Skocz do zawartości

Materiały do odlewania przynęt gumowych

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Jakiś czas temu zapowiadałem nowy polski plastizol do odlewania gumek. Jest już dostępny, na razie u mnie a wkrótce na sklepie internetowym. To nowa generacja plastizolu porównywalna z belgijskim, więc bez trujących ftalanów, z  dodatkami zapobiegającymi przypalaniu, ze stabilizatorami właściwości wyrobu czyli z pamięcią kształtu, ze środkiem poprawiającym adhezje klejów i lakierów - więc nie ma problemów z malowaniem jak w tym który już jest w Polsce dostępny, z odpieniaczem, antyutleniaczem i środkami poprawiającymi rozlewność.  Jest dostępny w 4 wersjach twardości; Extra Soft, Soft, Standard i Hard. Dostępny jest również utwardzacz i zmiękczacz w przypadku gdyby ktoś chciał uzyskać inną niż proponowane przeze mnie twardości dla swoich wyrobów.

Jakość produktu jest gwarantowana certyfikatem marki DESMOSTIK z hologramem na etykiecie. Technologia produkcji oparta na zasadach zielonej chemii i normach ISO9001, jest nieszkodliwy dla środowiska. Rozlewany w puszki po 0,7kg.  

Jeśli ktoś ma ochotę przetestować to zapraszam.

post-67899-0-64862200-1527316139_thumb.jpg

post-67899-0-67702700-1527317173_thumb.jpg

post-67899-0-02943200-1527317177_thumb.jpg

post-67899-0-62354500-1527317178_thumb.jpg

post-67899-0-05386300-1527317180_thumb.jpg

post-67899-0-70612600-1527317191_thumb.jpg

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Ja to na wiadra będę brał tej farby.Rozkręcam się dopiero.

attachicon.gif P1280344.JPGattachicon.gif P1280349.JPGattachicon.gif P1280350.JPG

Przy lakierowaniu to by była bajka.Formy zamknięte i wtryskara.Trzeba się zabrać za gumkę na bolenie.

kolego, w jaki sposób uzyskałeś te czarne kropki??

Witam, dopiero zaczynam przygodę z własną produkcją sztucznych przynęt i chciałem zapytać czy to dobry pomysł aby za wzór do formy użyć gotowej już przynęty?? widziałem że inni używają modeliny, plasteliny itp moje zdolności manualne w tej kwestii pozostawiają wiele do życzenia, więc może macie jakieś rady w tym temacie??

Witam, dopiero zaczynam przygodę z własną produkcją sztucznych przynęt i chciałem zapytać czy to dobry pomysł aby za wzór do formy użyć gotowej już przynęty?? widziałem że inni używają modeliny, plasteliny itp moje zdolności manualne w tej kwestii pozostawiają wiele do życzenia, więc może macie jakieś rady w tym temacie??

Uważam, że zawsze warto spróbować samodzielnie coś nowego stworzyć. Wtedy satysfakcja z udanego dzieła jest pełniejsza :)

I nie wierzę w opowieści o braku zdolności. Tak naprawdę jest to tylko kwestia wprawy i staranności w wykonywaniu przynęt. Zdolniejszy opanuje tą sztukę szybciej, mniej zdolny musi poświęcić więcej czasu. I to cała różnica. Kopiowanie cudzych prac jest bardziej pójściem na skróty, przejawem lenistwa, niż braku talentu. Przynęty wędkarskie to nie jest neurochirurgia, choć oczywiście są pewne niuanse, ale rzadko związane z budową zewnętrzną, częściej z "bebechami", materiałem lub wyważeniem przynęty. Moim zdaniem, lepiej nie zrażać się i od początku iść własną ścieżką B)

• Like 5

Uważam, że zawsze warto spróbować samodzielnie coś nowego stworzyć. Wtedy satysfakcja z udanego dzieła jest pełniejsza :)

I nie wierzę w opowieści o braku zdolności. Tak naprawdę jest to tylko kwestia wprawy i staranności w wykonywaniu przynęt. Zdolniejszy opanuje tą sztukę szybciej, mniej zdolny musi poświęcić więcej czasu. I to cała różnica. Kopiowanie cudzych prac jest bardziej pójściem na skróty, przejawem lenistwa, niż braku talentu. Przynęty wędkarskie to nie jest neurochirurgia, choć oczywiście są pewne niuanse, ale rzadko związane z budową zewnętrzną, częściej z "bebechami", materiałem lub wyważeniem przynęty. Moim zdaniem, lepiej nie zrażać się i od początku iść własną ścieżką B)

Dobrze pisze :D rób swoje projekty a złowione ryby na swoje przynęty zmażą wszelkie trudności podczas wykonywania tych przynęt :D

Kopiowanie trochę mija się z celem. Miałem kiedyś kumpla co sobie wymyślił, że będzie kopiował cannibale. Skopiował, polowil i mi mówi że stworzył łowną gumę. Nie, to SG stworzył. I o to właśnie chodzi. Jak chcesz zaoszczędzić kopiując to się nie uda. Jak chcesz satysfakcji to nie ma innej drogi jak kombinować samemu.

• Like 5

Jak najbardziej ... Oszczędzisz czas i nerwy. I... jak Ci się spodoba zaczniesz robić własne.

A wykazać się możesz w kolorystyce. Tutaj choćbyś chciał nikogo już nie skopiujesz.

A swoją drogą, kopiowanie natury(martwe rybki czy owady) jest ok... baaa wzbudza podziw nawet, ale już skopiowanie korpusu takiego czy owego jest beee...

Trochę w tym brak konsekwencji

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Już miałem tanie i dobre. ...

Miały być gumki przezroczyste z niebieskim brokatem, a wyszły niebieskie ze srebrnym.

Brokat puścił kolor.

Jak chcesz to Ci w dobrej cenie odstąpię te ''tanie ', ale pod warunkiem, że masz dzieci, może jak będą w szkole robiły laurki, to się przyda.

A i plastisol możesz mieszać z wodą, wtedy bardziej wydajny będzie!

Są rzeczy na których nie zaoszczędzisz. ..

Edytowane przez cyprys19
  • Like 1