Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

Spokojnie, koledzy :)

Trafi na rynek, będzie czas na eksperymenty i porównania. A na razie - trzymam kciuki. Udało się z grafenem, i z plastisolem (plastizolem? nigdy nie wiem, jak to zapisać), z tworzywem na przynęty miękkie Polacy też dadzą radę ;)

• Like 1

Pytanie do kolegów używających belgijskiego plastisolu bright baits. Czy ktoś mieszał go z barwnikami (pigmentami) z Modelarni? Czy ktoś robił próby z lakierem of Marcina? Prosze o spostrzeżenia, opinie? Z tego co juz wyczytałem tutaj I w kilku innych miejscach, ma nie gazować tak mocno I byc bardziej eko (bez ftalanów). Czy faktycznie nie ma ostrego zapachu charakterystycznego dla innych środków dostępnych w sprzedaży?

Ja mieszam z polskimi barwnikami proszkowymi nie ma żadnego problemu, problem jest z barwnikami proszkowymi fluo nie rozpuszczają się dobrze ale mieszane tylko na gorącym plasisolu.

Jeszcze chwilę i będzie dostępny w detalu i w ilościach hurtowych. Wszystkie testy wypadają bardzo zadowalająco, pracuje nad tym laboratorium i paru ogarniętych technologów. Pozostało dograć jeszcze parę kwestii i odlewanie gumek będzie przyjemnością :)

Czekam na testy. Jak się pojawi dajcie znać :D

• Like 1

Tak dla rozjaśnienia tematu - najlepiej oceniany jest plastizol belgijski gdyż robiony jest z polichlorku na bazie adypinianów i cytrynianów oraz innych dodatków, nie zawiera zatem szkodliwych ftalanów. Określany jest mianem EKO, - nie dymi, nie śmierdzi ... Podstawą do produkcji plastizolu nowej generacji jest właśnie taki polichlorek. i czy on będzie zrobiony w Belgii czy w Polsce nie ma żadnego znaczenia. Osobnym tematem są dodatki które sprawiają by był on jak najbardziej profilowany na produkcje przynęt wędkarskich. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że na każdym kroku spotyka się z plastizolem, od gumowanych rączek do zwykłych kombinerek, breloczków a'la plastikowych po pokrycia dachowe, Nie jest to żaden cud nowoczesnej chemii tylko zwykłe  PVC - popularny polimer mający bardzo szerokie zastosowanie.

Edytowane przez Bert8
  • Like 3

Nawet nie zdajecie sobie sprawy z tego, że na każdym kroku spotykacie się z plastizolem, od gumowanych rączek do zwykłych kombinerek, breloczków a'la plastikowych po pokrycia dachowe, Nie jest to żaden cud nowoczesnej chemii tylko zwykłe PVC - popularny polimer mający bardzo szerokie zastosowanie.

Ja sobie zdaję. Jakby co.

• Like 3

może uzasadnisz ?? tylko ciekawi mnie jak?? - nie mając kontaktu z polskim plastizolem i zapewne wiedzy na temat polimerów

- tylko proszę o merytoryczne uzasadnienie.

Wiesz co, nie muszę być mechanikiem,żeby naprawić sobie samochód i nie muszę być chemikiem,żeby móc odlewać sobie przynęty. Widzę,że jesteś tu nowy, gdybyś łaskawie prześledził wątek to być zauważył,że przynęty zacząłem odlewać ok. 1,5 roku temu, może dłużej.

Skąd zatem twierdzenie,że nie miałem kontaktu z polskim plastizolem?

Wyczuwam u ciebie trochę agresji i proponuję wziąć głęboki oddech.

Sami ocenimy czy twój zachwalany plastizol będzie dobry

Robiłem na plastisolu z Polski teraz robię na plastisolu z Belgi i to mi odpowiada. Kiedy robiłem opisy różnic między plastisolem Polski a Belgijskim zarzucano mi różne rzeczy. Jak pisałem jak w Polsce będzie dostępny taki plastisol chętnie będe kupował go w Polsce no się chyba doczekam. Najważniejsze żeby ten plastisol na przykład typu Soft był cały czas podczas sprzedaży plastisolem Soft a nie Soft light czy Soft harden czy jaką inną odmianą Softa.

Wierzę że będę kupował plastisol bardzo dobrej jakości w Polsce :D

• Like 3

Ustawiony będę dopiero wtedy, gdy Golenia dostanie próbki i powie, że jest dobry  :P

Dziwny człowiek z ciebie...to już nie można wyrażać tutaj swoich opinii, bo panu mądralińskiemu nie podpasowało? Nie wiem czy umiesz czytać ze zrozumieniem - napisałem,że belgijski lepiej się łączy niż polski i pod tym względem MOIM zdaniem jest lepszy.Masz z tym jakiś problem??Kuźwa -z odlewania przynęt powstała jakaś napinka...

Jak chcesz w ten sposób reklamować i sprzedawać swój plastizol to zostanie ci garstka klientów. 

Przypomnę ci tylko,że jest to forum koleżeńskie.  :)

Edytowane przez golenia

Panowie apeluję o spokój bo roztrząsacie tu byle co... Wyjaśnijcie sobie wszelkie nieporozumienia na PW bo szkoda zaśmiecać tak wartościowy wątek.

A Ty Bert bierz się lepiej do roboty zamiast marnować czas na forum bo my tu czekamy na owoc Twojej pracy... ;)

Edytowane przez kezmo
  • Like 1

Wesołych Świąt życzę Panie Golenia , a to żarcik niewinny dla rozluźnienia atmosfery był - własnie dlatego, że to forum koleżeńskie  :) ale nie wyłapał Pan prawidłowo. Żadnej napinki z mojej strony nie ma a  próbki jeśli tylko wyrazi Pan taką chęć wyślę Panu pierwszemu i będę wdzięczny za ocenę. 

To ja trochę zmienie temat rozmowy... :P Panowie, czy są jakieś przyjęte normy co do grubości formy? Im większa guma tym grubsza forma, czy jak to u Was wygląda? Mowa oczywiście o formie z silikonu MM922, do odlewu plastizolu ;) I drugie pytanie odnośnie odgazowywania silkonu, czy każdy to robi tak jak zaleca modelarnia, czy można robić formę omijając ten krok?

Silikon MM922 jest dobry do wykonywania form małych i średnich rozmiarów gum ,ponieważ jest stosunkowo miękki. Do większych gabarytów proponuje użyć MM940 jest twardszy i lepiej się dociska przy formach zamkniętych. Grubości ścianek nie powinna być mniejsza niż 1 cm w przypadku małych form i proporcjonalnie większa dla dużych. 

Jeżeli nie odgazujesz silikonu to zawsze zostaną uwięzione pęcherzyki powietrza , które spowodują ,że wewnętrzna powierzchnia formy będzie porowata co przeniesie się na jakość powierzchni odlewanych gum.

Tyle mogę napisać z własnego doświadczenia ....

• Like 1

Możesz odgazować całkowicie i zalać formę jednorazowo lub też pokryć ręcznie model w formie cienką warstewką rozrobionego  silikonu M922 (np.pędzelkiem z

dokładnym uwzględnieniem detali) a potem już wyrównać formę rozrobionym silikonem bez odgazowywania...

Odgazujesz sobie M922 za pomocą agregatu lodówkowego i słoika przy tej lepkości silikonu bez żadnego problemu.

Xiameter też można na upartego chociaż jest to bardziej pracochłonne (sprzężenie 2 agregatów)

post-61726-0-71743000-1522420045_thumb.jpg

post-61726-0-11833600-1522420064_thumb.jpg

Edytowane przez Loco
  • Like 6

Forma zrobiona! Dzięki za podpowiedzi odnośnie wlewów, ostatecznie zrobiłem je tak jak planowałem, czyli duży na korpusie i mały pod strzykawkę na ogonie. I chyba nie jest najgorzej, co prawda ryzykowałem rozwodem ale udało się nawet coś odlać na szybko jeszcze przed święconką  :ph34r: . O dziwo jakichś większych pęcherzyków nie odnotowałem ale jest inny problem.

Mianowicie pojawiła się wyraźna lina podziału pomiędzy plastisolem lanym przez korpus, a tym lanym przez ogon. Wychodzi na to, że najlepiej byłoby lać wszystko za jednym razem przez ogon ale ciężko jedną strzykawką zalać tego potwora(42 cm; 120 gr), a na dwa razy mogą pojawić się bąbelki powietrza.... Po za tym gdybym nie robił tego "na hurra" może nie byłoby z tym problemu.

W każdym razie nie jest źle i coś z tego będzie, najważniejsze, że żona się jeszcze do mnie odzywa  :D ...

Forma i premierowy odlew na szybko poniżej 

post-50112-0-85888600-1522511868_thumb.jpg

post-50112-0-44805300-1522511886_thumb.jpg

Edytowane przez robbertzam
  • Like 9