftalanów). Czy faktycznie nie ma ostrego zapachu charakterystycznego dla innych środków dostępnych w sprzedaży?Używałem tego z modelarni, teraz tylko i wyłącznie plastisol belgijski. Dużo łatwiej mi się z nim pracuje -mniej gazuje, mniej śmierdzi, guma nie robi się tak szybko mleczna jak poleży w wilgoci. Z kolei barwniki używam z modelarni ale w płynie, nie pigment, więc tu ci nie podpowiem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowwwak Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Dzięki serdeczne za odpowiedzi. Jeszcze jedno mi się nasunęło. Czy ktoś używał tych belgijskich farbek do aerografu? Czy da się to nakładac pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 gdzie można kupić ten belgijski plastisol i ile kosztuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loco Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 (edytowane) Belgijski...http://www.brightbaits.com/liquid-plastic angielski...http://softplastics.co.uk/index.php?cPath=1_53 Edytowane 28 Marca 2018 przez Loco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bert8 Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Niebawem będzie dostępny POLSKI plastizol bez ftalanów, z wbudowanym stabilizatorem termicznym - zatem trudny do przegrzania, z wbudowanymi środkami poprawiającymi płynność i rozlewność, praktycznie bezzapachowy, bardzo dobrze odgazowany, pływający i tonący, w pięciu wersjach twardości od super soft ( 3-4 w skali Shora ) do super strong (15-17 w skali Shora), więc nie będzie potrzeby stosowania zmiękczaczy czy utwardzaczy które dodawane w warunkach domowych raczej psują strukturę stopu. Każdy będzie mógł dobrać twardość do swoich potrzeb. Poza tym będzie jeszcze parę rzeczy które każdemu kto pracuje z plastizolem na pewno się przydadzą. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
migdau Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Chętnie przetestuję ten nowy plastizol. Daleko nie mam to bez wysyłki będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kezmo Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Niebawem będzie dostępny POLSKI plastizol bez ftalanów, z wbudowanym stabilizatorem termicznym - zatem trudny do przegrzania, z wbudowanymi środkami poprawiającymi płynność i rozlewność, praktycznie bezzapachowy, bardzo dobrze odgazowany, pływający i tonący, w pięciu wersjach twardości od super soft ( 3-4 w skali Shora ) do super strong (15-17 w skali Shora), więc nie będzie potrzeby stosowania zmiękczaczy czy utwardzaczy które dodawane w warunkach domowych raczej psują strukturę stopu. Każdy będzie mógł dobrać twardość do swoich potrzeb. Poza tym będzie jeszcze parę rzeczy które każdemu kto pracuje z plastizolem na pewno się przydadzą.Kiedy i gdzie ma się to pojawić...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bert8 Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Będzie info. Trwają testy by przygotować jak najlepszy produkt. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowwwak Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Jestem bardziej niż zainteresowany 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigrafi Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Nie tylko Ty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Ja też bym wziął na początek ze 2 litry 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bert8 Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Jeszcze chwilę i będzie dostępny w detalu i w ilościach hurtowych. Wszystkie testy wypadają bardzo zadowalająco, pracuje nad tym laboratorium i paru ogarniętych technologów. Pozostało dograć jeszcze parę kwestii i odlewanie gumek będzie przyjemnością 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Jeszcze chwilę i będzie dostępny w detalu i w ilościach hurtowych. Wszystkie testy wypadają bardzo zadowalająco, pracuje nad tym laboratorium i paru ogarniętych technologów. Pozostało dograć jeszcze parę kwestii i odlewanie gumek będzie przyjemnością Wszystko do bani, a gdzie tu prawdziwy dreszczyk emocji, wyjdzie nie wyjdzie, a gdzie tu praca szarych komórek. Teraz każdy będzie mógł se odlewać, nie podoba mi się to 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Wszystko do bani, a gdzie tu prawdziwy dreszczyk emocji, wyjdzie nie wyjdzie, a gdzie tu praca szarych komórek. Teraz każdy będzie mógł se odlewać, nie podoba mi się to Odlewanie gum to proces bardziej złożony .... zawsze jest dreszczyk emocji związany z uzyskaniem właściwej barwy plastisolu, płynnego przejścia kolorów przy zalewaniu dwóch lub trzech warstw , kwestia odpowiedniego rozmieszczenia odpowietrzników i zbiorniczka w formie itp. Także dobry materiał do gum to tylko część sukcesu i dalej trzeba myśleć Oczywiście plastisol o lepszych parametrach to duże ułatwienie ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi